2011. okt. 22.

Zöldséges borzaska

Nagyon kellemes emlékekkel párosul a borzaska, mivel ez volt az első étel, amivel férjem kedvesen várt egy nehéz munkanap után. Büszke voltam rá, mert irtózik a nyers hús érintésétől és főzni sem tudott, de ebből is látszik, jó, ha van otthon 1-2 szakácskönyv. Nagyon illenek hozzá a mártogatósok. Egy, két kivételtől eltekintve, mindig tejfölös alapút készítek. Mivel nagy krumplipüré rajongó vagyok azt készítettem hozzá, de férjnek sült krumplit, amivel igazán jó, mert akkor azt is lehet tunkolni :) 1 nagy csirkemell – 1 kisebb sárgarépa – 1 újhagyma v. kisebb arasznyi póré – 2 ujjnyi sajt – 3-4 reszeletnyi cukkini – 1 gerezd fokhagyma – liszt – tej – 2 tojás – só – bors – majoránna – ha van metélőhagyma – petrezselyem
Mártogatós: egy nagydoboz tejföl – 1 gerezd fokhagyma – só – bors –csipet cayen bors – majoránna – nagyon apróra vágott petrezselyem

Kezdjük a bunda és mártogatós bekeverésével, hogy az ízek összeérjenek. Egy palacsintatésztánál sűrűbb masszát kell, hogy készítsünk. Így a liszt és tej arányát érzésre kell adagolni a többi hozzávalóhoz. Én egy fél tálnyi mennyiséget szoktam készíteni. Minden hozzávalót a nagy lukú reszelőn készítsünk elő, kivéve a fokhagymát, amit préselünk és a hagymát amit apróra vágunk. A fűszereket ízlés szerint adagoljuk. Tegyük hűtőbe.
A mártogatóshoz a préselt fokhagymát és a többi hozzávalót jól keverjük össze.
A fél csirkemelleket nem csak ketté, de széltében is megfelezzük. Enyhén klopfoljuk át. Azért érdemes, hogy vékonyabb legyen, mert a vastag bunda miatt nem sülne át rendesen. Szórjuk meg sóval, borssal és mártsuk lisztbe.
Forrósítsuk fel az olajat, a csirkét mártsuk a bundába, majd tegyük bele. Vegyük vissza a hőfokot, hogy a bunda ne égjen meg, de csirkének legyen ideje elkészülni. A végén újra vegyük magasabbra és süssük készre.
A zöldségekből bármit tehetünk hozzá, ami reszelhető vagy apróra vágható és nem esik szét.

13 megjegyzés:

Blogkonyha írta...

Nagyon finom lehet! Én, a krumplis változatot ismerem.

trollanyu írta...

Nagyon jól néz ki és fincsi lehet:) Jó kis meglepetés egy fárasztó nap után, aranyos a férjed:)

Okki írta...

Nagyon guszta! :)

Éva írta...

Nagyon guszta finom lehet!

Elisabeth írta...

Hozzád bármikor mennék szivesen ilyen isteni finom ebédekre!
Nagyon guszta, gyönyörü arany szinü bundás csirke!

Petra írta...

Klassz recept már megint. Mentem is az elkészítendők közé. :)

Gizi írta...

Nagyon guszta!! Én is viszem a receptet.:)

Nelli írta...

Bianka!Megint milyen finomságot hoztál!Elviszem!:-)

sara & Miki írta...

Bun... o saptamana frumoasa!

Ditta tortái írta...

Nagyon fincsi lehet,köszönjük a receptet!:-)

Hobbychef írta...

Guszta, biztos fincsi is.
Névnapod alkalmából sok boldogságot kívánok.

Éva írta...

Nagyon boldog névnapot kívánok sok szeretettel.

Bianka írta...

Köszönöm a névnapi köszöntéseket