2011. febr. 16.

Almás csirke

Ha hús és gyümölcs kompozícióról van szó, nálam igazából csak az alma jöhet szóba, de az nagyon. Nagyon sokszor készítettem diétás korszakomban, de vendégváró menü részeként is tökéletes. Hiszen tekintettel kell lenni azokra is, akik nem bírják a nehéz ételeket és hát az én családom igazán egy gasztronómiai egyveleg :) Van benne minden, ami szem szájnak ingere így minimum 3 felé kell főzni, hogy mindenki igényei ki legyen elégítve.


Ha egész comb egy, ha csak felső vagy alsó rész kettő egy főre – sült csirke fűszer – 1 hagyma – 1 paprika – fejenként minimum 3 gerezd alma – 4-5 gerezd fokhagyma – egy kevéske bor – olaj vagy zsír (jelen esetben libazsír)

Előre is dolgozhatunk a fűszerezéssel és összeállítással legalább jól magába szívja az ízeket. Kézzel dolgozzunk, jól maszatoljuk össze a csirkecomb bőre alatt se sajnáljuk. Egy nagy tepsibe tegyünk vagy 2-3 kanál zsírt vagy olajat és fektessük a húsos felével lefele. Szórjuk meg a fokhagymával, négybe vágott hagymával és paprikával és hagyjuk pihenni. Kb másfél órával a vendégek jövetele előtt kezdjük el sütni. Öntsünk hozzá egy kis bort, majd fóliázzuk vagy fedjük le a tepsit és tegyük a sütőbe. Félidőben forgassuk meg a csirkét. Ha már puha, vegyük le a tetejét és nagyobb hőfokon kezdjük el pirítani. Ha az egyik fele kész fordítsuk meg és ekkor tegyük mellé héjastul az almagerezdeket. Ilyenkor a hagymát, paprikát már ki lehet venni, hogy legyen hely a gyümölcsnek. Locsoljuk meg a szafttal, majd süssük. Egyszer minimum még locsoljuk meg az almát. Kész. Jelen esetben fokhagymás, kukoricás rizzsel tálaltam. Köret recept itt.

11 megjegyzés:

sara & Miki írta...

Bine te-am regasit.

Zsiri írta...

Nagyon guszta lett! Sokakat megoszt a gyümölcs-hús párosítás, de én is szeretem variáéni ezt a két dolgot. Nekem acsirke mellé még a banán is passzol, érdekes, de finom :)

Nelli írta...

Mi is nagyon szeretjük a hús-gyümölcs párosítást!:-)Szilvával, meggyel, almával, szóval bármi jöhet.

Ami írta...

Guszta! :)

ginko írta...

Igazán nagyon finom lehet!!!

Gizi írta...

Nagyon guszta, nekem jöhet így ahogy van.:)
Látom ma almás nap van, az előbb laktam jól Vikinél almás-camembertes szendviccsel.:))

Mary írta...

Nagyon szépen néz ki! :)

Mézigörl írta...

Én is kérnék belőle szívesen! Nagyon szeretem az alma-hús párost! :-D

Viki írta...

Nekem kötelező a hushoz a gyümölcs, de pl sülthúshoz akár a lekvár is :)))) tudom, fura dolog, de ha egyszer én így szeretem?!

Kreatív konyha írta...

Ez nálunk nagy kedvenc! És milyen régen volt..... Elképzelhető, hogy bedobom hétvégén. Köszi a receptet!

Bianka írta...

mindenkinek nagyon szépen köszönöm