Tetrabbit felhívására jelentkeztem a nyúl blogverseny kiírására. Igazán izgalmas, feladatnak ígérkezett, hiszen az ember ritkábban készít nyulat, mint bármilyen más állatot. Ez is volt a verseny célja, hogy az emberekkel megismertesse eme remek húsfélét, ami nagyon egészséges és finom. Recept 4 főre
Pástétom: egy fél kiló nyúl hús (jelen esetben gerinc) – 1 hagyma – 1 kisebb paprika – 1 kisebb paradicsom – 3-4 gerezd fokhagyma – só – bors – majoránna – egy deci bor
Gombamártás: 250g erdei gomba (jelen esetben szárított) – 2 dl főzőtejszín – 1 kanál liszt – 1 hagyma – só – bors – szerecsendió – szarvasgomba esszencia – rozmaring – 2 gerezd fokhagyma
1 csomag, élesztős leveles tészta – 1 tojás – szezámmag
A szárított gombát langyos vízbe áztatjuk.
A nyúlból készítünk egy pörkölthöz hasonló ételt. Egy kis olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, majd sorban hozzáadjuk a nagyobb darabokra szelt paprikát, fokhagymát és paradicsomot. Ha megpárolódtak, jöhet a felkockázott nyúl hús. A gerincét még főzés előtt szedjük ki, a kisebb csontokat, majd főzés után. Fűszerezzük és öntsük fel alaplével. A vége fele jöhet a bor. Ha kész hagyjuk egy kicsit hűlni.
Közben süssük elő a tésztakosarakat. A leveles tésztát fektessük egy kilisztezett munkapultra. Ha nincs gyárilag kinyújtva, nyújtsuk közepesen vékonyságura. Szaggassunk 20 db kb. 8 cm széles kört. Mindegyiket kenjük be tojással. 4-et fektessünk sütőpapíros tepsire. Ez lesz az alap. A maradékot hármasával helyezzük egymásra, majd egy kisebb szaggatóval szaggassunk egy bő kört a közepébe és helyezzük az alapkora, úgy hogy egy kosárformát kapjunk. A maradványokat is süssük ki köret gyanánt. Mindegyik alkatrészünket kenjük át újra tojással, majd szórjuk meg szezámmaggal. Előmelegített sütőben 180 fokon süssük készre. Sebaj, ha belső kör feljön sütés közben hűlésnél, lapogassuk vissza, de ezt megelőzendő még sütés előtt, mindegyik kosárba helyezzünk egy korong sütőpapírt és tegyünk rá pár szem babot nehezékként.
A gombához egy kis olajon dinszteljük meg egy apróra vágott hagymát, majd adjuk hozzá a kisebb darabokra szelt ázott gombát. A levét ne dobjuk ki, hiszen az lesz hozzá az alaplevünk.
Fűszerezzük, préseljünk bele két fokhagymát és hagyjuk párolódni. Készítsünk egy tejszínes habarást, amivel besűrítjük és a legvégén, amikor kész adjuk hozzá a szarvasgomba esszenciát. Azt már ne főzzük.
Amikor már kézbaráttá hűlt, de még meleg a pörkölt szedjük ki a maradék csontokat és egy botmixer segítségével a húst és a szaft sűrűjét törjük át. A levét ne használjuk hozzá. A húspástétommal töltsük meg a kosarakat. Tálalhatunk...
Pástétom: egy fél kiló nyúl hús (jelen esetben gerinc) – 1 hagyma – 1 kisebb paprika – 1 kisebb paradicsom – 3-4 gerezd fokhagyma – só – bors – majoránna – egy deci bor
Gombamártás: 250g erdei gomba (jelen esetben szárított) – 2 dl főzőtejszín – 1 kanál liszt – 1 hagyma – só – bors – szerecsendió – szarvasgomba esszencia – rozmaring – 2 gerezd fokhagyma
1 csomag, élesztős leveles tészta – 1 tojás – szezámmag
A szárított gombát langyos vízbe áztatjuk.
A nyúlból készítünk egy pörkölthöz hasonló ételt. Egy kis olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, majd sorban hozzáadjuk a nagyobb darabokra szelt paprikát, fokhagymát és paradicsomot. Ha megpárolódtak, jöhet a felkockázott nyúl hús. A gerincét még főzés előtt szedjük ki, a kisebb csontokat, majd főzés után. Fűszerezzük és öntsük fel alaplével. A vége fele jöhet a bor. Ha kész hagyjuk egy kicsit hűlni.
Közben süssük elő a tésztakosarakat. A leveles tésztát fektessük egy kilisztezett munkapultra. Ha nincs gyárilag kinyújtva, nyújtsuk közepesen vékonyságura. Szaggassunk 20 db kb. 8 cm széles kört. Mindegyiket kenjük be tojással. 4-et fektessünk sütőpapíros tepsire. Ez lesz az alap. A maradékot hármasával helyezzük egymásra, majd egy kisebb szaggatóval szaggassunk egy bő kört a közepébe és helyezzük az alapkora, úgy hogy egy kosárformát kapjunk. A maradványokat is süssük ki köret gyanánt. Mindegyik alkatrészünket kenjük át újra tojással, majd szórjuk meg szezámmaggal. Előmelegített sütőben 180 fokon süssük készre. Sebaj, ha belső kör feljön sütés közben hűlésnél, lapogassuk vissza, de ezt megelőzendő még sütés előtt, mindegyik kosárba helyezzünk egy korong sütőpapírt és tegyünk rá pár szem babot nehezékként.
A gombához egy kis olajon dinszteljük meg egy apróra vágott hagymát, majd adjuk hozzá a kisebb darabokra szelt ázott gombát. A levét ne dobjuk ki, hiszen az lesz hozzá az alaplevünk.
Fűszerezzük, préseljünk bele két fokhagymát és hagyjuk párolódni. Készítsünk egy tejszínes habarást, amivel besűrítjük és a legvégén, amikor kész adjuk hozzá a szarvasgomba esszenciát. Azt már ne főzzük.
Amikor már kézbaráttá hűlt, de még meleg a pörkölt szedjük ki a maradék csontokat és egy botmixer segítségével a húst és a szaft sűrűjét törjük át. A levét ne használjuk hozzá. A húspástétommal töltsük meg a kosarakat. Tálalhatunk...
19 megjegyzés:
Csudajó! Az a tésztakosár, az is nagyon tetszik! Valahol nem lehet szavazni a receptedre?
Szuper ötlet!
És nagyon klasszak a fotók is :-)
Nagyon guszta étel elegáns tálalással! Gratulálok hozzá!:)
Igazán mutatós ételt készítettél és biztosan nagyon finom is.
Nekem sajnos két éve elmaradt a nyúlszállító forrásom, de azt hiszem eddig is az átlagnál jóval többet ettünk.
Mindég azt szoktam mondani, hogy a nyúlból is elkészíthető minden, ami csirkéből is.
Nincs jellemző íze, olyan fűszerezést használhatunk, amihez kedvünk van, csak könnyen kiszáradhat sütéskor, mert nagyon sovány a húsa.
Ezért is nagyon egészséges.
Nagyon finomat készítettel!Az erdei gomba mártás nálunk is nyerő.
A fotók csodaszépek és a tálalás is ízléses!:-)
Micsoda asztal! De a kaja! Királyság!
Szívesen lettem volna vendéged!
Gyönyőrű terítés, és finom étel ! :)
Mindenkinek köszönöm :)
Ez valami eszméletlen jó!
Guszta, elegáns.
Eszméletlenül jól néz ki, és a képek...fantasztikusak! :))
Gyönyörüen tálaltad!!!!
Gratulálok, igazán különleges ételt készítettél a versenyre, és a tálalása is csodaszép!
Jól néz ki! :) A nyuszi meg nagyon finom! :)
Annyira mutatós lett (biztosan nagyon finom is), hogy komolyan esélyes a pályázaton! Szurkolok!!
Finom lehet!Az étkészlet pedig gyönyörű!
Foarte apetisant. Te sarut.
Köszönöm a kedves szavakat :)
Tare bine arata ce ai facut tu aici si aranjamentul mesei imi place ;-)
Megjegyzés küldése