2011. máj. 27.

Sokadik bukta, de megéri :)

Szerintem ennyi előzmény elég is hozzá: megláttam, megsütöttem és megszerettem.
Valóban nagyon puha, omlós, majdnem, hogy habos tésztájú. Jól formázható és istenien finom. Eteti magát. A receptet Beastinél láttam ő meg Barbinál, ha jól emlékszem.

500g liszt – 3 dl langyos tej – ½ kocka élesztő vagy egy csomag száraz – csipet só – 3 evőkanál olaj – 1 egész tojás + 1 sárgája + 1 a kenéshez – lekvár (jelen esetben szilva)

A friss élesztőt felfuttatjuk (1 dl langyos tej, cukor, 2 kiskanál liszt, elmorzsolt élesztő, meleg hely). Amint szépen feljött hozzáadjuk a liszthez, majd sorban mehet bele a többi hozzávaló. A robotgép csigás végével jól bedagasztjuk (kb. 5 perc) és lefedve egy órára meleg helyre kelni tesszük. Ha van kenyérsütőgép, akkor a szárított élesztővel együtt mindent beleteszünk és a dagasztó, kelesztő programmal elvégeztetjük a munkát. Ha szépen megnőtt, egy kis lisztezett felületen egyszer könnyedén átgyúrjuk.
Kelesztés után, már nem szórakoztam vele és nem nyújtottam ki, hanem egy kicsivel kisebb öklömnyi darabokat szaggattam a tésztából, ellapítottam és megtöltöttem egy kiskanál lekvárral. Oldalait óvatosan összecsipkedtem és a lezárt részével lefele, egy sütőpapírra fektettem. Így folyatattam, míg az összes tészta el nem fogyott. Érdemes, mert így időt spórolunk.
A széleit, de csak a széleit körbekenjük olajjal, majd félretesszük egy újabb kelesztésre (kb 20 perc). Ha letelt az idő megkenjük egy felvert tojással, megszórjuk cukorral, majd hideg sütőben kezdve, 180 fokra téve 30 perc alatt készre sütjük. Ha nagyon égne a teteje, takarjuk le fóliával

13 megjegyzés:

Barbi konyhája írta...

Ugye milyen finom! :D Ebből készül nálunk a kakaóscsiga és túrósbatyu is. Nagyon gusztusos lett, most bekapnék párat én is! :)))

Zsiri írta...

Hú ez nagyon jól néz ki, látszik a képen is, hogy a tésztája mennyire könnyű. Biztosan kipróbálom!

Éva írta...

Nagyon guszta lett! Buktát is szilvalekvárt is nagyon szeretem így nyerő ez a süti!

Nely írta...

Foarte bun...chiar imi place! O seara buna!

ChezSandra írta...

ezt már Én is kinéztem... lehet hétvégén el is jön az ideje ;)

Gizi írta...

Nagyon guszta!! Én is szívesen megkóstolnám, mert igaz nagyon szeretem, de már ezer éve nem sütöttem. Azért a receptet viszem magammal.:)

Nelli írta...

Látszik, hogy finom lágy a tésztája.Tetszik!Én is viszem a receptet!:-)

Marika írta...

Csak nyelek itt nagyokat, annyira guszta, biztosan ki fogom majd próbálni!!
Nézz be hozám, vár rád egy meglepetés a 05.27.-i postomban!:)

Kati írta...

Nagyon guszta.

Ditta tortái írta...

Hú de guszta lett,jó lenne most így uzsonna tájékán:-)

Andi/cuki írta...

Nagyon fincsi lehet.ett.:-))

Reka írta...

A kelt tesztak orok nagy kedvencek!!!! Fincsi lehet a buktad!!!!

Bianka írta...

Mindenkinek nagyon szépen köszönöm