2012. máj. 20.

Tempura tésztában sült csirkemell, remulade mártással


A tempura tészta szárnyas húsokhoz és ugyanúgy zöldségekhez is felhasználható. Viszont a remulade mártás egy igazán remek kis találmány. Számomra most került fel az I-re a pont. Nem csak bundás ételekhez kiváló, hanem sült krumplihoz, mártogatóshoz vagy éppenséggel salátaöntetként is használhatjuk. 2 főre

1 nagyobb csirkemell – só – bors – liszt
Tempuratészta: 2 tojássárgája – 20 dkg liszt – só – 4 dl jéghideg víz – (metélőhagyma)
Remulade mártás: 3 nagy kanál tejföl – 2 kanál majonéz – só – bors – 1 kisebb csemegeuborka – metélőhagyma – 1 kiskanál mustár – tárkony – petrezselyem – csipet cayenne bors – 1-2 reszeletnyi fokhagyma – pár csepp citrom – cukor
 Kezdjük a remulade mártással, mert mint minden kencének, ennek is jót tesz, ha áll egy kicsit és összeérnek az ízek. Azért nem írtam pontos mennyiségeket, mert ízlések és pofonok ki mennyire szereti fűszeresen. A hozzávalókat össze kell keverni. Jelen esetben a metélőhagyma és a tárkony is szárított változatban került bele. Az uborkát nagyon-nagyon apróra kell vágni, a fokhagymát meg valóban csak mutatóban tesszük bele. 1-2 perc és világraszóló ízt kapunk.
A tempura tésztának az a titka, hogy nagyon hideg vízzel kell dolgozni és nagyon forró olajban kell kisütni a húsokat vagy zöldségeket. A húst, emiatt vékonyra kell szelni, hogy legyen ideje átsülni, a zöldségeket viszont érdemesebb nagyobb darabokra, hogy roppanósak maradjanak. Én a vízbe mindig teszek egy jégkockát, vagy érdemes előtte egy kicsit a hűtőbe tárolni. A sárgáját keverjük el a vízzel, sóval, liszttel és bár nem szokás, de én teszek bele egy kis szárított metélőhagymát is. A húsokat vágjuk vékonyabb szeletekre, majd sózzuk, borsózzuk és forgassuk meg lisztbe. Mártsuk bele a tésztába és nagyon forró olajban süssük készre. Szedjük papírra, hogy a fölösleges zsír lecsepegjen. Sült krumplival tálaltam, így nem csak a bundás húst, de a krumplit is remek volt a remuladeba mártogatni.

3 megjegyzés:

Mary írta...

Nagyon finom lehet! :)

Könyvlelő Kritta írta...

Fantasztikusan néz ki,ki fogom próbálni :)

Gizi írta...

Nagyon guszta!!! Szuper ez a mártás, viszem is a receptet és én is készítek egy adagot.:)