2010. jan. 30.

Borsóleves vajas galuskával „1/2V”


Nem nagy szám a borsóleves készítés, gondolom, nem nálam látjátok először és nem is utoljára. Biztos újat nem igazán szolgálok, viszont nekem szolgáltak. Ha ezt a levest készítem, kb. egy fél éve, már másként állok hozzá, vajas galuskát szaggatok bele. Addig a családban nem volt divatja, de egyszer ebédre voltunk hivatalosak, már nem is emlékszem kihez, és ott lebegett a leves tetején ez a .... Azóta rajongója lettem.
Viszont, még egyet spékeltem rajta. Ha tarját készítek, de nincs szükségem a csontra, mindig lefagyasztom, mert hasonló jellegű levesekhez remek ízesítő. De csont nélkül is jó, ha nem lenne, vagy vegetáriánus főzné ezt a finom levest.

Leves: 1 darab csont – 1 kisebb hagyma – 1 paprika – 3-4 gerezd fokhagyma – 3 sárgarépa – 2 fehérrépa – 1 fél zeller gumó vagy egy kisebb egész – kb. egy nagy bögre borsó – só – bors – pirospaprika – majoranna.


A húst előfőzöm, habját leszedem. Kis olajban enyhén (kb. 5 perc) elődinsztelem (előpiritom) a karikákra vágott, sárgarépát, fehérrépát és kockákra vágott zellert meg fokhagymát. Ha kezdjük érezni a zöldség illatát jó úton haladunk. Utána megszórjuk borssal, kiskanálnyi pirospaprikával, majorannával és felöntjük a hús levével. Aki szereti majszolni a csontot, azt is. Egészben hozzáadjuk a hagymát, paprikát, sót vagy ételízesítőt. Lassú tűzön félkészre főzzük, mert jön a borsó, aminek még kell idő. Ha már majdnem kész belekanalazzuk a vajas galuskákat és akkor már tényleg OK :)
Vajas galuska: egy, másfél kanálnyi lágy vajban elkeverünk egy tojást, egy csipet sót és annyi lisztet, hogy galuskatészta állagú legyen. Kiskanállal galuskákat szaggatunk a forró levesbe, majd készre főzzük.

2 megjegyzés:

Andi írta...

Jaj de szeretem, A fiam viszont kiszedi a borsót. :-)
Ha már nem fogyózom, ki próbálom ezt a galuskát. Felcsigázott!

Pilchard írta...

Bianka!

Ez nagyon finom ,bár a levest én hús nélkül főztem,de ezzel a vajgaluskával igazán szuper lett.