Imádom, imádom, imádom….. szerintem bevezetésnek ennyi elég is :)))
4 literes üveghez
Kb. 2-2,5 kiló uborka – egy csomag kapor (a legjobb, ha már vastagabb fásabb) – kb. 2-3 kanál só – 3-4 liter víz – 6-7 nagy gerezd fokhagyma (ha kicsi több) – kenyér sarok vagy zsömle
Először is feltesszük forrni a sós vizet. Az uborkát és az üveget is jól-jól mossuk meg és ki. Az uborkák két végét vágjuk le, majd vágjuk be. Én úgy tanultam, hogy nem a két végét, hanem középen kell ejteni a metszéseket, minkét oldalról. Majd enyhén fektetett üvegbe helyezzük sorba az uborkákat. Ha lehet jó sűrűre. Én általában a kaprot középre teszem és azt veszem körbe az uborkákkal, mert akkor mindegyiket éri, közben lentebb és fentebb is beszórom a fokhagymákat éppen ahogy esik úgy puffan módszerrel. A végén a vastagabb kenyér sarkunkat vagy zsömlénket, egy gézbe vagy vászonba tekerve fektessük a tetejére, majd lassan öntsük rá a lobogó vizet. Ha csak magába tesszük a kenyeret, akkor a végén át kell szűrni a levet. Néphiedelem a napra tevés, elég, ha meleg helyen van. Így nem bánkódjon az, akinek nincs kertje, terasza vagy napos ablaka, mert a meleg konyha sarkában is elkészül. Bár az tény hogy a napon gyorsabban forr fel. Maga a napok száma függ a melegtől is. Nekem 3-ra volt szükségem. És, hogy meglegyen a nyári hangulat ablakban fényképeztem :))))
2010. júl. 12.
Kovászos uborka "első"
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
16 megjegyzés:
Hi-hi, pedig össze sem beszéltünk! :-) Isteni! :-)
Bevezetést mintha én írtam volna :D
Én is imádom :)
Sajna én nem szeretem de biztos finom!
Én sem igazán szeretem,de kellene készíteni,mert a család szereti :)
eddig nem igazán tudtam,hogy is kezdjek neki:)
(fel kell forrnia???nem buggyan meg??:))
Köszönöm és annak is aki nem szereti
Andi nem buggyan meg, hanem csak érlelődik. Még ki is folyik, így alá kell tenni egy tányért.
Nagy kedvenc! Szép képek!:)
Én is, én is! :)))
Én is IMÁDOM!
Nagyon guszták lettek:))))
Szeretjük mi is. De jó lenne a mai krumplis tésztához!:-))
Mindenkinek köszönöm
Fú de imásom én is. Szépen meg tudom eszegetni csak így magában is.
Nagyon guszta!! Az enyém is most lett készen, igaz már a 4. adag.:)))
Eszt nagyon szeretem.......
Foarte buni...cu usturoi si marar...
super! Premii frumoase te asteapta pe blogul meu. Pupici.
Nézz be hozzám, kérlek! :)
Megjegyzés küldése