2011. jan. 25.

Hamis hátszíncsíkok, ázsiai módon (könyves kedd)

Doki által meghirdetett könyves kedd-re készítettem ezt a fogást. Tóth Endre, Főzzük ki együtt nevezett szakácskönyvét, kb. hat éve kaptam ajándékba, amikor párommal összeköltözvén azt gondolták, hogy friss háziasszonynak szüksége lesz egy kis segítségre. Bár nem alap recepteket, tartalmaz, de a leírások egyszerűek, érthetőek és csodás képekkel van illusztrálva, minden egyes fogás. Férj nem nagyon örült, mert bizalmatlan az új, főleg a keleties ízekkel kapcsolatban, de végül feladta a harcot és ízlett neki. Egy kicsit saját ízlésre formálva, íme:


Egy kisebb csirkemell – 1 kápia paprika – 5-6 kanál szójaszósz – 3 csipet őrölt gyömbér – 1 nagy sárgarépa – 1 lilahagyma vagy egy arasznyi póréhagyma – 2-3 fej gomba – 10 g cukor – 2,5 dl húsalaplé vagy 2,5 dl víz 1 db. tyúkhúsleves kockával – 1 evőkanál keményítő – só – bors – 1 gerezd fokhagyma – rizs vagy tészta

Mindent vékony csikókra vágunk. A csirkemellet felszeleteljük, majd pár percre, órára vagy egy éjszakára bepácoljuk (só – bors – szójaszósz - gyömbér). A sárgarépát vastagságában is vágjuk, valamint legalább kisujjnyi hosszúra. Kb úgy nézzen ki, mint két gyufa egymás mellé rakva.
Én wokban készítettem, de egy nagyobb serpenyőben is ugyanolyan tökéletes hatást érünk el.
Kis olajon karamellizáljuk a cukrot, tegyük rá a sárgarépát, csirkét, sorban a többi zöldséget és pirítsuk át, majd öntsük fel az alaplével. Nyomjunk bele egy gerezd fokhagymát, ha szükséges kóstolás után sózzuk. Ha megpárolódott a hús, a keményítőt egy kis vízzel feloldjuk és hozzáadjuk az ételünkhöz. Egyszer forraljuk fel. Ne főzzük, mert minél többet fő, annál jobban elveszti a hatását. Szükség esetén, ha összeállna, pótoljuk a nedvességet, mert az a lényeg, hogy egy nyúlós, kicsit sűrűbb mártásszerűt kapjunk. A legjobb frissen, rizzsel, vagy tésztával tálalva.

12 megjegyzés:

autumn írta...

Ha gyömbér már van benne, akkor biztosan nagyon finom!...:))))

Emoke írta...

Bianka! Nézz be hozzánk, örülni fogsz! :)- Emőke

Nelli írta...

Bianka!Ez megint finom lehetett!Szeretem én is a gyömbért.:-)

Doctor Pepper írta...

remek, köszi szépen!!

Gizi írta...

Nagyon guszta, olyan szívesen megenném ebédre.:)

ginko írta...

Nem semmi ez a husi...de engem jobban izgat az a tökéletes rizs ami alatta landolt. Mond, hogy lett ilyen pergős?

Praliné Zsuzsi írta...

Jöhetne ebédre, nagyon jól néz ki!

Hobbychef írta...

Nagyon guszta, A gyömbéren kívül más fűszert -pl. chili - nem tettél bele, vagy csak kifelejtetted a receptleírásból?

Bianka írta...

Mindenkinek nagyon szépen köszönöm

Emő köszönöm a díjat

Hobbychef direkt nem írtam, mert nem eszünk csípősen, de aki szereti természetesen annál finomabb :)

Elisabeth írta...

Bianka-komondottan különleges Ázsai étel, finomnak hangzik!

Szeretettel várlak az én blogomon hogy át adhassam neked is a blog dijat amit a Krisztinátol kaptam!

családi tűzhely írta...

Nagyon tetszik nekem is:)

Bianka írta...

Köszönöm