2012. jan. 26.

Kukoricalisztes, csokis tojáshabos, lekváros sütemény (gluténmentes)

Két személy is van a közvetlen környezetemben, akik lisztérzékenyek, így ha gluténmentes süteményt készítek, nekik kedveskedek általában. Ha odafigyelünk az alapanyagokra, ugyanolyan élvezeti értékű desszerteket, ételeket készíthetünk. Általában rizslisztet használok (nekem jobban bevált), de kukoricalisztes változatokkal is kísérletezem. Sajnos a liszt minősége nem mindig megfelelő. Jelen esetben is inkább dara volt, mint liszt.

Piskóta: 1,5 bögre kukoricaliszt (egy bögre 2,5 dl) – 6 tojássárgája – 6 kanál cukor – 200g vagy v. margarin – 1 vaníliás cukor – kevés citromhéj – fél tasak sütőpor – csipet fahéj – 1 tábla étcsokoládé 2 kocka sora + lekvár
Tetejére: 6 tojásfehérje – 4 kanál cukor – 3 sor étcsokoládé A piskótához megolvasztjuk a vajat, majd a tojások sárgáját és cukrot habosra keverjük. Sorban hozzáadjuk az olvasztott csokoládét, citromhéjat, fahéjat és sütőporral elkevert lisztet. Öntsük egy sütőpapírral kibélelt közepes méretű tepsibe, majd elszórva a tetejére tegyünk fél-fél kiskanálnyi lekvár kupacokat. 180 fokos előmelegített sütőben süssük készre. Ha érezzük az illatát, vegyük vissza a hőfokot 160-170-re, vagy fedjük le a tetejét egy alufóliával. Tűpróbával ellenőrizzük.
Közben olvasszuk fel a 3 sor étcsokoládét. A tojásfehérjét a cukorral verjük kemény habbá. Ha kihűlt a csokoládé óvatosan forgassuk bele. A sütésnél az utolsó öt percben fedjük be vele a piskótánkat. Ha nem vettük lejjebb a hőfokot sütésnél, most kénytelenek vagyunk, mert inkább szárítani kell a habot, mint sem ráégetni.
A lekvár leülepedik a piskóta aljára, de szükséges, mert igazán remek élvezeti értéke lesz tőle a süteménynek.


7 megjegyzés:

Zsiri írta...

Nagyon guszta lett! :)

Névtelen írta...

Hujjuj, igencsak összefutott a nyál a számban, nagyon szép lett a sütemény! :)

Mary írta...

Nagyon guszta süti! :)

Éva írta...

Nagyon guszta! Látom megint kedveztél tesódnak meg a munkatársadnak is!
Nézzél már be hozzám szeretnék én is neked kedveskedni egy díjjal mert megérdemled!

Blogkonyha írta...

Szeretem az ilyen lekváros, egyszerű sütiket. Főleg a páromnak szoktam ilyet sütni. Nagyon guszta! Kukorica liszttel még nem sütöttem...

Viki írta...

Nagyon tetszik. Ki kellene próbálni. Kukoricaliszttel még én sem sütöttem.

Bianka írta...

Köszönöm