2011. okt. 27.

Majoránnás gyökérkenyér

Amint megláttam, megszerettem, megsütöttem és közösen mind megettük. Férjnek egy egész darabot félbevágtam és megtömtem minden jóval, magamnak meg szeletekre szeltem. A héja ropogós, belseje finom puha. Levegőtől elzárva, másnap is tökéletesen fogyasztható. Sok helyen láttam a receptet, de az alap Napmátkáé. 500g liszt + 3 púposabb kanál – 4 dl langyos víz – 2 kiskanál só – 1 kiskanál cukor – 1 zacskó száraz élesztő (7g) – 1,5 kanál olaj – 1 kiskanál majoránna A hozzávalókat jól összekeverjük. Én a kenyérsütő dagasztó-kelesztő programját használtam. Nekem volt egy olyan érzésem, hogy még szükséges az a 3 kanál liszt (nektek is ajánlom), de valóban puhább ragacsosabb tésztát kell, hogy kapjunk. Ha nincs kenyérsütőgép, akkor a robotgép csigás végével dolgozzuk össze, majd langyos helyen min 1,5 órát kelesszük.
Ha megkelt egy nagyon-nagyon erősen lisztezett (ragadós a tészta) munkapulton gyúrjunk egyet rajta, majd enyhén nyújtsuk ki, hajtsuk össze, majd szeljük 3-4 felé. Én azért vágtam háromfelé, hogy vastagabb szeletelhetőbb legyen, így is bagett nagyságú karéjakat kapunk. Kb. húsz centis rúddá formáljuk, majd ellentétes irányban csavarjunk rajta és tegyük sütőpapíros tepsire. A sütőt 240 fokra melegítsük elő, majd az aljára tegyünk egy edényke vizet. Tegyük be a kenyeret és 20-25 perc alatt süssük készre. Legalább kétszer enyhén locsoljuk meg a héját (de ne a forró vízzel).

11 megjegyzés:

bodzablog írta...

Szia Bianka :) Ugye nem 47 dl a víz? :))) Egyébként klassz a kenyérci, updateleve én is szoktam sütni, igaz nem majorannával. Izgalmas ötlet!

Évi - Ízek és utazások írta...

Kicsit megkésve, de boldog névnapot kívánok. Ma készülünk kenyeret sütni. Remélem, Anyát rá tudom beszélni, hogy kipróbáljuk ezt. :)

Barbi konyhája írta...

Nagyon finomak lehetnek, már több helyen kinéztem! :)

Éva írta...

Nagyon guszták lettek ,kifogom már próbálni láttam már másnál is ! Bianka nem szokott ráragadni a papírra a kenyér? Most legutóbb mikor kiflik sütöttem papírt tettem alá és nagyon ráragadt!

trollanyu írta...

Nagyon finom lehet a majorannás kenyér:) Én is készülök gyökérkenyeret sütni

Blogkonyha írta...

Már olyan sok helyen olvastam erről a gyökérkenyérről, ideje lenne nekem is sütni...Nagyon guszta lett!

Adél írta...

Csodásak..annyira guszta sarkuk van,de letörnék egyet:)

Reka írta...

Hu ez most nagyon jol jonne nekunk vacsorara!!!!

Kati írta...

Csodás:)

Elisabeth írta...

Szenzációs ez a kenyér!

Bianka írta...

Mindenkinek nagyon szépen köszönöm