2012. jún. 10.

Májjal töltött pirog, majoránnás kelt tésztával


Néha kisebb bakikból lesznek a legjobb fogások. a történet röviden annyi, hogy elkészítettem a resztelt májat viszont elfelejtettem, hogy elfogyott a burgonya. Köretek kísérletezésére nem volt nagy kedvem, így elővettem régi jó barátomat, a pirogot. A pirogot bármivel tölthetjük, zöldséggel, hússal, vagy vegyes. Nincsenek szabályok.

Tészta: 5dl tej – 80 dkg finomliszt – 1 púpozott kiskanál só – fél kocka élesztő – 2 evőkanál olaj – 1 kiskanál cukor – 2-3 csipet majoránna - 1-2 tojás a kenéshez
Resztelt máj: 4-5 pulyka máj (vagy több csirke) – 2 hagyma – 1 paprika – 1 paradicsom – 1 gerezd fokhagyma – só – bors – pirospaprika – majoránna – 2 ujjnyi szalonna (ha van)
Először kezdjük a májjal, hogy legyen ideje kihűlni, de egy nappal előbb is elkészíthetjük, vagy, ha marad az előző ebédről és még fel szeretnénk használni, de más formában.
Süssük zsírjára a szalonnát, majd adjuk hozzá a hagymát. A hagymákat a resztelt májhoz nem kis kockákra, hanem félbe és vékonyan hosszanti szeletekre szeretem vágni. Ezt megdinszteljük, közben hozzáadjuk a kis kockákra vágott paprikát, paradicsomot és egy gerezd fokhagymát. Ha készen vagyunk, szórjuk meg borssal, majoránnával és pirospaprikával. Egyből öntsük fel egy fél bögre vízzel, hogy a paprika ne égjen oda. Hagyjuk vagy tíz percig rotyogni, vagy addig, amíg felszeleteljük a májat. Ha ez is megvan, hozzátesszük az alaphoz. A szárnyas májat főzés közben is sózhatjuk. De ha marhát használunk csak a végén szabad. És túlfőzni sem szabad, mert akkor is keményedik. Akkor jó, ha már nincs olyan sok leve és egy kicsit besűrűsödött, azért is ne adjunk hozzá sok vizet, mert nem lesz ideje lefőni. Érdemes a vége fele megkóstolni, hogy milyen állapotban van. Ha kész tegyük félre.
A pirog tésztájához futassuk fel az élesztőt (langyos tej bele az elmorzsolt élesztő, 3 kiskanál liszt, 1 kiskanál cukor). Ha az élesztő felfutott, hozzáadjuk a liszthez és a többi adalékhoz. A csigás végű mixerrel jó sokáig dagasztjuk (kb. 5-10 perc). Ha szükség, akkor egészítsük ki langyos vízzel. Tetejét megszórva liszttel, letakarva egy órát meleg helyen kelesztjük. Ha van kenyérsütő gépünk, ezeket a műveleteket megúszhatjuk a dagasztó-kelesztő programmal, de akkor egy tasak szárazélesztővel helyettesítsük a frisset.
Ha megkelt a tészta vékonyra nyújtjuk és nagyobb karikákat vágunk belőle. Én ezt egy közepes méretű tállal szoktam. Ha party falatokra szánjuk kisebbre.
Az egyik felére 2 kanál májat teszünk, a szélét körbe megkenjük tojással, a másik végét ráhajtjuk és egy villával megnyomkodjuk, hogy ne nyíljon szét. A tetejét is kenjük át a tojással. Olajozott vagy sütőpapíros tepsire rakjuk, majd még egy negyed órát meleg helyen pihentetjük, utána előmelegített 180 fokos sütőbe készre sütjük. Salátával tálaljuk.
Ha maradt tészta, gyúrjuk be, nyújtsuk másfél ujjnyi vastagra, kenjük át tojással, szórjuk meg a reszelt sajttal és négyzetekre vágva, kisütve remek pogácsákat kapunk.


2 megjegyzés:

Heti Menük Tünde írta...

Teljesen osztom azt a véleményt, hogy a legjobb dolgok a konyhában bakikból születnek, én is jártam már így párszor...pirogot még soha nem késíztettem, viszont nagyon tetszik! Főleg a csirkemájas töltelékkel! Ki fogom próbálni!...Ja, és kreativitásból 5-ös jár neked:)

Viki írta...

Pirogot még én sem készítettem. Lehet, hogy most öetletet kaptam ? Nagyon bíztató fotókat hoztál.