2010. márc. 17.

Resztelt pulyka máj

Szeretjük, főleg jó sok hagymával. Legyen jó sűrű, élvezettel lehessen tunkolni. A másik nem mellékes dolog, hogy gyorsan elkészíthető, így egy ideális hétköznapi étel.

4-5 pulyka máj – 2 hagyma – 1 paprika – 1 paradicsom – 1 gerezd fokhagyma – só – bors – pirospaprika – majoránna – szalonna (ha van) A hagymákat a resztelt májhoz nem kis kockákra, hanem félbe és vékonyan hosszanti szeletekre szeretem vágni. Ezt egy kis olajon megdinszteljük, közben hozzáadjuk a kis kockákra vágott paprikát, paradicsomot és egy gerezd fokhagymát. Ha készen vagyunk ezzel a művelettel, borsózzuk, majoránnával megszórjuk és megpirospaprikázzuk. Egyből felöntjük egy fél bögre vízzel, hogy a paprika ne égjen oda. Hagyjuk vagy tíz percig rotyogni, vagy addig, amíg felszeleteljük a májat. Ha ez is megvan, hozzátesszük az alaphoz. Ne sózzuk meg, mert megkeményszik. És túlfőzni sem szabad, mert akkor is keményedik. Akkor jó, ha már nincs olyan sok leve és egy kicsit besűrűsödött, azért is ne adjunk hozzá sok vizet, mert nem lesz ideje lefőni. 1-2 darabot kóstoljunk meg közben, hogy kész van-e már. Ha igen csak tálaláskor sózzuk. Még akartam írni, hogy ha van elfekvőbe egy kis szalonna vagy héja, azt is belefőzőm, de úgy, hogy ki tudjam venni, csak az íze kedvéért. Szeretem a füstös zamatát. Miközben készül a máj a köretünket, a burgonyákat meghámozzuk és kockákra vágva sós vízben megfőzünk. Mivel a kaja másnapra készült, a kép miatt nem kevertem össze a burgonyával, így képzeljétek hozzá :)))

18 megjegyzés:

Gál Edith írta...

Hűha, ez nagyon fincsi lehet. Rég nem szerepelt konyhámban a máj, épp ideje, hogy ujból készitsek. Főleg igy...
Köszi a receptet:)

Névtelen írta...

De szeretem a májat!:) Jó rég ettem. Resztelt formában is jöhet, na meg a baconos máj ... :)

Adri írta...

Én is nagyon szeretem! Csak én mindig csirkemájból készítem. Ki fogom próbálni pulykából. ;)

Judy (Erzsébet Iudith Fat) írta...

Jo nez ki!!!!A parom nagyon szereti a majat!!!Meg is csinalom neki!!!Szep napot kivanok!!!

Niki írta...

Mi is nagyon szeretjük...vagyis csak a párom meg én:))Lehet most kinevetsz,de én még pulyka májból nem csináltam...csak sertés és csirke májból.

Bianka írta...

Lányok hajrá elő a májakkal :)))

Garffyka írta...

Nagyon szeretem, mindenféle májjal. Gyerekkoromban úgy tudtam "reszelt" máj, és csodálkoztam, hogy mégsem reszelve van benne a máj :)

Bianka írta...

A munkatársnőm is reszeltet mondott :D

egycsipet írta...

Ismét egy májra csábító bejegyzés! :) Nagyon ínycsiklandóan néz ki, éhes lettem (1 órája "reggeliztem"... :D), úgyhogy nálunk is ideje lesz már egy jó resztelt májnak! ;) "Emberemlékezet" óta nem készítettem..

Garffyka írta...

Köszönöm, hogy olvasóm lettél :)

Időközben megnéztem a marshall máj recepted, az is finom lehet!

Bianka írta...

Szeretjük a májat, bár nem variáljuk túl sokat
Szívesen :)

Mary írta...

Csodaszépen néz ki. Nálunk is régen volt de ennek egy oka egyik fiam se szereti sőt még Dani barátnője sem. Így majd valamikor megcsináljuk! Amikor a fiuknak más van!

Latsia írta...

Jujj de finom lehet, vittem is a receptet, köszönöm!!!!

Már csak reménykedem, hogy kapok pulykamájat!

Bianka írta...

Nagy öröm, hogy ennyien szeretitek. Nálunk a családban rajtunk kívül nem igazán eszik a májat :)

Andi írta...

Mi is nagyon szeretjük. Bár inkább én, de nekem jöhet bármikor....
Pulykából még én se csináltam, de legközelebb kipróbálom.

szepyke írta...

Én csak a csirke és a libamájat szeretem, a pulykától valamiért idegenkedem...
Tény viszont, hogy nagyon jól néz ki!

Raindrop írta...

No, végigolvastam az összes új bejegyzést, ezt a májat hagytam legutoljára.
Képzeld, még sosem készítettem, pedig nagyon szeretem.
Meghozod a bátorságom egy rakat kajához. :)

Bianka írta...

Simán, nagyon könnyű :)