Az elveim feladását azzal kezdtem, hogy pár hete, amikor is Dióbisztró blogtársunkkal találkoztam bementem a Lukácsba és vettem egy macaront. Miért döntöttem el, mert előtte azt mondtam, hogy nem érdekel ez a mánia és nem állok be a divatozásba. Mert valljuk be virágkorát éli. Ahogy tegnap a facebookon is macaron day volt, annyian próbálkoztak vele :) Aztán látva, hogy mindenki sütögeti, úgy éreztem nem maradhatok ki a sorból nekifogtam. Egyébként hirtelen ötlet volt. Lidl-ben vásárolva megláttam az őrölt mandulát és tudtam, hogy ebből még aznap macaron lesz. Azért egy kis ellenállást is színleljek, nem pihentettem a tojást csak két órán át, amíg szobahőmérsékletű nem lett :) Maga a tészta kávéízesítést kapott a belseje meg mogyoró, amit ugyancsak a Lidl-ben vettem darálva. Colors in the kitchen alap receptje alapján készítettem.
Tészta: 90 g tojásfehérje – 110 mandula – 200g porcukor – 30 g cukor – 3 kiskanál darál kávé Töltelék: 5 dkg margarin – ízlés szerint cukor – 180g mogyoró – kevéske rum – tej
A tésztához az összes alapanyagot pontosan kell kimérni. A tojásfehérjéket már tojáson kívül pihentetni kell, míg szobahőmérsékletűek nem lesznek. Nekem kb. két órát vett igénybe. Elkezdjük felverni, miközben a robotgép fokozatát folyamatosan emeljük. Félidőben hozzáadjuk a sima cukrot. Ha kész vagyunk, óvatosan hozzádolgozzuk az előre elkevert mandula, porcukor, kávé kombót. A porcukor, ha darabos érdemes leszitálni. Egy ragadós krémszerű valami fogunk kapni. Egy nyomózsákba vagy habfecskendőbe adagoljuk, majd egy kikent, vagy sütőpapíros tepsibe kb. 2 cm nagyságú köröket nyomunk, de nem baj, ha nagyobb ne essünk kétségbe. Tegyük félre 40 percre pihenni. Akkor jó, ha ujjunkkal hozzáérve száraz, rugalmas tapintású, majd 140 fokos előmelegített sütőben 18-20 perc alatt készre sütjük. Még melegen próbáljuk leválasztani éles, vékony késsel a sütőlapról, mert eléggé ragadós. Nekem is sikerült párat összetörnöm. Pihentetése közben készítsük el a krémet, ami egy kicsit sok lett, de tegyük félre és a következő adagra is használhatjuk, vagy más sütibe. Egy kis edényben a tűzön olvasszuk meg a vajat, majd adjuk hozzá a darált mogyorót, cukrot, rumot és annyi tejet, hogy egy vastagabb krémszerű masszát kapjunk. A két tészta közé ezt a krémet tegyük. És óvatosan nyomjuk össze, hogy ne törjön meg.
28 megjegyzés:
De kis helyesek lettek a Tieid is:D
Nagy finom lehet.
Ha Te feladtad, nekem is fel kéne? Foglalkoztat a gondolat egy ideje, mandula is van itthon, tehát nem lenne lehetetlen.
Látom Nálad bejött ez a recept, szépek lettek a kis karikák. Bence/Emőke nem ezzel remekelt, nála a Latsia verzió jött be. Szóval legyen okos az ember lánya. úgy se tud.
Bianka!
Nos az én macaronjaim elbújhatnak ezek mellett, mert az enyémek laposak lettek.
Ezek nagyon szépek lettek, jó, hogy feladtad az elveidet, mert szerintem finom.
Legközelebb próbáld meg nem melegen leválasztani a papírról, akkor simán lejön, nem is törik össze:-)))
Bianka tök jó! :) Még egyszer gratu.
Fogok még próbálkozni másik recepttel is. :) De jó tudni, hogy van egy olyan, ami biztosan működik nálam. :D
Látod, az ilyen receptek és a mellé járó mesék miatt jövök hozzád!
Ismered a jó szó játékot? Most küldök neked egy pontot! Játék itt: http://eszterszappan.blogspot.com/
Ebből a macaronból pedig biztos jót ennék, nagyon csinosak!
Nagyon csinosak lettek Nálad is, és remek a kávé-mogyi páros!
Azt hiszem én sem fogom megúszni :-)
Gyönyörűek!
Nagyon nagyon szépek lettek Bianka!! Le a kalappal! Nekem volt egy-két sikertelen próbálkozásom anno :)
Amúgy annyit megjegyeznék, hogy Latsia receptje arányaiban ugyanaz mint a Tartelette (Helene) féle recept, amit én is használok. Újabb próbálkozásaim alkalmával tettem bele több mandulát és kevesebb porcukrot, de az össztömeget megtartva, és nekem úgy is bevált.
Bianka egy kis tanács, ha nem akarsz csücsköt akkor nedves kiskanállal vagy ujjaddal még száradás előtt le lehet nyomkodni a csücsköt :))
Szépek lettek.
Azt hiszem, nekem is ideje lenne kipróbálni. :))
Igazán jók lettek! Most kell megjegyezni, milyen volt a massza állaga, mikor kész lett, és akkor mindig ugyanígy menni fog :)!
Ha összedarálod még 1 kicsit a porcukrot meg a mandulát, akkor teljesen sima lesz a felület. Én is a Tartelette-t receptet használom, pont úgy mint Colosrs in the Kitchen, van amikor 100 gr tojásfehérjével indít a recept, van mikor 90-el, az eredmény ugyanaz. Ugyanezek az arányok mindenki másnál is, talán Reni (Élet napos oldala) tér el picit. Klasszikusan 1 rész fehérje, egy rész mandula, 2 rész porcukor. És ehhez jön a kevés kristálycukor.2-3-4 dkg.A szerepe, hogy stabilizálja a felvert habot.
A lényeg az összekeverésen van. Én simán megnedvesített ujjal nyomkodom vissza a renitens csücsköket, de ha a massza jó, akkor egy-két komolyabb tepsicsapdosás az asztalhoz segít az ügyön, elsimul a tetejük rendesen. Francioaországban is így tanítják.
De inkább ez, mint hogy folyós legyen, akkor túl van keverve, lesz talpa, de belül nagy légbuborék marad.
Bianka! Gyönyörű szépek macaronjaid! Gratulálok Neked! A fotók is nagyon szépek lettek!
Azt hiszem én sem fogok kimaradni a sorból, bár az öreg Vesta sütőm félek nem fog megbirkózni a feladattal! ? :)
Szia!
Régóta olvasom a blogodat és nagyon tetszik. Szeretek ide járni.
Ez a bejegyzés egy pontot ér Számodra az "Egy jó szó" játékban! :-)
Látogass el hozzám, de itt is olvashatsz bővebben a játékról: http://eszterszappan.blogspot.com/2011/03/egy-jo-szo-jatek.html#ixzz1Hba0EdRq
Lehet, hogy én is beállok a sorba? nagyon jól néznek ki!!
Csodásan néznek ki !:) Nagyon ügyes vagy!:)
Kukkants be hozzám, szeretnélek meginvitálni az "egy jó szó" játékba!
Bianka nagyon ügyes vagy gyönyörű lett,mint minden amit elkészítesz,ezért is szeretnék Neked adni "Egy jó szót":-)
Nos ennyi "jó szó" után mit lehet mondani? Szép! Nagyon is!
De tényleg. Én nem tudom mi a varázsa, de mindig vannak ilyen őrülethullámok a blogokon, aztán elcsitulnak.
Nagyon ügyi vagy!:-))
Húúú, ha ilyen lett elsőre, milyen lesz legközelebb? Csodálatos!
Nagyon guszták, egyszer én is nekifogok :)
Ce bune arata, pup.
Nagyon aranyosak!!!! Hozzank meg nem jutott el ez a mania.
Hűha, első próbálkozás és máris ilyen szépek! Gratula! :)
Tényleg nagyon ügyi vagy! Nekem is meg kellene végre próbálkoznom vele! :-D
Le a kalappal, nekem még mindig mumus :)
Imi doresc foarte mult sa le incerc si eu.Am inteles ca sunt pretentioase.Felicitari pentru reusita!
Mindenkinek nagyon szépen köszönöm a tanácsokat is
Ebben sem csalódtam.
"Egy jó szó" is jár érte :)
Megjegyzés küldése