2010. márc. 13.

Fonataimban töltött, fonott foszlós kalács akar lenni :)))))


Húsvét közeledtével elkezdtem kísérletezni és gyakorolni, hogy a nagy napon tökéletes menü kerüljön az asztalra. Olyan csodás tavaszi ünnep. Igazam is volt, van mit még szépíteni rajta.

Szó szerint a Csokitó effektus. Ronda, de finom. Tényleg finom, és méghozzá annyira, hogy föl is teszem még, ha a balgaságom miatt nem is lett egy esztétikai remekmű, de maga a kalács alaprecept remek családi örökség :) Omlós, foszlós, tökéletes állagú.
Ezentúl is, ezt fogom használni, ha kalácsra vagy hasonló tésztára van szükségem. És nem hagyom magam a következő már nem csak jó, de szép is lesz :)
Azóta már tudom, hogy a lekvár volt a ludas. Meg túl sok helye volt a tésztának és sülés közbe oldal irányban is megindult. Na de ez legyen a legnagyobb problémánk :)

5 tojás sárgája – fél kiló rétes liszt – háromnegyed kocka élesztő – 15 dkg vaj – 6 dkg cukor – 1 vaníliás cukor – jó nagy csipet só – fél citrom héja – tej – 1 tojás a kenéshez - lekvár

Először is a lényeg, hogy mindennek szobahőmérsékletűnek kell lennie. És miért lesz foszlós, mert kétszer dagasztjuk és az első dagasztás végén, adjuk hozzá a vajat. Állítólag ez a titka, és én el is hiszem, mert tuti lett :)



Egy fél bögre langyos tejben egy kk. cukorral, 2 kk. liszttel, meleg helyen felfuttatom az élesztőt. Én mindig minimálisra felveszem a sütőt, amint melegszik lekapcsolom és ideális kelesztő hely lesz belőle :)
A liszthez adjuk a tojások sárgáját, a sót, cukrot, van. cukrot és citrom reszelt héját, majd felöntjük a felfutatott élesztővel és nekiállunk dagasztani a robotgép csigás végű keverőjével. Nem mondom még így is leszakadt a kezem, hogy bírták az öregeink. Még annyi langyos tejet adunk hozzá, hogy egy kicsivel puhább tésztát kapjunk, mint a pizzatészta.
Ha levegősre dagasztottuk és elválik a táltól, adjuk hozzá az enyhén (nem folyósra) megolvasztott vajat. És még egyszer megdagasztjuk. Utána liszttel megszórjuk, konyharuhával lefedjük és meleg helyen minimum 45 percet kelesztjük.
Ha kész, átgyúrjuk és három részre osztjuk. A három adagból elkészítjük a fonatokat és megfonjuk, úgy hogy a végét egy kicsit aláhajtjuk, hogy ne jöjjenek szét. Egy kisebb tepsibe rakjuk, ahol nem tud oldalirányba is kelni (ez volt nálam a baj) és még 30 percig kelesztjük. Ha ezen is túl vagyunk, megkenjük a tetejét tojással és betesszük az előmelegített sütőbe. Inkább kisebb fokozaton süssük. Ha a teteje túlságosa pirosodna de a belseje még nyers, lazán tegyünk rá egy fóliát vagy egy papírt.


Na és én mi csináltam :) Enyhén kinyújtottam a három adagot és jól, jól megtöltöttem lekvárral. Na ez volt a baj, hogy túl sokat raktam. A másik, hogy még feltekerés közben pár helyen szétlukadt a tészta.
Viszont készen, sütés után ne tudjátok meg milyen finom volt benne a szilvalekvár és az egész kalács. Én azt mondom, hogy, még ha csúnya is lesz, vagy más szebben készíti el nálam érdemes kipróbálni. Már el is fogyott :))))

5 megjegyzés:

Niki írta...

Nincs ezzel semmi baj...Na jó lehet hogy egy kicsit ....De nagyon guszta:D Hidd el hogy nagyon csábító.Annyira jókat írtál róla hogy ezt ki fogom próbálni.Úgy is kalács mániás vagyok:)))Jól olvastam hogy rétes lisztől készült?

Ottis írta...

Szerintem sincs, guszta!

Bianka írta...

Köszönöm

Igen rétes liszt

Jade írta...

Ja, nekem is annyira tetszik, hogy ki fogom probalni! Csakhogy reteslisztet itt nem talalok, sajnos, igy majd a kenyerlisztbol keszul!

Reni írta...

jajj ilyen fonataiban töltött kalácsot én is sokszor készítek, húsvétra is tervezem. szerintem abszolút nem ronda :]