Az az igazság, hogy alapjáraton nem rajongok a párolt, főtt
zöldségekért, de levesben jó fűszeresen szívesen megeszem. Kivétel a húsleves
zöldség, azt akkor sem…. Nem vagyok jóban a sárgarépával, csak nyersen szeretem
ropogtatni. Igen-igen ezek után jogos a kérdés mit keres a menüsorban a
zöldségleves. Nos, fűszerrel és egy kis kolbásszal, galuskával spékelve észre
sem veszem :)
Galuska: 1 púpos kanál vaj v. margarin – só – 1 nagyobb tojás –
metélőhagyma (jelen esetben szárított) – petrezselyem - búzadara
Egy
kis olajon megpirítjuk a karikákra és kockákra vágott sárgarépát, fehérrépát,
zellergumót, karalábét, valamint a fokhagymát. Hozzáadjuk a borsót, borst,
majoránnát, kevés pirospaprikát, babérlevelet, majd felöntjük vízzel. Sózzuk v.
ételízesítjük és egészben hozzáadjuk a hagymát és paprikát, amit a végén
kiveszünk.
Csak
a legvégén, felhasználás előtt keverjük be a galuskát, máskülönben megszívja
magát és kemény lesz. Az olvasztott vajat, keverjük el a tojással, fűszerekkel,
majd annyi búzadarát adjunk hozzá, hogy egy közepesen kemény masszát kapjunk.
Ha szükség lazítsunk rajta vízzel. Egy kiskanál segítségével formázzuk. Fontos,
hogy a leves lobogjon. Érdemes a kiskanalat a levesbe mártani és akkor nem
tapad hozzá a massza. Ilyenkor már beletehetjük a felkarikázott kolbászt is. Addig
főzzük, míg meg nem puhul. Érdemes a levest bő lére ereszteni, mert megszívja
magát. Amikor készen vagyunk, szórjuk meg petrezselyemmel.
A
kolbászból nem fontos nagy mennyiséget használni és felkarikázni. Ha csak az
íze kedvéért használjuk elég csak beleforralni egy vastagabb ujjnyi karikát.
2 megjegyzés:
Ezek a levesek a legfinomabbak, sok összetevő-sok íz! Én imádom a zöldséget, ha kell a húsról is lemondok, minden szívfájdalom nélkül! Guszta!
nagyon-nagyon guszta! megkívántam!
Megjegyzés küldése