2010. dec. 2.

Maceszgombóc

Készült egy jó kis libaleves és mellé készült levesbetétnek a maceszgombóc. Nem vagyok annyira oda érte, de néha változtatni kell a tészta, grízgaluska kompozíción. Maga a pászkát imádom, vajjal kenve, sóval megszórva. Libaleves most nem lényeges, hiszen egy alap húslevest készült és bármilyen húsú leveshez ehetjük. Szerintem karácsonyra is megállja a helyét egy kellemes lakoma élén.
5 levél pászka – 3 tojás – 2,5 kanál libazsír – só – bors – ízlés szerinti gyömbér – apróra vágott petrezselyem vagy zellerzöld

A pászkát jó apróra törjük egy mozsárban. Dara jellegűre, de nem baj, ha maradnak nagyobb darabok is. Hozzákeverjük a 3 tojást, olvasztott zsírt, fűszereket és annyi vizet, hogy egy túrógombócnál keményebb tésztát kapjunk. Nem csak érdemes, de fogyasztás előtt jó pár órával már be kell keverni, hogy jól összeérjen és álljon. Néha nézzünk rá mert, ha nagyon keményedne, adjunk hozzá még pár csepp vizet. Étkezés előtt vizes kézzel formázzunk gombócokat és lobogó, ételízesítős vízben főzzük készre.


11 megjegyzés:

Dia írta...

Neee! A maceszgombóchoz van egy történetem :-) Majd elmesélem.

sara & Miki írta...

Asi servi o farfurie de supa de gasca.

Zsiri írta...

Jó kis levesbetét, guszta!

Mary írta...

Biztos finom én még nem készítettem.
Nagymamám még gyerekkoromban készített de ő a levesbe főzte bele.:)

Mézigörl írta...

Guszta nagyon! Szemezek egy ideje a maceszgombóccal, de nem mertem még nekiállni. Oké a pászka, nagyon szeretem, de levesbe...hát majd egyszer biztos sort kerítek rá. Klassz lett a tálalás és a fotó is! :-D

Ottis írta...

Még soha nem készítettem..Guszta nagyon!

Ildy írta...

Gyömbér? Hoppá!:) Ez itt elég érdekesen hangzik, de csak jó lehet!

Gesztenye receptjei írta...

Óh, macesz gombóc :-))
Anyukám majd minden hétvégén készített ilyet, aztán én jól elfelejtettem. Köszi a receptet, mindenképpen ki kellene próbálni:-)

Nelli írta...

Gyömbér is kell bele?Ezt még nem is hallottam, de el nem ronthatja az biztos.:-)

Bianka írta...

Mindenkinek köszönöm

Hobbychef írta...

Kedves Bianka! Isteniek a receptjeid, szépek a fotóid. Látom már készülsz a Karácsonyra, a képeiden van Mikulás virág, karácsonyfa dísz.