2010. márc. 29.

Kínai szezámmagos csirke

Nagyon sokat filóztam, hogy feltegyem vagy sem. Végül is az igen mellett döntöttem, csak sok megjegyzést kell hozzá fűznöm. Az első, hogy biztos nem készítem el még egyszer, férjemnek nem ízlett. Azt mondta „biztos kellett rá ez a nyálkás sűrű izé”. Íze szerintem igazi kínai büfés lett, nekem bejött, de maga az összeállítás szempontjából, nagyon rossz receptet fogtam ki a Nosalty-ről. Annyiba hasznos volt, hogy leírta, hogy valójában nem is kínai, csak nekünk nyugatnak kreált egzotikus étel. Mindig tanul az ember :)

Leírom az eredeti receptet és azt is, hogy én mit tettem, hogy egyáltalán kezelhetővé váljon. Mert a pác és a szósz (máz) is olyan sűrű az eredeti recept alapján, hogy nem lehet belekeverni a dolgokat. Pedig szóról, szóra követtem az utasítások.
Már alapjáraton olyan íztelennek tartottam, így a húst tejbe és fokhagymába pácoltam. De jól is tettem :)

Csirke mell - szezámmag
Pác: 2 ek szójaszósz – 1 ek szaké (mehet fehér szárazbor v. sherry is) – néhány csepp szezámolaj – 2 ek búzaliszt – 2 ek keményítő – 2 ek víz – ¼ tk sütőpor – ¼ tk szódabikarbóna – 1 tk olaj.

Máz: 100ml víz – 100ml csirke húsleves (vagy leveskocka) – 3 evőkanál ecet – 50 g keményítő ??? – 150 g cukor – 3 ek szójaszósz – 2 ek szezámolaj – 1 áttört fokhagyma – 1 tk chili por (ezt nem tettem)

A csirkéket 2-3 cm kockákra vágjuk, majd fél órára belekeverjük a pácba (én előtte még a másikba is).
Na, ez annyira sűrű lett, mint a beton, így felöntöttem egy kis vízzel, hogy tejföl sűrűséget kapjak. Abba már el tudtam keverni a csirkét.

Ha kész, forró bő olajban kisütjük őket.

A mázhoz, minden hozzávalót el kell keverni, majd lassan forraljuk fel és tartsuk melegen. Ha túl édesnek tartjuk, tegyünk hozzá még egy kis ecetet.
A kisült csirkéket forgassuk bele a meleg szószba, majd szárazon előpirított szezámmaggal szórjuk meg.
Na, ez a máz is, olyan sűrű lett, hogy az első adag husit nem is tudtam benne megforgatni, és rajta maradt egy ujjnyi „krém”. Pedig a kínaiban olyan szépen átlátszóan, csak egy leheletnyire fedi be. Mint a méz. Ez meg sűrű, tejkaramellához hasonló máz.
Még szerencse, hogy pont, akkor főtt a csirkehúsleves, így volt elég alaplé, amivel felöntöttem és gyors mozdulatokkal megforgattam benne. Na így már jobban hasonlított rá.
Megszórtam szezámmaggal, majd jázminrizzsel tálaltam

Na, ez lenne a rövid történet. Lehet, hogy én voltam a béna, de nem hinném. Ha valaki úgy érzi, mert valóban az íze nem lett rossz, kísérletezhet vele :))))

11 megjegyzés:

Livi írta...

Kár, hogy nincs egy kínai büfés gasztroblogger, aki megosztaná a titkokat és nem kéne kísérleteznünk :D Bár tudom mindketten szeretünk kísérletezni :)
A fő, hogy végül finom lett!

Raindrop írta...

Fú, pedig az előző illatos csirkéd után megörültem, hogy egy újabb remek kínai. :)
Én kifogom próbálni, mert engem érdekel. Legalábbis nekem nagyon tetszik így képről.

sedith írta...

SZia, én is készítettem ilyesmit, és nekem mindig nagyon jól sikerül, illetve mindannyiunknak ízlik. :) De én Duendénél találtam a receptre és majdnem ugyanúgy készítettem én is mindig (csak a mázat nem édesítettem annyira el). Ha gondolod, nézz be hozzá(nk), mézesmázas csirke néven találod meg. Szerintem így nem csalódnál benne. :)

Gabriella írta...

Nekem van egy kedvenc kínai büfés ételem, ami sertéshúsból készült, és ugyanúgy néz ki a máz. Szezámmagos kicsit nyálkás, édes savanyú bunda. Isteninek tartom.

Bianka írta...

Köszönöm, adok neki még egy esélyt és megnézem majd a recepteket :)

Kata írta...

Szerintem egy evőkanálnyi elég lett volna bele. Valahol nekem is van hasonló receptem, ha megtalálom, szólok, jó?

Bianka írta...

Kata igen szerintem is ;), de mivel most készítettem először így teljes mértékben követtem a receptet. Meg is lepődtem az 50 g keményítőn is, de hát ő tudja :)

Andi írta...

Én megeszem a férjed részét is. :-)
Néha én is csodálkozom több receptben a mennyiségen...szoktam változtatni.
Próbáld meg legközelebb is.

Kata írta...

Bianka, bocs, tévedtem... megtaláltam a receptet; pontos arányokat nem ír, hanem azt, hogy sűrű palacsintatészta állagú kell legyen. Eszembe is jutott, hogy meg szoktam csinálni ezt a jó sűrű trutyit és beleteszem a húsdarabokat (mindet). Az a lényeg, hogy ne csússzon le a húsról a máz.
Most hogy eszembe juttattad, majd húsvét után ha hazajönnek a gyerekek, megcsinálom, ez a lányom egyik kedvenc étele.
(de 5 dkg az akkor is rengetegnek tűnik, a keményítő nagyon könnyű)

Tündér írta...

Nekem tetszik! Guszta lett! (Szerintem én is ezt a receptet nyomtattam ki, majd figyelembe veszem a javaslataidat:)Bár lehet hogy másik, ott 3 ek keményítőt ír....

Bianka írta...

Na írt a Nosalty-s csaj, a receptjéhez, hogy kijavította az arányokat kanál arányokra, mert ő abban mért, csak gondolta átváltja g-kra :)))és az nem jött be.
Rendes tőle, de tényleg