2010. máj. 1.

Tejfölös zöldbableves

Szeretjük a zöldség leveseket, főleg, hogy ha tejfölösek. Ad egy kis pikantériát az egésznek, sokkal sűrűbb és laktatóbb. Igazán jó zamata lesz tőle.
3 sárgarépa – 2 fehérrépa – egy kisebb zellergumó – egy negyed kiló zöldbab – hagyma – paprika – só vagy ételízesítő – majoránna – bors – pirospaprika – ha van kolbász – tejföl – liszt – olaj – 2 gerezd fokhagyma

Egy kis olajon megpirítjuk a karikákra vágott sárgarépát, fehérrépát, kockára vágott zellergumót, valamint a fokhagymát. Hozzáadjuk a borst, majoránnát, kevés pirospaprikát, majd felöntjük vízzel. Sózzuk – ételízesítjük és egészben hozzáadjuk a hagymát és paprikát, amit a végén kiveszünk. A zöldbabot már az első rottyantás után bele is tehetjük, hiszen majdnem egyidőben lesz kész. A tavaszra tekintettel, mirelit babot használtam. Lassú tűzön főzzük. Ha valakinek van otthon kolbásza (nekem sajnos elfogyott) tehet a vége fele egy arasznyit karikákra vágva. Az adja meg aztán az igazi ízét.
Ha megfőtt a zöldségünk készítsünk egy tejfölös habarást és még, vagy 2-3 percig főzzük.

6 megjegyzés:

Thrini írta...

Nagyon régen főztem zöldbabot. A fiúk annyira nincsenek odáig érte. Pedig megint kaptam egy hatalmas csokor petrezselyem levelet, jól megszórnám vele a levest. Megkívántam...:)

pitypang írta...

Én nagyon szeretem,de a család többi tagja nem :(
(hozzád kellene mennem enni egy jó tányérral!!:))

Livi írta...

Nagymamám szokta készíteni :) Mi sem rajongunk érte, de megkell mondjam a tiéd sokkal jobban néz ki mint nagyié :)

Juci írta...

Mi itt Erdélyben gyakran készítsük, én is több tasakkal teszek a fagyasztóba télire.De ez a leves igazán jól néz ki!

Bianka írta...

Köszi Lányok!

Lehet jönni még van, mellé brassói :))))

Zizi írta...

Hmmm, de megkívántam most a jó kis tejfölös zöldbablevest! Milyen egyszerű, de zseniális étel! :)