2012. máj. 4.

Csirkemell torta



Tavasszal, az egyik barátunk szülinapi buliján ettük ezt a remek csirkés ételt. Gyermekkorom ízeit idézte fel (szüleim sokat készítették), gyorsan elkértem a receptet. Nem csak praktikus, de látványra is mutatós, könnyen tálalható. Mivel érdemes előre dolgozni, hidegtálként is szervírózhatjuk.
 2 nagyobb csirkemell – min. 5 ujjnyi sajt (sajnos nem mértem le) – liszt – 2-3 tojás – 20 deka sonka (jelen esetben pulyka) – só – bors vagy húsfűszer – egy csomag bacon szalonna 

Érdemes előre elkészíteni, mert minél jobban kihűlt, annál jobban szeletelhető, utána mikróban újramelegíthető, vagy hidegen tálalható. A csirkemelleket ketté, majd széltében is kettészeljük. Nem kell klopfolni. Fűszerezhetjük sült csirke fűszerrel, vagy csak simán sóval, borssal. Egy őzgerinc, vagy kerek formát kibélelünk bacon szalonnával, de úgy hogy a fele kilógjon és vissza lehessen majd hajtani. Teszünk az aljára egy réteg sajtot. A csirke mellett megforgatjuk lisztbe, felvert tojásba (mintha paníroznánk), majd mehet a sajtra, csirkére a sonka, sajt, csirke, sonka…. és amíg van alapanyagunk, rétegezzük. Érdemes a legtetejére csirkét tenni. Takarjuk be a kilógó baconnal, fedjük le alufóliával, majd 180 fokos emlőmelegített sütőben 35-40 percig süssük. Majd vegyük le a fóliát, emeljünk a hőfokon, süssük át a bacont, majd óvatosan az egészet borítsuk egy sütőpapíros tepsire, hogy a másik oldala is átsüljön, míg a bacon ropogóssá nem válik. Ennyi az egész :)

6 megjegyzés:

Évi - Ízek és utazások írta...

Ez nagyon fincsi. Mi is szoktunk néha készíteni. :)

Emi írta...

Én sosem ettem még ilyet, de annyira megtetszett, hogy valószínű fogok:)) Nagyon guszta és hidegtálra mutatós!

Kósa Márta írta...

Kedvelem én is, legutóbbi vendégségre is készítettem, azonban sonka, liszt és tojás nélküli verzióban!
Egyszerűen nagyszerű!

Viki írta...

Imádjuk mi is. Azt lehet mondani, hogy szinte jó 10 naponként terítékre is kerül, főleg hétvégén, amikor együtt a nagy család. Na látod, ilyenkor nem kell attól félni, hogy a maradékot hidegen fogom tálalni. Nagyon szeretjük.

Viki írta...

Imádjuk mi is. Azt lehet mondani, hogy szinte jó 10 naponként terítékre is kerül, főleg hétvégén, amikor együtt a nagy család. Na látod, ilyenkor nem kell attól félni, hogy a maradékot hidegen fogom tálalni. Nagyon szeretjük.

Bianka írta...

Mindenkinek ajánlom isteni