2011. márc. 11.

Szavarin


Életem értelme sütemény :). Gyermekkorom meghatározó desszertje. Annyira könnyű és annyira finom, hogy „édes élvezetnek” is hívhatnák. Ez apum kedvence és ez volt az a sütemény, amit mindig ő készített. Azóta a saját háztartásomban én is átvettem a stafétabotot és amint alkalom adódik, megsütöm. FONTOS, csak az álljon neki, aki szereti a rum ízét.

Tészta: 5 tojás – 4 kanál cukor + 1 kanál vaníliás cukor – csipet só – 5 kanál zsemlemorzsa – 1 csapott kanál liszt
Szirup: 1 bögre Earl Grey tea (vagy lehet más vagy csak sima víz is) – 4-5 kiskanál cukor – sok-sok rumaroma

A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd sorban hozzáadjuk a többi hozzávalót. A végén óvatosan beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét. Nem baj, ha maradnak fehérje csomók. Minél könnyebb annál jobb. Egy kikent és kilisztezett formába öntjük. Lehet tortaforma, muffin forma, szilikonos forma (akkor nem kell kikenni), kuglóf vagy bármi, majd 180 fokos előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük. Ha nagyon égne, vegyük vissza a hőfokot vagy fedjük le fóliával, de csak a vége fele. Tűpróbával ellenőrizzük.
Míg hűl, készítsük el a szirupot. Főzzük le a teát, adjuk hozzá a cukrot és rengetek rumot. Én teával szeretem készíteni, de van, aki sima vízzel vagy más nedűkkel. A piskótánkat locsoljuk meg a rumos lével. De ezt most szó szerint kell érteni. Tocsogjon benne, nedvesedjen át egy darabka száraz pontja se maradjon, se fölül, se alul. Tejszínhabbal tálaljuk.

11 megjegyzés:

ginko írta...

Ez igazi meglepetés ma nekem! Nekem is gyerekkori élményt hoz elő, de nálunk senki nem készítette a családban....cukrászdában meg nem találtam...így köszönöm, meglepem vele én is a szüleim! Hogy fognak örülni!!!

sara & Miki írta...

Ce bun trebuie sa fie. Sarut.

Nelli írta...

Még sosem ettem, de csábító!:-)

Hobbychef írta...

Guszta, s biztos nagyon finom. Tudom, Te nem szereted az alkoholt, de én, ha majd rászánom magam, igazi rumban fogom a tésztát tocsogtatni.

Ditta tortái írta...

Én sem ettem még soha sem,de szívesen megkóstolnám,nagyon fincsi lehet!:-)

Praliné Zsuzsi írta...

Még sosem ettem ilyet, de a rum ízét szeretem :)

Ottis írta...

EZ EGY NAGYON FINOM SÜTI, én is szeretem :)

Notburga írta...

Hát ebböl most szívesen ennék :-))

Raindrop írta...

Nem ismertem ezt a finomságot, de azonnal elmentem, imádom a rum ízét, és a kiskuglófok a gyengéim. :)

Bianka írta...

Mindenkinek nagyon szépen köszönöm

Foodafok írta...

Nékem is nagy kedvence volt. Jó volt visszaemlékezni a gondtalan gyermekévekre. Köszike neked.