2011. márc. 14.

Majomkenyér


Most már azt is tudom, hogy miért hívják majomkenyérnek Az információt megosztom veletek, mert biztos feltennétek ti is a kérdést, ahogy én is feltettem magamnak. Ezt írta egyik kedves blogtársunk a facebookra: „Igazából buborékkenyér, vagyis bubbleloaf vagy bubble bread. És nem igazán tudják, mitől majom, de az egyik lehetséges magyarázat az, hogy ezt az egyébként hagyományosan reggelire készült sütit többen ülték körül és mindenki egyszerre szedte szét, ami a majmok viselkedésére hasonlít…”
Maga az állag, forma és íz, hajaz az aranygaluskára, talán egy kicsit puffosabb, de nekem nem hiányzott hozzá a sodó. Eredeti recept
Makkánál, csak én nem tettem bele mazsolát, és eszközöltem még pár változtatást :)

500 g liszt – fél kiskanál só – 1 nagy evőkanál cukor – fél kocka élesztő vagy egy csomag szárított – 125ml tej – 125ml víz – 1 tojás – 20 dkg darált dió – egy kevés fahéj – 4-5 kanál cukor – 15 dkg margarin

A friss élesztőt felfuttatjuk (langyos tej, cukor, 2 kiskanál liszt, elmorzsolt élesztő, meleg hely). Amint szépen feljött hozzáadjuk a liszthez, majd sorban adagoljuk a tojást és vizet. A robotgép csigás végével jól bedagasztjuk (kb. 5 perc) és lefedve egy órára meleg helyre kelni tesszük. Ha van kenyérsütőgép, akkor a szárított élesztővel együtt mindent beleteszünk és a dagasztó, kelesztő programmal elvégeztetjük a munkát.
Egy kis lisztezett felületen könnyedén egyszer átgyúrjuk, majd előkészítünk egy kikent formát. Az lehet tortaforma vagy jelen esetben a kuglófforma is. Tépkedjünk nagyobb golyókat (kb akkorákat, mint mikkor az ujjainkkal az araszból egy kört formázunk) és tegyük félre őket. Ha végeztünk az egésszel, minden egyes darabot bőségesen megforgatunk a margarinban, majd az előre bekevert cukros, fahéjas dióban. A formába elhelyezés már ízlés kérdése. Lehet hanyagul vagy rendszer szerint. Tegyük félre még legalább egy negyed órát pihenni, majd 180 fokos előmelegített sütőben süssük készre. Nekem kb. tíz perc után le kellett fedni alufóliával (ha korábban kell, tegyük), hogy ne égjen a teteje. Nekem elég volt 30 perc és már fogyaszthattuk is. Isteni!!!!

13 megjegyzés:

Gesztenye receptjei írta...

Nagyon klassz lett, mentettem is:-))

Mary írta...

Guszta lett!:)

Könyvlelő Kritta írta...

Nagyon finomnak néz ki :) biztos ki fogom próbálni :)

Túry Amália írta...

Nagyon guszta! Aranyos az elnevezés magyarázata is! :)

családi tűzhely írta...

Nekem is rögtön az aranygaluska ugrott be a kép láttán:)

Praliné Zsuzsi írta...

Nagyon mutatós étel, és biztos finom is!

Szemi írta...

Nagyon guszta lett.

Mónika írta...

Tetszik!

Raindrop írta...

Igen igen... aranygaluskára hajaz, de simán elvonatkoztatok tőle. Imádom ezt a sütit! :)

Elisabeth írta...

A tipikus hires Monkey Bread...csodálom hogy nem öntötted le a ragadós sziruppal, amivel itt hires. Máskülömben szerintem igy ahogy te készitetted egyszerüen sokkal finomabb!

Elisabeth írta...

A tipikus hires Monkey Bread...csodálom hogy nem öntötted le a ragadós sziruppal, amivel itt hires. Máskülömben szerintem igy ahogy te készitetted egyszerüen sokkal finomabb!

Nelli írta...

Nekem is az aranygalus jutott eszembe mikor a képet megláttam.
Buborék kenyeret már én is készítettem, sósan.

Bianka írta...

Mindenkinek nagyon szépen köszönöm