2010. ápr. 14.

Mandulás keksz


Van egy nagy Reader’s Digest szakácskönyvem, ami a 30 perces recepteket tartalmaz. Eljött az idő a megvalósításnak és elkezdtem bejelölgetni a könyvből hamarosan elkészítendő ételeket. Az első áldozat az Mandulás keksz lett egy kis változtatással. És igen 25 perc :)
Imádtam, ahogy belengi a lakást a keserűmandula illata. Meg az íze, olyan lett mind az amaretto keksznek. Kereken 16 darab
5 dkg apróra vágott mandula (vagy darálék) – 1 db tojás – 12 dkg cukor – 1 van cukor – 1 mk sütőpor – 12 dkg rétesliszt – 3-4 csepp keserűmandula aroma – porcukor – egy mk. rum és egy csipet fahéj – mandula a szórásra

A tojást a cukorral krémmé kavarjuk, hozzáadjuk a van cukrot az aromákat, majd a mandulát és a lisztet. Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe dió nagyságú adagokat fektetünk, úgy, hogy közben egy kicsit (de tényleg csak kicsit) meglapítjuk őket. Vizes kézzel könnyebb dolgozni, valamint a kekszek között hagyjunk távolságot, mert egy kicsit lapulnak és terülnek. A tetejüket szórjuk meg egész mandulával. 180 fokon 10-12 percig süssük. Ha kész, és kivettük a sütőből legalább 2-3 percet várjunk vele, mire felszedjük. Ha kezd kihűlni, szórjuk meg porcukorral.

15 megjegyzés:

Kata írta...

Imádom a mandulás dolgokat!

pitypang írta...

Nagyon csábító,olyan 'megkellsütni' féle:)

Livi írta...

Nyeltem egy nagyot :) Én is imádom a mandulát! Milyen az állaga? Nagyon finom omlósnak tűnik :)

mandy tarragon írta...

Kérek szépen egyet-kettő a teámhoz :)

Andrea írta...

Nagyon fincsi lehet :).

Bianka írta...

Köszönöm Lányok!

Az állaga olyan mint a bolti amarettoé. Egy kicsit omlós, ropogós és karamellás. Nem is tudom pontosan leírni.

Ami írta...

A teámhoz pont tökéletes lenne! :) Imádom a mandulát...

Niki írta...

Én is Ami véleményén lennék,egy du-i teához tökéletes:-DDD

egycsipet írta...

Jujj, ez de jó lehet! :)

Bianka írta...

Ugye-ugye egy finom tea mellé, de csak úgy magában is ;)

Viki írta...

Bianka! Ez merénylet. Még a végén soha többet nem fogok morogni azuramra, ha mégegy Reader’s Digest szakácskönyvet becsempész a lakásunkba. Ezek után olyan felelősségtudatom támadt, hogy ki kell bontanom a könyvet, pedig ha tudnád............))

Bianka írta...

Viki gyosan nézd meg :)
Melyik könyv van meg neked?

Gizi írta...

Szinte érzem az illatát és szívesen beleharapnák olyan guszta!!:)

szepyke írta...

Én nagyon szeretem az ilyen kekszféléket, a mandulát Istenként kezelem, szóval, engem megvettél vele!:)))

És várom a további recepteket is a könyvből!:)

Bianka írta...

Köszi Gizi és Szepy

Lesz még, vagy inkább már el is készült az egyik, az angol teasütemény, de még készítek egy adagot és utána teszem fel :)))