2010. jún. 15.

Almával töltött, tésztájában túros piskóta

Fogj egy alap receptet, gondold át, könnyíts az életeden és alkosd meg a te változatod
A Nosaltyn néztem ki egy receptet, ahol falatkákat kellett volna készíteni, de nekem túl munkaigényesnek tűnt ebben a melegben :), így fogtam és kreáltam egy másik változatot.
Nos, ennek az lett a végeredménye, hogy azóta, újra el kellett készítenem és hétvégére is meg van rendelve egy adaggal.
Tészta: 30 dkg liszt – 15 dkg túró – 6 evőkanál tej (nos az enyém megbuggyant a melegben így vizet tettem és legközelebb is azt fogok, mert nekem így jött be) – 6 evőkanál olaj – 70 g cukor – 1 sütőpor – 1 vaníliás cukor – csipet só
Töltelék: 3 nagyobbacska alma – ízlés szerinti cukor – 1-1,5 kiskanál fahéj – egy nyomásnyi citromlé – pici víz – keményítő
Tetejére: kb. egy deci víz és 2-3 kanál porcukor

Legelőször elkészítjük az almát. Lereszeljük, cukrozzuk, megszórjuk fahéjjal, majd belenyomjuk a citromot. Hagyjuk legalább egy órát állni, hogy levet eresszen. Ha levet eresztett feltesszük a tűzre, ha fő, öntünk hozzá még fél-egy deci vizet összeforraljuk és besűrítjük keményítővel. Ragacsos töltelékes állagot kell, hogy kapjunk. Nekem kb. fél kanál keményítő kellett. Ez függ, hogy az alma mennyi levet ereszt. Hagyjuk hűlni.
Addig elkészítjük a tésztánkat. Minden alkatrészét, egy tálban, kézzel jól összegyúrjuk, majd legalább egy fél órára a hűtőbe tesszük pihenni. Ha megvan, vágunk egy nagy sütőpapírt és azon vékonyra nyújtjuk (tényleg vékonyra :) ). Azért azon nyújtjuk, hogy, egy azzal könnyebben fel tudjuk tekerni, kettő nem kell több lisztet használni, mert nem jó, ha a külseje lisztes marad.
Megkenjük az almával, majd feltekerjük a papír segítségével, mint mikor rétest készítünk. Nem kell túl szorosra, hogy sütés közben ne hasadjon meg. Majd gördítsük át a papírról a tepsibe, amit ugyancsak sütőpapírral béleltünk ki. Előmelegítet sütőben 180 fokon készre sütjük. Szép aranybarna külsőt kell, hogy kapjon. Ha már majdnem kész, mondhatnám, hogy két perc van hátra, a pórcukros, vizes sziruppal kenjük meg a tetejét. Ha megsült vegyük ki és szórjuk meg porcukorral. Remélem érthető voltam :)

11 megjegyzés:

Andi írta...

Nagyon jó ötlet, szívesen kipróbálom majd.

Judy (Erzsébet Iudith Fat) írta...

Na ez tenyleg nagyon finom lehet!!!
En is kiprobalom!!!

Gál Edith írta...

Wow, de jól néz ki!!
Nagyon finom lehet :)

mandy tarragon írta...

Jól néz ki :)

Dia írta...

Nagyon régóta tervezek piskótatekercset sütni, de ez a túrós... Nagyon jó!!

Viki írta...

Szuper ötletgazda vagy. Elmentettem a recepttáramba egy kicsit későbbi időre, mert mostanság "hivatalos" vagyok nap, mint nap az egészségügybe :) :)

Jade írta...

Hat ez valami csodas izu lehet! Hihetetlenul kreativ otlet!

szindi írta...

Ez nagyon jól néz ki!gratulálok!csuda gusztusos,tuti kipróbálom!
Egyébként nagyon megleptél...én vagyok a 100. :))
soha semmit nem nyertem.
Köszönöm:)

Gizi írta...

Szuper jól kitaláltad ezt a receptet, naná hogy érthető!!! Nagyon jól néz ki, olyan finom szaftos lehet. Viszem is a receptet, köszönet érte.:)

Andi/cuki írta...

Ez aztán fincsi lehet!:-))

Ami írta...

Amindenit!
Ez aztán guszta :)