2013. máj. 6.

Kardamomos, vaníliás tejberizs és gyümölcssaláta

Meleg beálltával már nem kívánom annyira a meleg ételeket. Inkább a hűsítő, lédús fogások csúsznak. Ilyen például a gyümölcssaláta. De férfiasabb, tartalmasabb desszertként egy kis tejberizzsel turbózhatjuk.

Salátához a gyümölcsöket idény, vagy kedvtelés szerint válogathatjuk. Elférnek egymás mellett az édes, savanyú, déli vagy éppen nagymama kerti gyümölcsei is. Jelen esetben: ananász, körte, kivi, eper, nektarin, banán, fahéj.

Általában friss gyümölcsöket használok, kivétel az ananász, amiből a konzerves változat kerül bele. Ilyenkor a levének a felével lazítom fel a salátát, így cukor hozzáadása már nem szükséges. Fahéj ugyancsak ízlés kérdése. Ha nem eszünk hozzá rizst egy kis rum is elfér benne.

Rizs: 1 nagy bögre rizs (ha lehet kerek szemű) – 2 bögre tej – 1 bögre víz – 1 kanál cukor – 1 vanília rúd vagy 1 bourbon vaníliás cukor – 1 szem kardamom – 1 kanál vaj – csipet só
Átöblítjük a rizst, majd feltesszük főni a tejjel, vízzel és fűszerekkel. A kardamom magjának a belsejét, összetörve adjuk hozzá. Lassú lángon főzzük készre. Ha szükséges még pótoljuk a nedvességet. De általában bevált, hogy a rizs 3X-val kell felönteni. A vége előtt pár perccel keverjük el benne a vajat.

Nincsenek megjegyzések: