A NoSalty lapon találtam ezt a receptet. Nem az a kimondottan bolti kakaós csiga, akinek a név hallatán egyből az ugrik be, hanem tésztailag inkább a darázsfészekre hasonlít, viszont a tölteléke nagyon fincsi. Nem édes, belseje puha külső része pedig ropogós. Azért 1., mert még fogok más receptek alapján is készíteni ugyancsak kakaós csigát…
Tészta: 40 dkg liszt – 1 tojássárgája – 5 dkg élesztő – 5 dkg vaj – 2 dl tej – csipet só – 2 kiskanál cukor
Töltelék: 15 dkg vaj – 5,5 kanál porcukor – 2 van cukor – 3 evőkanál kakaó – fahéj – egy bő kiskanál rum
Sütés elő, közben: 2 sárgája – 3 dl tej – porcukor
A 2 dl tejben felfuttatjuk az élesztőt (langyos tej, élesztő, 2 kiskanál cukor, 2 kiskanál liszt, meleg hely). Egy tálba előkészítjük a többi hozzávalót (olvasztott vajjal) és ha jó az élesztő kézzel vagy a robotgép csigás végével jól összedagasztjuk. Megszórjuk liszttel, lefedjük és meleg helyen egy órán át kelesztjük. Közben elkészítjük a krémet. 10 dkg enyhén olvasztott vajat robotgéppel habosra keverünk a többi hozzávalóval. A maradék 5 dkg vajat hidegen adjuk hozzá. Felhasználásig tartsuk a hűtőben.
Ha a tésztánk duplájára nőtt, egy lisztezett munkapultra tesszük átgyúrjuk, majd vékonyra nyújtjuk. Megkenjük a csoki krémmel és szorosan feltekerjük. Kézzel egy kicsit igazítunk a hosszán. Kb. 3 cm széles szeleteket vágunk és egy kivajazott tepsibe fektetjük. Egy kis távolságot hagyva, mert még nőnek, de inkább felfele engedjük. Meleg helyen még egy órát át kelesztjük. Ha megvan, kenjük meg a tészta széleit tojássárgával (én elfelejtettem, de szerintem nem veszítettem semmit). Előmelegített sütőben 180 fokon készre sütjük. Ha meg van kenve tojással óvatosan, mert hamarabb pirul, ha szükséges lazán dobjunk rá egy alufóliát. Nekem nem kellett. Kb. a sütés 25 percénél minden csigánkat locsoljuk meg két kanál meleg tejjel és folytassuk a sütést. Ezen a részen dolgozzunk gyorsan, hogy ne hűljenek a tésztáink. A képen láthatót nem, de a többit megszórtam porcukorral.
2010. nov. 25.
Kakaós csiga 1.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
11 megjegyzés:
Hűű, micsoda fotó. Boltival biztos nem hasonlítható össze!
Szerintem is szép a fotó meg guszta a csiga! :)
Huuuuhaaaaa ez nagyon jol nez ki. Fincsi lehet !!!!
Wow, de klassz! Beindult a nyálelválasztásom! Képzeld, én meg ma pont darázsfészket készítettem. :-D
Szuper, na és az a kanna belsejében bögrével, naggyon tetszik! :)
Kisebbikem egyik kedvence!:-)
A porcelánjaid elvarázsolnak!:-)
Kerem szepen ebedre! :)
Klassz! És tetszik az a kávés-teás izé:)
Fantasztikus a süti és a fotó is.
Mindenkinek nagyon szépen köszönöm
A kakaóscsiga verhetetlen, egyedül a lekvárosbukta versenyez vele. :)
Jók a fotók is!
Megjegyzés küldése