2010. márc. 22.

Zabpelyhes-meggyes sütemény "D"


Nem bírtam magammal a hétvégén és elkészítettem Moha Zabpelyhes-meggyes süteményét. Egészséges, finom és nagyon tápláló. Bár nekünk az eredeti recept egy kicsit túl édesnek tűnik, de mivel szóról szóra követtem az ott leírtakat, nem változtatok rajta én sem túl sokat. Majd legközelebb egy kicsit kevesebbet teszünk bele. Azt is tudom, ha már kihűl szebben vágható, de nem volt türelmünk és még melegen elkezdtük szeletelni és enni. A meggyes tölteléke valami mennyei. Egy kicsit savanykásra hagytam, még most, ahogy írom is összefut a nyál a számban. Igen felvesszük a süti repertoárba :) A liszteknél viszont változtattam egy kicsit.

30 dkg aprószemű zabpehely – 15 dkg liszt – 15 dkg cukor (na, ez szerintem sok) – 25 dkg vaj – 1 kávéskanál sütőpor – 1 teáskanál vanília kivonat – 1 üveg magozott meggybefőtt – citrom reszelt héja – 1 mk. fahéj – 2 kanál étkezési keményítő – ízlés szerinti cukor a meggyhez

Első lépésként a meggyet leszűrjük és a levével kezdünk el foglalkozni. Feltesszük egy edényben, beleszórjuk a citromhéjat, a fahéjat, ízlés szerinti cukrot, valamint a 2 kanál keményítőt. Kis lángon folyamatos kevergetés mellett besűrítjük. Olyan kocsonyás állaga lesz. Ha megfelelő, akkor beletesszük a meggyet és hagyjuk hűlni.

A vajat, a cukrot és a vaníliát habosra keverjük, majd beleszórjuk a többi adalékot és jól megkeverjük. Utána már kézzel dolgozzunk sokkal jobb és jobban is összeáll az eléggé morzsalékos tészta. A tészta felét jól belenyomkodjuk a tortaformánkba, hogy ne maradjon levegős, majd rá a meggyet és a maradék tésztát, csak rá morzsoljuk a tetejére. Előmelegített sütőben 180 fokon készre sütjük. Hagyjuk kihűlni, mert jobban szeletelhető.
Inkább kevesebb cukrot tegyünk bele és kóstoljuk, majd ha szüksége pótolhatjuk.


Kérdezz - Felelek

Viki és Ami megkért, hogy válaszoljak a kérdésekre. Szívesen :) Bár a lottós és életvitel kérdéseken nem változtatok, hiszen ugyanaz a véleményem, de.....

Mi van rajtad?
Háromnegyed ujjú, térd fölé érő, szűkített fekete póló ruha, vastag övvel. Fekete harisnya, fekete bokacsizma és fekete hajcsat. Elég Emós :)))

Kellemes élmény?
Hétvégén, a szabadban, melengette arcomat a nap és éreztem, ahogy áramlik a D vitamin a szervezetemben :). El sem hiszen, hogy végre itt a tavasz

15 megjegyzés:

Livi írta...

Huhúúúú de nagyon jó lehet!!!! :) Én is megcsinálom :) Csak szerintem vagy cukor és édesítő keverékkel vagy fruktózzal :)

Felhőlány írta...

Én is mentettem ezt a sütit, Nálad is gyönyörű szép lett! Irtó guszta!
Köszönöm szépen, hogy feliratkoztál hozzám! :))

Maryenne írta...

Nekem tetszik meg a Tibinek de család többi tagja mit szólna hozzá nem tudom! Ki kéne próbálni!

Bianka írta...

Köszönöm :)

Hűűű a férjem szkeptikus fajta és válogatós, de neki is ízlett

Niki írta...

Nagyon szép lett,és írtó guszta...

egycsipet írta...

Csodaszép lett! :)

Andi írta...

Nagyon szép lett!
Ügyes vagy!

Judith írta...

Jujj, nagyon szep lett!

Bianka írta...

Mindenkinek köszönöm :)

Gizi írta...

Nagyon guszta és mutatós lett a tortád!!! Olyan lelkesen írtál róla, hogy most jó nagyokat nyelek itt!!:)

Nem fogod elhinni, de nemrégen jöttem rá, hogy neked is van blogod,(most pirulok) és nem is akármilyen finomságokat készítesz. Gratulálok hozzá!!!

Aliz írta...

Ez olyan gusztusos, hogy legszívesebben azonnal nekiállnék az elkészítésének.:)

szepyke írta...

Csatlakozom az előttem írókhoz, ez egy gyönyörű sütemény!
És igen, itt a tavasz, holnap állítólag már 20 fok feletti hőmérséklet lesz!:)

Bianka írta...

Köszönöm!

Most ettem meg az utolsó szeletet. Két nap után még finomabb ahogy állt egy kicsit

Olyan szomorkásan borús az idő

Kata írta...

A tied is nagyon szép lett:) nálunk is be van tervezve...

LiliNortianyu írta...

Nagyon szép lett!Én is kipróbálom.Én is beleesek mindig abba a hibába,hogy túl korán nekiesek a sütiknek,tortáknak:)