2010. nov. 11.

Csak túrós, almás pite



Két recepttel pályáztam, a Hamm bekaplak és Pataki kerámia közös pályázatán, ahol almás recepteket kellett készíteni. Ez lenne az egyik. Sajnos nem sikerült eredményt elérnem (bár a tálnak örültem), de a díjazottaknak innen is gratulálok.
Imádom ezt az összeállítást, családom egyik kedvence, mert mindenfajta gyümölccsel variálható. Készítettem már
meggyes változatot is. Tartalmas levesek mellé feltétlenül ajánlom.

Alap: 500g túró – 2 csomag vaníliás cukor – 1 citrom reszelt héja – 70g liszt – 80g cukor – 3tojás – 2,5 dl tej – 70 g margarin
Tetejére: 3 alma – negyed citrom reszelt héja – 1 kiskanál fahéj – 2-2,5 kanál étkezési keményítő – ízlés szerinti cukor – 1,5 dl víz


Először az almával dolgozzunk. Hámozzuk meg, majd vágjuk apró kockákra. Tegyük egy edénybe és adjunk hozzá 1,5 dl vizet, ízlés szerinti cukrot, fahéjat és a citrom reszelt héját. Hagyjuk vagy 2-3 percet rotyogni, majd folyamatos keverés mellett, adjuk hozzá a keményítőt, hogy ne csomósodjon össze. Kis lángon folyamatos kevergetés mellett besűrítjük. Zselés, kocsonyás állagot kell kapnunk. Ne főzzük túl, mert a keményítő egy idő után elveszti hatását. Kenjük ki, egy magasabb falú piteformát vagy tepsit, majd morzsoljuk bele a túrót. Utána, szórjuk meg egyenletesen a 2 van. cukorral és a citrom reszelt héjával. A margarint megolvasztjuk és hozzákeverjük a többi hozzávalót. Ráöntjük a túróra és egy kicsit megmozgatjuk a formát, hogy minden egyes szegletébe kerüljön a folyékony alapból. Előmelegített sütőben 180 fokon legalább 45-50 percig sütjük. A vége előtt 10 perccel, amikor a túró már elég kemény, gyors mozdulatokkal kivesszük és rásimítjuk az almát és visszatesszük a maradék időre. Tálalás előtt hagyjuk pár percig hűlni, hogy a zselés részt szépen lehessen szeletelni. De langyosan a legfinomabb

29 megjegyzés:

horimarika írta...

Ez nagyon jól néz ki és jól hangzik. Hétvégén megpróbálom...

Gál Edith írta...

Ez nagyon fincsi lehet!!!

Ami írta...

Nagyon guszta kis sütemény, már a Hammbekaplak oldalon is kinéztem tegnap (nekem pont a tied volt az egyik kedvenc ;), amikor feltették a pályaműveket.

Igazából szerintem mindenki nyert, akinek a receptjeit beválogatták :). Nagylelkű és ebből a szempontból egyedülálló verseny volt ez, mert a kapott tálakat megtarthattuk. És nem lehetett könnyű a választá sem, mert ahogy elnéztem, rengeteg jó receptet küldtek be a pályázók.
Én sem nyertem "díjat" amúgy, de a kis muffintálkákért annyira oda vagyok, hogy már ezért megérte :).

A karácsonyira is benevezel? Drukkolok! :)

Bianka írta...

Mindenkinek köszönöm
Marika remélem ízleni fog
Ami, a Poppynál kérdezted, nem kell beáztatni és én még meleg sütőbe is tettem :)
Karácsonyiról lemaradtam sajnos arra már nem lehet jelentkezni, pedig szívesen vettem volna ott is az akadályt :))

Dia írta...

Csudijó recept! Mentem máris!

Mézigörl írta...

Nagyon szeretem mindenféle változatban! Gyönyörűek a tálak is! Gratulálok azért, mert szerintem remek recept! :))

Ami írta...

Szóval akkor feleslegesen áztattgattam :))). Hát ja, kicsit túlaggódtam a dolgot. És a máz miatt nem kell áztatni/meg hideg sütőbe tenni? Az védi meg?
Köszönöm a tájékoztatást! :)

Bianka írta...

Ami tuti nem kell beáztatni :)
Én forró sütőbe is raktam már kétszer is, bár az nem biztos, hogy szabadott volna, de nem lett semmi baja. Én továbbra is teszem, de azért óvatosan próbálkozz nem vállalom a felelősséget, hogy a tiéd tönkremenjen :))))

Ami írta...

Jól van, kipróbálom.
Köszönöm még egyszer!:))))

gondaanyu írta...

Ezeket a tálakat kaptad? Akkor mit számít a helyezés? Gyönyörűek, a süti pedig biztosan finom!

Vica írta...

Remekül néz ki:)

Mary írta...

Nagyon szép sütemény! Gratulálok a tálhoz!

Nelli írta...

Hű, de finom lehet!Gratulálok Neked, a tálak is gyönyörűek!:-)

Ildy írta...

Remek a sütid, és a tálakért már megérte!:)

Ms. Poppy írta...

Nagyon szuper ez a recept! Szerintem simán benne voltak az esélyesek között! Bánatra nincs okod, nagyon ügyes vagy.

Ottis írta...

Nagyon guszta, biztos finom!!!

Vesta írta...

Gratulálok én is, ez a készlet is csodás! :)

Bianka írta...

Mindenkinek nagyon szépen köszönöm

Reka írta...

Nagyon megtetszett ez a recept, szerteem az egybetalakat, kiprobaljuk !!!!

Reka írta...

A verseny miatt ne aggodj, szerintem szuper a recept !!!!

Gizi írta...

Nagyon guszta, és remek recept. Már viszem is és beütemezem.:)

Csibe írta...

Nekem is nagyon tetszik! Ügyes vagy!

Bori írta...

Ez nagyon ötletes! Van egy csomó almám elfekvőben, valszleg megcsinálom majd vmelyik nap. Lehet, hogy a cukrot édesítővel pótlom, majd beszámolok! :-)

Szemi írta...

Bianka, a "CSAK" szót nyugodtan levehet a címből, mert ez nagyon finomnak néz ki! :))

trinity írta...

Nagyon jól néz ki, szerintem öröm ebben a formában sütni! Győztes volt ilyen formán minden résztvevő! Gratulálok, ne bánkódj cseppet sem!!

Bianka írta...

Nagyon szépen köszönöm
Nem keseredtem el, mert ezért a tálért már megérte játszani :)

Krisz írta...

Jelentem, menthetetlenül Bianka-rajongó lettem! :D Ezt is elkészítettem és persze óriási sikere lett és én is imádom! Az egyik legegyszerűbb, mégis legfinomabb süti, amit valaha csináltam/ettem. :) Picit persze most is "Krisztásítottam": raktam bele mézeskalács-fűszerkeveréket (hogy igazán karácsonyi illata legyen :D), az almához banánt kevertem felesben és keményítő helyett csak 1 ek van.pudingot kevertem hozzá - isteni lett, mindenképp csináljátok meg.

Bianka írta...

Jaj Krisz annyira örülök, tényleg nagyon jól esett amit írtál :)
Köszönöm
A te változatod is pazar lehet

K-mk írta...

Isteni ez a süti Bianka! Múlt héten megcsináltam a családnak, nagyon nagy siker volt, köszönöm!
Kriszta