Életem értelme sütemény :). Gyermekkorom meghatározó desszertje. Annyira könnyű és annyira finom, hogy „édes élvezetnek” is hívhatnák. Ez apum kedvence és ez volt az a sütemény, amit mindig ő készített. Azóta a saját háztartásomban én is átvettem a stafétabotot és amint alkalom adódik, megsütöm. FONTOS, csak az álljon neki, aki szereti a rum ízét.
Tészta: 5 tojás – 4 kanál cukor + 1 kanál vaníliás cukor – csipet só – 5 kanál zsemlemorzsa – 1 csapott kanál liszt
Szirup: 1 bögre Earl Grey tea (vagy lehet más vagy csak sima víz is) – 4-5 kiskanál cukor – sok-sok rumaroma
A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd sorban hozzáadjuk a többi hozzávalót. A végén óvatosan beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét. Nem baj, ha maradnak fehérje csomók. Minél könnyebb annál jobb. Egy kikent és kilisztezett formába öntjük. Lehet tortaforma, muffin forma, szilikonos forma (akkor nem kell kikenni), kuglóf vagy bármi, majd 180 fokos előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük. Ha nagyon égne, vegyük vissza a hőfokot vagy fedjük le fóliával, de csak a vége fele. Tűpróbával ellenőrizzük.
Míg hűl, készítsük el a szirupot. Főzzük le a teát, adjuk hozzá a cukrot és rengetek rumot. Én teával szeretem készíteni, de van, aki sima vízzel vagy más nedűkkel. A piskótánkat locsoljuk meg a rumos lével. De ezt most szó szerint kell érteni. Tocsogjon benne, nedvesedjen át egy darabka száraz pontja se maradjon, se fölül, se alul. Tejszínhabbal tálaljuk.
Tészta: 5 tojás – 4 kanál cukor + 1 kanál vaníliás cukor – csipet só – 5 kanál zsemlemorzsa – 1 csapott kanál liszt
Szirup: 1 bögre Earl Grey tea (vagy lehet más vagy csak sima víz is) – 4-5 kiskanál cukor – sok-sok rumaroma
A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd sorban hozzáadjuk a többi hozzávalót. A végén óvatosan beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét. Nem baj, ha maradnak fehérje csomók. Minél könnyebb annál jobb. Egy kikent és kilisztezett formába öntjük. Lehet tortaforma, muffin forma, szilikonos forma (akkor nem kell kikenni), kuglóf vagy bármi, majd 180 fokos előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük. Ha nagyon égne, vegyük vissza a hőfokot vagy fedjük le fóliával, de csak a vége fele. Tűpróbával ellenőrizzük.
Míg hűl, készítsük el a szirupot. Főzzük le a teát, adjuk hozzá a cukrot és rengetek rumot. Én teával szeretem készíteni, de van, aki sima vízzel vagy más nedűkkel. A piskótánkat locsoljuk meg a rumos lével. De ezt most szó szerint kell érteni. Tocsogjon benne, nedvesedjen át egy darabka száraz pontja se maradjon, se fölül, se alul. Tejszínhabbal tálaljuk.
11 megjegyzés:
Ez igazi meglepetés ma nekem! Nekem is gyerekkori élményt hoz elő, de nálunk senki nem készítette a családban....cukrászdában meg nem találtam...így köszönöm, meglepem vele én is a szüleim! Hogy fognak örülni!!!
Ce bun trebuie sa fie. Sarut.
Még sosem ettem, de csábító!:-)
Guszta, s biztos nagyon finom. Tudom, Te nem szereted az alkoholt, de én, ha majd rászánom magam, igazi rumban fogom a tésztát tocsogtatni.
Én sem ettem még soha sem,de szívesen megkóstolnám,nagyon fincsi lehet!:-)
Még sosem ettem ilyet, de a rum ízét szeretem :)
EZ EGY NAGYON FINOM SÜTI, én is szeretem :)
Hát ebböl most szívesen ennék :-))
Nem ismertem ezt a finomságot, de azonnal elmentem, imádom a rum ízét, és a kiskuglófok a gyengéim. :)
Mindenkinek nagyon szépen köszönöm
Nékem is nagy kedvence volt. Jó volt visszaemlékezni a gondtalan gyermekévekre. Köszike neked.
Megjegyzés küldése