2010. jan. 13.

Szendvicskenyér by Gabojsza....


Minden nap ránézek az egyik kedvenc gastro blogba http://gabojszakonyhaja.blogspot.com/ és ott találtam ezt a tökéletes vendégváró receptet, ami keddre nagyon jól jött, mivel egy számunkra kedves baráti párt vártunk traccspartira és párizsi szilveszterük élménybeszámolójára. Mindig szeretek készülni valami finomsággal. Munkanapra és BKV sztrájkra esett, emiatt egy tápláló és nem sok munkát igénylő ételt kerestem. Időben több mint egy rántott hús, de csak a várakozás szempontjából.
Pont megérkezésük előtt tettem be a sütőbe. Gondolhatjátok még hatásosabb volt a várakozás, amikor az egész lakást belengte a frissen sült tészta illata. És látványra sem semmi az a nagy gumó a sütőben :)
Nagy sikere volt. Mindenkinek ajánlom. Másnap hidegen vagy melegen is finom uzsonna.

Az eredeti recepthez némileg eltérően készítettem el, de inkább csak adalékok szempontjából meg összeállításban is egy kicsit.

600 gr liszt - 240 ml tej - egy kocka friss élesztő (nem ajánlom a szárazat) - 100 ml olaj - 2 kiskanál só -1 teáskanál cukor - 7 db enyhén füstölt juhbeles virsli (én füstlit használtam) – kb 20-30 dkg füstölt, sült tarja vagy sonka - reszelt sajt - házi ketchup – 1 gerezd fokhagyma – majoranna – oregano -1 tojás a teteje megkenéséhez

Készítünk egy kelt tésztát. Legelőszőr felfuttatjuk az élesztőt (langyos tej, cukor, 3 kiskanál liszt, meleg hely). Ha jól kinőtte magát hozzáadjuk a liszthez, olajhoz és sóhoz. Jól megdagasztjuk, ha szükséges adunk hozzá egy kis langyos vizet. Én tettem bele. Egy konyharuhával letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük. A sütőt minimális hőfokra enyhén felmelegítem, majd lezárom. Nekem az a meleg hely. Fűtési szezonban lehet egy radiátor is :), vagy bármi más.
Ha készen áll a kidolgozásra a tészta háromnegyedét közepesre kinyújtom. Jól megkenem a házi ketchuppal (lehet bolti is), majd ráfektetem a tarjákat. A maradék tésztát három részre osztva kisebb darabokra nyújtom és egyenként mindegyikbe beletekerek egy virslit. Vagyis jelenleg van 3 tésztás virslink és van 4 üres virslink. Azokat már nem kentem meg, de ha akarjátok, lehet fokozni az ízeket.
A 3 tésztás virslit ráteszem a kikent és kibélelt nagy lapra úgy, hogy közé teszem a maradék virslit. Egy ilyen, egy olyan. Remélem, értitek?! A tetejüket jól megkenem a ketsuppal megszórom sok-sok reszelt sajttal, majd a maradék tarját is ráfektetem. A nagy tésztát mindegyik oldalról megemelem és a tetejére hajtogatom. Jó szorosra, nem baj, ha a töltelék össze-vissza mozdul és a tetején az illesztésnél is ügyelni kell, hogy a sütésnél nem nyíljon túlságosan szét. Ahogy az enyém enyhén meg is tette. A tetejét bőségesen megkenjük a tojással és még vagy 20-30 percig kelesztjük. Előmelegített sütőbe készre sütjük. Inkább kisebb fokozaton, mert elég vaskos a belseje és idő kell, hogy átsüljön. Az a jó, hogy a reszelt sajt a virslik közé folyik, így átjárja az egész tésztát az íze, valamint vágásnál jó nyúlós lesz :)
Rácson hűtsük. De én azon perc nagy recés késsel óvatosan felszeltem és ne tudjátok meg...... Mennyei.


Házi ketchup: Mi nagyon szeretjük ezt a fajta elkészítési módot. Pl. sajtos tésztára tenni, vagy meleg szendvicsnél és pizzánál alapnak használni stb...
Mindenki kevesebb adag fűszert adjon hozzá kezdésként és inkább pótolja, mintsem túl pikáns legyen.
1 kis konzerv paradicsompüré -1 gerezd összenyomott fokhagyma – só – cukor – majoranna – oregano – egy kis víz fellazítani.

2 megjegyzés:

Andi írta...

Meseszép! Irigykedős smájli...:-(

Bianka írta...

Köszi :)