2011. jún. 18.

Túrós, meggyes piskótatekercs

Szabadságom alatt nem voltam túl aktív a konyhában. Ha készítettem is valamit, inkább csak valami könnyűt, hogy utána mehessek, élvezhessem a pihenést. Viszont az utolsó napot, csak meg kellett koronázzam valami desszerttel, hisezn ki tudja, mikor leszek újra szabadságon.

Piskóta: 6 tojás – 6 kanál cukor – csipet só – 6 kanál liszt – 3 kanál víz
Meggy: 200g magozott meggy – 1 vaníliás cukor – 1 kanál cukor – 1 kanál keményítő – 1 kiskanál citromlé – 2 kanál víz
Túró: 500g túró – 2 vaníliás cukor – vaníliás esszencia – citrom reszelt héja – cukor – 1 zselatin fix
Kezdjük a piskótával, hogy legyen ideje kihűlni, majd miközben sül készítsük el a meggyet ugyancsak a hűtés miatt.
A piskóta bekeverése előtt készítsük elő és béleljük ki sütőpapírral a sütőnk legnagyobb tepsijét (amit gyárilag adnak hozzá). A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. Ebbe mehet fokozatosan a tojások sárgája, a cukor, majd kb. 2 perc múlva a 3 kanál víz és a gép fokozatát visszavéve a liszt. Folyamatosan működtessük a robotgépet. Akkor jó a tésztánk, ha buborékok jelennek meg a felszínén. Öntsük bele a formába, majd egyengessük el. 180 fokos előmelegített sütőben süssük készre. Szép sárgás színű piskótát fogunk kapni. Kb. 15-20 perc a sütési ideje, de 15 percig ne nyitogassuk a sütőt, mert lelapul. Tűpróbával ellenőrizzük. Nedvesítsünk be egy konyharuhát. A kész a piskóta, papírral fölfelé, fordítsuk rá, majd óvatosan húzzuk le róla. A nedves konyharuha segítségével szorosan tekerjük fel, majd hagyjuk hűlni. A meggyet magozottan mérjük, majd a húsát felezzük meg. Tegyük egy edénybe és adjunk hozzá két kanál vizet, cukrot, fahéjat és citromlevet. Forraljuk fel. Hagyjuk egy kicsit fonnyadni, majd kevés vízben feloldott keménytővel zselésítsük. Tegyük hűlni.
A túrót az összes hozzávalóval együtt jól elkeverjük. A cukrot, mindenki ízlése szerint adagolja.
Ha már minden harcra készen áll, a piskótánkat kenjük meg a túróval, majd csak a belső szélére helyezzük el meggyet. Tekerjük fel, és minimum két órára tegyük hűtőbe.

19 megjegyzés:

elisabeth@foodandthriftfinds írta...

Fantasztikus piskota tekercs, Bianka. Mar regen sutottem piskotat, es tekercset is. Nagyon remek recept, es a meggyes turo igazan kompliment hozza!

Ditta írta...

Nagyon jól néz ki,és nagyon fincsi is lehet!

Maryenne írta...

Guszta lett nagyon!:)

Gizi írta...

Csodaszép lett a tekercsed!!! Jó nagyok nyelek, és elképzelem milyen finom lehet.:)) Jó is lenne egy szeletke, mivel ma nem sütöttem semmit.

Aleda írta...

Nagyon guszta,hűsítő sütemény,pont jó ebben a nagy melegben.

Mézigörl írta...

Csúúúcs! Jöhet! :-))

Éva írta...

Nagyon guszta, még túróval meggyel nem próbáltam,de nagyon finom lehet!

Pilchard írta...

Bianka,ez nagyon -nagyon jól néz ki!!!!

Mónika írta...

Tetszik!

4Gyerek írta...

ismét piskótatekercs. előbb-utóbb nekem is bele kellene vágnom. ez (is) szenzációs.
maradt?

Erinacea írta...

Istenien néz ki!

Ami írta...

Milyen guszta! :)

barbette írta...

A meggy, az jöhet bármikor, és túróval...jó ötlet...

Kati írta...

Nagyon guszta lett.

Barbi írta...

Lejkváros piskótatekercset már készítettem, de ez nagyon finomnak ígérkezik. Tetszik az ötlet, megjegyzem! Ráadásul még szép is! ☺

Reka írta...

Imadoma tekercseket, sokat keszitek, de most ezzel levettel a labamrol :-)))). Gratula!!!!

Ottis írta...

Guszta nagyon!

Juci írta...

Istenem , milyen guszta!
Jön hogy leegyem a képről!!!

Bianka írta...

Nagyon szépen köszönöm