2012. máj. 28.

Zöldségleves, fűszeres, vajas grízgaluskával


Az az igazság, hogy alapjáraton nem rajongok a párolt, főtt zöldségekért, de levesben jó fűszeresen szívesen megeszem. Kivétel a húsleves zöldség, azt akkor sem…. Nem vagyok jóban a sárgarépával, csak nyersen szeretem ropogtatni. Igen-igen ezek után jogos a kérdés mit keres a menüsorban a zöldségleves. Nos, fűszerrel és egy kis kolbásszal, galuskával spékelve észre sem veszem :)
 Leves: 2-3 sárgarépa – 2 fehérrépa – 1 fél zellergumó – 1 karalábé – 1-2 marék borsó – 2 gerezd fokhagyma – 1 hagyma – 1 kisebb paprika – só v. ételízesítő – bors – majoránna – pirospaprika – petrezselyem – 1 babérlevél – 1 kisebb arasznyi kolbász (nem fontos) – ha még van, mehet bele gomba, karfiol, burgonya és bármi más, ízlés kérdése…
Galuska: 1 púpos kanál vaj v. margarin – só – 1 nagyobb tojás – metélőhagyma (jelen esetben szárított) – petrezselyem - búzadara 
Egy kis olajon megpirítjuk a karikákra és kockákra vágott sárgarépát, fehérrépát, zellergumót, karalábét, valamint a fokhagymát. Hozzáadjuk a borsót, borst, majoránnát, kevés pirospaprikát, babérlevelet, majd felöntjük vízzel. Sózzuk v. ételízesítjük és egészben hozzáadjuk a hagymát és paprikát, amit a végén kiveszünk.
Csak a legvégén, felhasználás előtt keverjük be a galuskát, máskülönben megszívja magát és kemény lesz. Az olvasztott vajat, keverjük el a tojással, fűszerekkel, majd annyi búzadarát adjunk hozzá, hogy egy közepesen kemény masszát kapjunk. Ha szükség lazítsunk rajta vízzel. Egy kiskanál segítségével formázzuk. Fontos, hogy a leves lobogjon. Érdemes a kiskanalat a levesbe mártani és akkor nem tapad hozzá a massza. Ilyenkor már beletehetjük a felkarikázott kolbászt is. Addig főzzük, míg meg nem puhul. Érdemes a levest bő lére ereszteni, mert megszívja magát. Amikor készen vagyunk, szórjuk meg petrezselyemmel.
A kolbászból nem fontos nagy mennyiséget használni és felkarikázni. Ha csak az íze kedvéért használjuk elég csak beleforralni egy vastagabb ujjnyi karikát.

2 megjegyzés:

Blogkonyha írta...

Ezek a levesek a legfinomabbak, sok összetevő-sok íz! Én imádom a zöldséget, ha kell a húsról is lemondok, minden szívfájdalom nélkül! Guszta!

Kricky írta...

nagyon-nagyon guszta! megkívántam!