Kutya és konyha kedves blogtársunk kezdeményezésére elkezdődött a blogok közti interaktív vacsoracsata. Erre a hétre anyukája jóvoltából engem is elért a megtisztelő feladat, hogy együtt főzhetek egy kemény csapattal. Nos vegyük, hogy elméletben ez egy valós meghívás és valós vendégekkel, egy olyan ételt készítettem - mivel hétköznapra esik - amit előre is el lehet készíteni, na jó a desszertet már nem, de ha vendégeket várunk ennyi belefér.
Mivel ez játék, Kutya és konyha blogján a kajámról szóló posztnál lehet nála szavazni a megjegyzés részen, köszönöm :)
Gnocchi: 1 kg burgonya (fehér héjú) – 1 tojás – 25 g margarin – liszt – 1 kanál búzadara – 2 bő csipet só – olaj
Bolognai: 400g sertés comb darálva (lehet pulyka is) – 2-3 ujjnyi szalonna – 1 nagy fej hagyma – 1 paprika – 1 paradicsom – 5-6 gerezd fokhagyma – bors – pirospaprika – só – majoránna – oreganó – 2 kis paradicsompüré (ha fácán elég kettő, ha más mehet 3 is) – ízlés szerinti cukor a paradicsom savasságára.
A gnocchi a nudli őse, vagy a nudli volt előbb, márt nem tudom, de hasonló a tésztája csak a formázása más. Az én receptem szerint kell bele egy kanál búzadara, de szerintem elhanyagolható. Főzzük elő a burgonyát vagy héjába, vagy kockákra vágva. Utána nyomkodjuk szét krumplinyomóval és hagyjuk hűlni. Mikor már langyos keverjük hozzá a szobahőmérsékletű vajat, tojást, két bő csipet sót és annyi lisztet, hogy egy jól formálható, rugalmas tésztát kapjunk. Tépjünk le belőle egy darabot, készítsünk sodorva egy vékony „kígyót” és mint a nudlinál, vágjunk kisujj szélességű darabokat. Mindegyik darabba nyomjunk a villával egy mintát. Jelen esetben én desszertes villát használtam. Olajos, sós, bő lobogó vízben főzzük készre. Víz felszínére jövetele után még kb. 1-2 perc. Szűrjük le, öblítsük le hideg vízzel. Ha azonnal fogyasztjuk nem kell csinálni vele semmit, de ha csak másnap, keverjük el egy kis olajban, vagy zsírban mint a nokkedlit.
A húst is elkészíthetjük előre és akkor csak meg kell melegíteni. A szalonnát kockákra vágva megpirítjuk, hozzáadjuk a hagymát, a paprikát, paradicsomot 1-2 fej fokhagymát és összedinszteljük. Megszórjuk borssal, pirospaprikával és majorannával. Gyorsan felöntjük egy fél bögre vízzel, hogy a paprika ne égjen oda, majd hagyjuk pár percet rotyogni. Utána beletesszük a darált húst, az oregánot, a sót (vagy ételízesítőt) a préselt fokhagymát. Készre főzzük, úgy hogy ne maradjon sok leve. A fokhagymát lehet fokozatosan is adagolni, mivel nem mindenki szereti az erős ízét. Inkább később pótoljuk, ahogyan az összes fűszert is, ha szükségesnek érezzük. Amikor kész a hús, hozzáadjuk a paradicsom pürét és ízlés szerinti cukrot.
Helyezzük a tányérra a gnocchit, majd tegyünk rá 2-3 kanál mártást és szórjuk meg sajttal.
A sütemény neve túrós alagút, aminek a receptje holnap vagy holnapután lesz látható. Egyébként egy kelt tésztás finomság, hasonló ízvilággal mint a túrósbatyu
Mivel ez játék, Kutya és konyha blogján a kajámról szóló posztnál lehet nála szavazni a megjegyzés részen, köszönöm :)
Gnocchi: 1 kg burgonya (fehér héjú) – 1 tojás – 25 g margarin – liszt – 1 kanál búzadara – 2 bő csipet só – olaj
Bolognai: 400g sertés comb darálva (lehet pulyka is) – 2-3 ujjnyi szalonna – 1 nagy fej hagyma – 1 paprika – 1 paradicsom – 5-6 gerezd fokhagyma – bors – pirospaprika – só – majoránna – oreganó – 2 kis paradicsompüré (ha fácán elég kettő, ha más mehet 3 is) – ízlés szerinti cukor a paradicsom savasságára.
A gnocchi a nudli őse, vagy a nudli volt előbb, márt nem tudom, de hasonló a tésztája csak a formázása más. Az én receptem szerint kell bele egy kanál búzadara, de szerintem elhanyagolható. Főzzük elő a burgonyát vagy héjába, vagy kockákra vágva. Utána nyomkodjuk szét krumplinyomóval és hagyjuk hűlni. Mikor már langyos keverjük hozzá a szobahőmérsékletű vajat, tojást, két bő csipet sót és annyi lisztet, hogy egy jól formálható, rugalmas tésztát kapjunk. Tépjünk le belőle egy darabot, készítsünk sodorva egy vékony „kígyót” és mint a nudlinál, vágjunk kisujj szélességű darabokat. Mindegyik darabba nyomjunk a villával egy mintát. Jelen esetben én desszertes villát használtam. Olajos, sós, bő lobogó vízben főzzük készre. Víz felszínére jövetele után még kb. 1-2 perc. Szűrjük le, öblítsük le hideg vízzel. Ha azonnal fogyasztjuk nem kell csinálni vele semmit, de ha csak másnap, keverjük el egy kis olajban, vagy zsírban mint a nokkedlit.
A húst is elkészíthetjük előre és akkor csak meg kell melegíteni. A szalonnát kockákra vágva megpirítjuk, hozzáadjuk a hagymát, a paprikát, paradicsomot 1-2 fej fokhagymát és összedinszteljük. Megszórjuk borssal, pirospaprikával és majorannával. Gyorsan felöntjük egy fél bögre vízzel, hogy a paprika ne égjen oda, majd hagyjuk pár percet rotyogni. Utána beletesszük a darált húst, az oregánot, a sót (vagy ételízesítőt) a préselt fokhagymát. Készre főzzük, úgy hogy ne maradjon sok leve. A fokhagymát lehet fokozatosan is adagolni, mivel nem mindenki szereti az erős ízét. Inkább később pótoljuk, ahogyan az összes fűszert is, ha szükségesnek érezzük. Amikor kész a hús, hozzáadjuk a paradicsom pürét és ízlés szerinti cukrot.
Helyezzük a tányérra a gnocchit, majd tegyünk rá 2-3 kanál mártást és szórjuk meg sajttal.
A sütemény neve túrós alagút, aminek a receptje holnap vagy holnapután lesz látható. Egyébként egy kelt tésztás finomság, hasonló ízvilággal mint a túrósbatyu
26 megjegyzés:
Jó kis vacsora! :)
Megyek hozzád vacsizni:D
Feltettem a blogra! Nagyon tuti lett! Hajrá Bianka!
Bianka!
Kár, hogy csak virtuális a vacsora:-))
Nagyon klassz lett!
Így együtt még sosem próbáltam, nagyon tetszik! :)
Nagy szerencse, hogy meg vagyok hívva a vacsira, már most mondom kérek méééééééééég!!!!:)
Szavaztam rád, biztos fincsi.
Szénhidrátbomba, de bevállalnám ezt ha nem is vacsira, de ebédre biztos! :DD Bianka, előétel nincs? ;)
Hűűű, ez nagyon finom..kár hogy csak virtuális a vacsoracsata..
Imi place, ma invit la masa. Pup!
Nagyon jó kis menüt készítettél!Bevállalnám!:-)Sok sikert a csatához!:-)
Ezt biztosan kipróbálom! Jól néz ki!
Szeretem a bolognait, ez is finom biztos.
Napok óta gondolatban gnocchit készítek. Azt hiszem ez már az utolsó lökés volt. Köszönöm.
De azt már kevésbé tudom megköszönni, hogy ezáltal hatalmas pácba kerültem, mint Napoleon, a kiskutya (Turbo, ne olvass!!!)
Hogy mászok ki abból a slamasztikából, hogy ezen a héten közelről sem tudom kire kéne szavazni.
Annyira tuti kaják ezek.
Nagyon guszta mindkét kaja!
Bianka!Ez nagyon fincsi lett!:-)Kár, hogy nem lehettem jelen!:-)Megyek szavazni!:-)
Pusziiii
Nagyon tetszik a vendégváród! Meg fontos szempont, hogy részben előre el lehet készíteni, úgyhogy megyek is szavazni :)
Jöttem vissza a reciért!:-)
Mindenkinek nagyon szépen köszönöm, a szavazatokat is :)
Ezt nagyon szeretném, úgyhogy a szavazat ment! :)
Imádom, nagyon sok baj van vele..mármint a házival..meg is éheztem, rohanok ebédelni :)
Nagyon finomat készítettél, mint mindig! Rád szavazok!
A gnocchit, mint minden olasz ételt, imádom. Az én ételemre - Pangasius - szívesen látlak. Mellesleg a versenyben rád szavaztam. Hajrá!
Querida amiga: los ñoquis son mi plato preferido. Ahora que va a ser mi cumpleaños el 3 de marzo los voy a cocinar para regalarmelos. Te mando muchos saludos y siempre es un placer visitarte. Besos querida amiga!!!!
Imádom az olasz konyhát, hát még a gnoccit, és ez így, a Bolognai szósszal nagyon eredeti.
Mindenkinek köszönöm, a szavazatokat is :)
Megjegyzés küldése