2010. dec. 28.

Zserbó szelet

Szerintem sokunknak a szépen terített karácsonyi asztal központi helyén volt a Zserbó. Még szilveszterre is remek, mert falatnyi szeleteivel nem zavarja meg a féktelen mulatozást. Imádom, főleg ha nem túl édes és nem száraz, hanem van benne töltelék bőven. Bevallom én mindig azt hittem, hogy ez egy tök bonyolult sütemény, de rá kellett jönnöm, hogy ha nem is pikk-pakk, de nagyon gyorsan elkészül.

Tészta: 50dkg liszt – 25dkg margarin – 3 kanál cukor – 2 tojás sárgája – 1 egész tojás – 1,5 dl tej – 2 dkg élesztő

Töltelék: 20dkg cukor (vagy ízlés szerint több vagy kevesebb) – 20dkg darált dió – 1 vaníliás cukor – baracklekvár

Máz: 10 dkg cukor – 3 dkg kakaó – 3 dkg margarin

Az élesztőt szokásos módon megfuttatjuk (langyos tej, 1 kiskanál cukor, 2 kiskanál liszt, élesztő és meleg hely). Ha megvan, összedolgozzuk a tésztánkat a többi hozzávalóval és 4 egyforma cipóra osztjuk. Kinyújtjuk, majd beletesszük egy előkészített nagy tepsibe. A tésztalapokat megkenjük bőven lekvárral, majd egyenletesen megszórjuk a cukros dióval. Bőven a lekvárral, de a diót osszuk be, hogy minden lapra maradjon. És jöhet a következő tészta….. A legfelső tésztalapot szurkáljuk meg, hogy a gőz, kitudjon szabadulni, és ne púposodjon fel sütés közben. 180 fokos előmelegített sütőben kb. 40-45 percig süssük. Közben elkészítjük a mázt. A cukrot és a kakaót egy pici vízzel összeforraljuk, majd amikor már jól összeforrt belekeverjük a margarint. A margarinnal már nem szabad főzni. De ha kényelmesebbek vagyunk, akkor 2 tábla csokimázt is felolvaszthatunk. Amikor a tészta kihűlt a meleg mázt egyenletesen rákenjük és hagyjuk megdermedni.

17 megjegyzés:

Ami írta...

Nagyon szeretem! És milyen szép lett! :)

Nelli írta...

De szépséges lett!Mi is nagyon szeretjük, jó vastag csokival a tetején.:-)

Szemi írta...

Nagyon guszta lett!

Én is csak az idén, év elején csináltam először, mert úgy mint te, azt hittem,hogy nagyon macerás.
Pedig nem is! Viszont nagyon finom, imádjuk. :)

Edó írta...

Kedvenc nálunk is,már tortának is készítettem.

Praliné Zsuzsi írta...

Gyönyörű lett!

Viki írta...

Eu gyönyörű!!! S nem is olyan macerás. Bevallom, hogy én még sohasem sütöttem, bár nagyon-nagyon szeretjük, de valahogy ez a Te recepted olyan egyszerűnek tűnik. No lehet, hogy előjegyzem magamnak. Mindenesetre a receptedet elvittem.
Nagyon szép volt a karácsonyotok, ja! és a menűsoooooor ???!!!!
Ügyi Vagy DDD

Liza írta...

Nálunk is favorit, nagyon finom süti!

Mézigörl írta...

Imádom! Nagyon ügyi vagy! Tökéletes a tészta és a töltelék aránya! Hűű, most de beleharapnék egy szeletkébe! :-DDD

Mónika írta...

Legkedvesebb sütink!:))

Reka írta...

Nalunk is nagy kedvenc!!!!

Ildy írta...

Nálunk is menő. Nagyon szép lett, ügyi vagy!

Csibe írta...

Nagyon szép, és nagyon szeretem :)

Dió Bisztró írta...

Igazi nosztalgia süti!! Karácsonyra, ünnepre nálunk mindig van az asztalon.

Gizi írta...

Nagyon guszta!!!! Én is így szeretem jó sok töltelékkel, most szívesen megkóstolnám!!:))

trinity írta...

Gusztusos nálad is nagyon!
Én idén nem sütöttem, mert a 2 nagyi ezzel is kényeztet minket, még van belőle és valóban ugyanolyan finom ma is!

Foodafok írta...

Fantasztikus! Én is nagyon szeretem. De, minden egyes új zserbószelet kóstolásánál, az előítéletek miatt várom az igazit. A Tiédet kipróbálom, mert 100%-ig biztos vagyok benne, hogy ízleni fog. Eddig sem csalódtam a receptjeidben.

Bianka írta...

Mindenkinek nagyon szépen köszönöm