2011. jan. 11.

Csokimikulás reinkarnációja egy muffinban

Ki ne kapott volna minimum egy csokimikulást, de ha nem is egyet, egy hadseregnyit. Mert mi kaptunk…. Babonából a fát már vízkeresztkor lebontottuk, de a mikulások még mindig hűen védték az ablakpárkányt. Valahogy már nem illet bele a lakás feelingjebe, így gondoltam egy nagyot és kihirdettem halálos ítéletüket. Nos ez az ítélkezés annyira jól sikerült, hogy már a második adagot is megsütöttem:)

30 dkg liszt – 2 nagy tojás – 1 sütőpor – 12 dkg cukor – 2 vaníliás cukor – csipet só – egy kiskanál fahéj – egy nagy lögyböletnyi rum – 2 evőkanál tejföl – 0,75 dl olaj – 3 marék dió – jelen esetben egy 100 g és egy 60 g csokimikulás – ha van, tehetünk bele egy-két reszeletnyi citromhéjat is
A tojásokat összekeverjük a cukrokkal, majd sorban belekerülhetnek a további hozzávalók. Végig robotgéppel dolgozzunk. Majd jöhet az előre pergelt kisebb darabokra tört dió és kézzel darabokra tördelt mikulás. Nincs szabály, ahogy jön, úgy puffan módszerrel. Lehetnek nagyobb, kisebb darabok, mert remekül megolvadnak majd a tésztában sütés közben.
Tegyük ¾-ig keményebb muffin papírban vagy muffin formás sütőformákba. Én abba tettem, mert nem volt itthon papír, de hogy könnyen ki tudjam szedni, bekentem és beliszteztem a mélyedéseket. Viszont, ha nem akarunk pepecselni, akkor az egészet ömlesztve süthetjük egy őzgerincben, vagy ahogy én készítettem második alkalommal, dupla adagot bekeverve egy közepes tepsiben. Az összeset, 180 fokos előmelegített sütőben 30-35 perc alatt süssük készre. Az őzgerinces és tepsis változatot tűpróbával ellenőrizzük, mivel vastagabb tészta lehet, hogy több időre van szüksége.

9 megjegyzés:

Nelli írta...

Fincsi lehetett!Most kávézok.Jut még belőle?:-)

Praliné Zsuzsi írta...

Nagyon csábító! És szép a kávéskészleted!

Ildy írta...

Hmmm... Fahéj,rum,csoki,vanília, nem is kell több a boldogsághoz!:)

Anikó írta...

Köszi a tippet. A hadsereg nálunk a spejzbe lapul, de azt hiszem besorozom őket a muffin sütőbe!

Kricky írta...

Hűűű, ezt szerintem kipróbálom!!!

családi tűzhely írta...

Jaj de jó, már kétségbe estem, hogy mi lesz a gyerek felhalmozott mikulásaival:)

Gizi írta...

Mikulásom nincsen, de ez nem akadálya annak hogy megsüssem. Nem félsz hogy elfogsz hízni ennyi süteménytől??:)))

Viki írta...

Tudd meg, hogy nekem egy darab mikulásom sincs :))) - nem is vót!! - de azért azt nem jelenti, hogy mással nem lehet pótolni. Viszem is a recepted, s Gizinek valahol igaza lehet, vagy titokban fogyózol is ? Vigyázz !!! mert kezdünk irigykedni :)))

Bianka írta...

Mindenkinek köszönöm

Jaj Viki és Gizi, de sajnos félek, hogy kezdek, így már be is fizettünk egy edzőterembe és bár jönnek még sütik, de én vissza fogom majd magam étkezésük terén :)