2011. ápr. 9.

Zöldséges kosárkák (pite)

A Pataki tál és Hamm bekaplak tavaszi receptversenyére készítettem. Örültem ennek a feladatnak, mert régen ki szerettem volna már próbálni ezt a receptet, de sosem volt rá lehetőségem vagy inkább hangulatom. Bár tésztát tartalmaz diétások is ehetik, főétkezések idején, mert akkor egy kis szénhidrát is belefér. Nekem nagyon bejött és szerintem, a húsmentes életmód kedvelői is imádni fogják. 13 cm-es pitesütőben 2 főre szóló recept. Ha kisebbeket választunk akkor annál több :) Egy ilyen tálka bőven, nagyon is bőven elég egy főre.



Tészta: 15 dkg liszt – 2 csipet só – 7 dkg vaj – 1 tojássárgája Zöldség: 1 fél zeller – 1 nagyobb sárgarépa – 1 kisebb vagy fél fehérrépa – 2 fej gomba – 1 cukkini – arasznyi póréhagyma – egy kisebb gerezd fokhagyma – só vagy ételízesítő – bors – majoránna – petrezselyem – kevés vaj Öntet: 2 tojás – 1/2 teáskanál étkezési keményítő – 1 kiskanál citromlé – egy kisebb doboz tejföl – 5 evőkanál tej – szezámmag – só – bors A tésztához a hozzávalókat (puha vajjal), két kanál vízzel összegyúrjuk, majd 30 percre hűtőbe tesszük. Addig a zöldségeket megpucoljuk, amit tudunk a nagyobb reszelő részen lereszelünk, a pórét és a gombát apróra vágjuk. De mindenki ízlése szerint variálhatja a zöldségeket, mert valójában bármit tehetünk bele. Egy kis vajon megpároljuk (kb. 3-5 perc), hozzáadjuk a fűszereket, préselt fokhagymát és hagyjuk egy kicsit hűlni, míg a tésztánk pihen. A tésztát kinyújtjuk és kibéleljük a vékonyan kikent vagy tapadásmentes kosarakat, piteformákat. De nem fontos nyújtani és koszolni a munkapultot kézzel is elvégezhetjük. Az alját megszurkáljuk. Belekanalazzuk a zöldségeket és ráöntjük a tojással, citrommal, tejjel, keményítővel, kevés sóval, borssal elkevert tejfölt. Tetejét megszórjuk szezámmaggal és 190 fokra előmelegített sütőben készre sütjük. Ha szükséges 180 fokra visszavehetjük.

17 megjegyzés:

Mary írta...

Nagyon szép lett! Tálalás is tetszik!:)

4Gyerek írta...

hű, mai ebédre ilyent küldhetnél.

Éva írta...

Nagyon jól néz ki, guszta szívesen megkóstolnám!

Szemi írta...

Nagyon guszta lett.

Hobbychef írta...

Ebédre én is szívesen elfogadnám, annál is inkább, mert ma még nem volt kedvem még a konyha közelébe se menni.

Barbi konyhája írta...

Bianka, nagyon guszta lett!
Nagyon tetszik a tál is amiben sütötted!

Ditta tortái írta...

Bianka!

Nagyon guszta lett,a fotók is csodásak!

Raindrop írta...

Hát ez felháborítóan jól néz ki! :)

babette írta...

Nagyon guszta lett, én brokkolival imádom....

Praliné Zsuzsi írta...

Jöhetne nekem is vacsira :) Iszonyat jól néz ki!

Reka írta...

Huhaaa, ez nagyon jol nez ki. Azok a zoldsegek, megennek egyet!!!!

Mézigörl írta...

Guszta, én is szívesen elfogadnám! :-D Hajrá a versenyen!

Nelli írta...

Én is tudnék egy szeletkét enni belőle!Guszta nagyon!:-)

Kreatív konyha írta...

Nagyon gusztusos! Sok sikert a versenyen!!!!!!!!!

Bianka írta...

Mindenkinek nagyon szépen köszönöm

Foodafok írta...

Bianka. Nagyot alkottál. Ez nagyon jól néz ki.

Belly írta...

Nagyon jól néz ki.Bejelentkeztem rendszeres olvasódnak,mert én azt hittem már az vagyok.Most jöttem rá,hogy nem.Pótoltam.