2012. dec. 5.

Tökös-mákos, mandulás pite, mascarpone mázzal (gluténmentes)

Nálunk a karácsony, igazi családi ünnep, amikor is a két család szenteste együtt üli körbe a fát, roskadozó asztalt. Mivel nővérem lisztérzékeny, már egy hónappal előbb elkezdek kísérletezni neki megfelelő süteményekkel. Próbálok változatos maradni és mindig meglepni. Maga az alap receptet egy munkatársnőmtől kaptam és ezt alakítottam át gluténmentessé. Mondhatnám, végül egy igen egészséges kis desszertet sikerült rittyenteni.

Piskóta: 10 dkg vaj – 18-20 dkg méz (ízlés szerint) – 4 tojás – 3 evőkanál citromlé – csipet só – 2 csipet őrölt gyömbér – 1 teáskanál fahéj – 24 dkg sütőtök – 65 g mák – 37 dkg darált mandula – 1 nagyobbacska alma – ¾ csomag sütőpor
Máz: 25 dkg mascarpone – 2 vaníliás cukor
Az enyhén puha vajat felhabosítjuk a tojások sárgájával és mézzel. Majd sorban adagoljuk a többi hozzávalót. Az almát meghámozva, nagy lukú reszelőn reszelve. Nem kell kinyomkodni. Fahéjat ízlés szerint adagoljuk, bár én sokat tettem, hiszen az adja meg a karácsonyi jellegét. Az előre megsütött sütőtököt (maradék felhasználásra is jó, hiszen, ha nem fogy el az étkezésre szánt, jöhet ilyen sütikbe) villával előtörjük. Végig robotgéppel dolgozzunk. Ha összekevertük a hozzávalókat, a tojások felvert habját már óvatosan kanállal forgassuk bele. Egy kikent vagy sütőpapíros tortaformában, 180 fokon készre sütjük. Egy kicsit több idő kell hozzá, hiszen az alma nedvessége miatt nehezebben áll össze. Ha úgy érezzük, hogy nagyon égne a teteje, lazán takarjuk le egy fóliával. Tűpróbával ellenőrizzük, de figyeljük, ne szárítsuk ki. Ha a piskótánk langyos, leönthetjük, lekenhetjük a vaníliás cukorral felhabosított mascarponeval.

Nincsenek megjegyzések: