2011. jún. 20.

Zelleres paradicsomleves, petrezselymes vajasgaluskával

Nyáron képes lennék minden héten paradicsomlevest enni. Télen el sem tudnám képzelni, főleg, hogy langyosan, majdnem hidegen szeretem enni. Mivel elfogyott a retro betűtészta kénytelen voltam kitalálni valami levesbetétet. Így jött a friss petrezselymes vajas galuska ötlete. Megérte….

Leves: 1-1,5 kanál liszt – olaj – só – cukor – 1 hagyma – fél paprika – fél zellergumó vagy levele – 2 nagy vagy 4 kicsi paradicsompüré – majoránna
Galuska: 1 kanál vaj vagy margarin – só – 1 tojás – liszt – petrezselyem
Készítünk egy rántást, amit felöntünk paradicsompürével elkevert vízzel. Beletesszük egészben a zellergumót vagy levelét, a hagymát, a paprikát és lassú tűzön, odafigyelve, hogy ne égjen oda legalább negyed óráig főzzük, hogy a zöldség ízét átvegye. Közben ízesítsük sóval, borssal, majoránnával és ízlés szerinti cukorral. Sóból és cukorból is hihetetlenül sokat fel tud venni. A vizet mindig pótoljuk, ha szükséges. Utána mehet bele a galuska és készre főzzük. A galuskákat most kisebb méretre formázzuk.
Galuska: egy, másfél kanálnyi lágy vajban elkeverünk egy tojást, egy csipet sót, petrezselymet és annyi lisztet, hogy galuskatészta állagú legyen. Kiskanállal szaggassuk.

14 megjegyzés:

Mesi írta...

A paradicsomleves nálam is nagy favorit! :) Nagyon guszta! :)

Niki írta...

Nagyon ütős:))))

4Gyerek írta...

parileves bármikor

Mary írta...

Jól néz ki! Sajna nálam nem megy. :(

Praliné Zsuzsi írta...

Tetszik ez a levesbetét a parilevesbe!

Adél írta...

Nagyon szeretem.

Ditta tortái írta...

Mi is imádjuk,habár mi is betűtésztával fogyasztjuk,de nagyon izgalmasan hangzik a levesbetéted:-)

Blogkonyha írta...

Nem ettem még ilyen formában, de biztos vagyok benne, hogy nagyon ízlene!!!

Mónika írta...

Megenném most is!

Reka írta...

Imadnivalo!!!!

elisabeth@foodandthriftfinds írta...

En imadom a paradicsom levest, egesz evben. Nagyon finomnak nez ki a petrezselymes galuskaval:D

Túry Amália írta...

guszta! nálam is bármikor jöhet :)

Viki írta...

Bianka, te kukucskáltál a konyhámban ? :) Én is zelleresen készítem, s nálunk is jöhet akár folytonosan. Nagyon gusztusos a tálalásod :))

Bianka írta...

Mindenkinek nagyon szépen köszönöm