2010. dec. 22.

Almás, diós gyümölcskenyér, gluténmentes változatban

Mivel nővérem lisztérzékeny, rá is gondolva szoktam készíteni ezt a remek finomságot. Igazi karácsonyi ízeket rejtő gluténmentes változat.

3-4 alma – fahéj – 1 vaníliás cukor – 10-15 dkg cukor (ízlés szerint) – 2 tojás – 30 dkg rizsliszt – fél sütőpor – egy csipet só – 2 marék dió – citrom



3-4 almát mérettől függően lereszelünk. Hozzáadunk egy kiskanál fahéjat, egy citrom levét, fél citrom reszelt héját, a vaníliás cukrot és sima cukrot. Kóstolgassuk és ízlés szerint a fahéjat és cukrot is pótolhatjuk. Majd 1-2 órát pihenni hagyjuk, hogy az alma levet eresszen. A levét, ne dobd ki, mert azt is felhasználjuk a massza elkészítésekor, az lesz a tészta nedves adaléka. Az almákat nem kell kinyomkodni. Ha már levet eresztett, adjuk hozzá a tojást, a lisztet, a fél sütőport, egy csipet sót, az apróra tört előre pörkölt diót, ha akarjuk, még adhatunk hozzá kandírozott vagy aszalt kockára vágott gyümölcsöket vagy bármi mást (én most csak diót tettem). Kb. olyan állaga kell, hogy legyen, mint a kuglóf tésztának, nem piskóta jellegű, hanem ragacssósabb, nedvesebb, így, ha szükségesnek érzitek, tegyetek bele még lisztet. Borítsuk egy kikent, kilisztezett őzgerincbe, majd 180 fokos előmelegített sütőben süssük készre. Kb. 40 perc. Viszont ha nagyon égne a teteje, lazán fedjük be fényes felületével felfele egy fóliával. A legbiztosabb a tűpróba. Hagyjuk hűlni. Frissen is fogyasztható, de fóliába tekerve 1-2 nap múlva még finomabb.Aki nem akarja rizsliszttel készíteni, teheti sima liszttel is.

9 megjegyzés:

családi tűzhely írta...

Nagyon guszta.

trinity írta...

Nagyon finom lehet és roppant figyelmes vagy!

Praliné Zsuzsi írta...

Istenien néz ki!!

Reka írta...

a team melle postazol egy szeletet?
koszi.

Ildy írta...

Ide is jöhet!:)

Gizi írta...

Nagyon guszta!!!! El is viszem a receptet és kipróbálom én is.:)

Nagyon Boldog, Békés Karácsonyi Ünnepeket Kívánok!!!

Foodafok írta...

Egy-két óra, és az enyém is fenn lesz. Nem is olyan rég végeztem vele, csak az utómunkákkal úszom. Kérlek, nézd meg. Addig is gyönyörködöm a tiédben.

Névtelen írta...

Bianka Hallo Ich wünsche euch ein wunderschönes Weihnachtsfest mit Ihren Lieben. Wie reich ist Ihr Bries. Ich schicke Dir viele Küsse.

Bianka írta...

Mindenkinek nagyon szépen köszönöm