2010. jan. 23.

Csöröge fánk


Végre eljutottam oda, hogy megsütöttem a csörögefánkot. Gulyás mellé terveztem, de más lett a sorsa. Szerencsére nagy sikere volt, pedig igen kemény zsűrit fogtam ki, négy fiú személyében. Átjöttek társasjátékozni és egy régi Mágus játék, modernizált változatát játszottuk. Nagyon élveztem. Sajnos gyorsan megöltek, de feltámadtam, majd lerázva a halál porát keményen visszavágtam. Annyira jó volt, hogy vasárnap is folytatjuk.


50 dkg liszt – 5 tojássárgája – 15 dkg vaj – 17 dkg porcukor – 2-3 kanál tejföl (amennyit a tészta felszív) – 1  fél
 

citrom héja  – 1 csipet só – vagy két nagy kanál bor – vagy pár csepp rum – 1 vaniliás cukor

A lisztet, a meglágyított vajat, a tojás sárgákat, a porcukrot, a tejfölt, a citromhéjat, a sót, a szódabikarbónát és a bort alaposan összedolgozzuk. Legalább egy fél órát hűtőben pihentetjük. Sodrófával, 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk, majd csíkokat (rombuszokat) vágunk. A közepébe egy metszést ejtünk, amin az egyik végét átfűzzük és fordítunk rajta egyet.
Forró olajba sütjük. Gyorsan kész van, le sem kell fedni, így óvatosan, figyeljünk rá, hogy ne égjen oda.
Egy itatós tálba emeljük és azonnal szórjuk meg porcukorral. Lekvárral tálalhatjuk is.


4 megjegyzés:

Andi írta...

Régen nagymamám készített sokat. Nagyon guszta, jól néz ki!
De jó dolguk volt a fiúknak!

Jade írta...

Milyen szepek! Gratula!

szepyke írta...

Nagyon jól néznek ki! Most egy-két darabot szívesen elfogadnék, de már mostam fogat, tehát, majd reggelire!:))))

Unknown írta...

Nálam miķor sütöm az olaj nagyon habzik MÉRT?Igaz én teszek bele sütőport. Köszönőm előre is a választ