2010. okt. 2.

Gombás bolognai

Teljesen bele vagyok bolondulva a gombába, ahova csak tudom, belecsempészem. Így voltam most a bolognaival. Külön szedve a magamét – mivel férj nem szereti – feltuningoltam gombával. A receptet teljes adagra írom, bőven négy személyre

400g sertés comb darálva (lehet pulyka is) – 2-3 ujjnyi szalonna – 1 nagy fej hagyma – 1 paprika – 1 paradicsom – 5-6 gerezd fokhagyma – bors – pirospaprika – só – majoránna – oregano – 4 kis paradicsompüré vagy 2 nagy – ízlés szerinti cukor – 6-7 fej nagyobb gomba – 500g tészta (mi a pennét szeretjük)
A kockákra vágott szalonnát süssük zsírjára, majd adjuk hozzá az apróra szelt hagymát, paprikát, paradicsomot és 1-2 fej fokhagymát. Dinszteljük készre, majd szórjuk meg majoránnával, borssal, pirospaprikával és öntsük fel vízzel, vagy alaplével, hogy a pirospaprika ne égjen oda. Hagyjuk rotyogni vagy öt percet. Utána jöhet a darált hús, oregáno, só vagy ételízesítő, maradék préselt fokhagyma és majdnem készre főzzük.
Mielőtt elkészülne a hús, kb. tíz perccel előtte, adjuk hozzá a felszeletelt gombát. Amikor összefőttek jöhet a paradicsom püré és ízlés szerinti cukor. VIGYÁZZ innen már nagyon könnyen leég és fröcsköl. Elég kb. 5 perc és kész. Az a lényeg, hogy a végén ne maradjon leveses, hanem sűrű szaftos állagot kapjon. És figyelem a gomba levet fog ereszteni ezt is bele kell számolni.
A cukrot a paradicsom savassága miatt kell. Ezzel kompenzáljuk, hogy ne legyen annyira intenzív. Mi jobban szeretjük, már alapjáraton összekeverni a szószt a tésztával, hogy jól átjárja az íz.

8 megjegyzés:

Mézigörl írta...

Úhhh, imádom!:)

Ami írta...

A gombát én is nagyon szeretem! Így még nem ettem, mentem a recit! :)

Mary írta...

Nagyon fincsi! :)

Gizi írta...

Nagyon guszta!!!! Én is gombaimádó vagyok, és éppen tegnap kaptam megrendelést bolognaira, így rögtön ki is próbálom gombával.:))

pitypang írta...

Odáig már eljutottam,hogy megfőzöm nekik,de enni,no azt még nem :)
Szerintem egy ilyen ebédnek nálam is örülnének :)

Mária írta...

Nagyon finom lehet ez is :), köszönjük a receptet:) Neked pedig további jó főzőcskézést továbbra is.

Bianka írta...

Mindenkinek nagyon szépen köszönöm

Dia írta...

Kérek! Most!
Jó is a gomba!