Vendégeink jöttek és nekik, meg magunknak is ezzel a tortával szerettem volna kedveskedni, ha már az időhiány miatt, igazából túl sok mindennel nem tudtam várni őket. El is mentünk este étterembe vacsorázni, ami egy másik bejegyzés lesz :)
Nos, a torta főzött krémmel készült, valamint meglepően édes, ízes eperrel
Készíthetünk és vehetünk is tortalapot. Én a következő recept alapján készítettem, de mindenki az arányokat a saját tortaformájához igazítsa. Az enyém nem olyan nagy, viszont magasabb piskótát akartam, így duplát készítettem. Ez az alap recept
Piskóta: 4 tojás – 10 dkg cukor – 25 dkg liszt – 10 dkg margarin – 4 evőkanál tejföl – 1 csapott evőkanálnyi sütőpor – egy fél citrom reszelt héja
A tojásokat külön választjuk és a fehérjét habbá verjük. A sárgáját a cukorral és az olvasztott margarint habosra keverjük, majd hozzáadjuk a száraz adalékokat és a tejfölt a végén gyengéd mozdulatokkal a tojásfehérjéket is, hogy ne törjenek meg. Beletesszük egy kikent, lisztezett formába. Előmelegített sütőben, az első pár percben nagyobb hőfokon, majd vegyük le 180 fokra és tűpróbával ellenőrizzük, hogy készvan-e.
Hagyjuk kihűlni, így előre is dolgozhatunk vele. Ha kihűlés után, túl száraznak tartanánk, locsoljuk meg egy kis sziruppal. Én általában teával szoktam. Most is egy ecsettel egy keveset nedvesítettem rajta
Krém: 25-30 dkg vaj – 3 tojás – 6 evőkanál liszt – 6 dl tej – 30 dkg cukor – kakaó – vanília esszencia – fahéj – rum
Gőz fölött duplafalú forralóban (vagy nagyobb edénybe egy kisebb hőálló tállal) a tojások sárgáját a tejet és a lisztet sűrű krémmé főzzük. Utána tegyük hűlni.
A vajat, cukrot, csipet fahéjat, mokkáskanál rumot habosra keverünk, majd hozzáadjuk a kihűlt tojásos krémhez. Utána úgy arányosítunk, ahogy akarunk. Nekem kevesebb kakaós krémre volt szükségem, így kivettem a negyedét és ahhoz kakaót szórta. Mindenki ízlése szerint tegyen bele, ki jobban, ki kevésbé szereti intenzíven az ízét. Cukrot már nem igényel.
A fennmaradt fehér krémünkhöz ízlés szerint, inkább jócskán öntsünk vanília esszenciát, majd még egy kis cukrot. Én egy kanállal tettem, de ezt is ízlés szerint fokozzátok. Kóstoljátok közben.
A piskótát szeletekre vágjuk. Ha, kell meglocsoljuk, majd megkenjük a krémekkel. Minden egyes szeletet a krémezés után, jól megpakolunk eperrel. Tetszés szerint díszíthetjük.
28 megjegyzés:
Igazi!!!!Nagyon jo nez ki...bisztos nagyon finom is!!!!
Szep napot kivanok!!!
Hát ez gyönyörűen néz ki!!
Biztos fincsi volt!
Gratulálok!
Nagyon szép lett!
A mi sütink már elfogyott, jönnék kóstolgatni szívesen:)
Gyönyörű:)Gratulálok,legyél rá büszke:-DDD
Köszönöm Lányok :)))
A betyárját, ez mennyire gyönyörű lett! Gratulálok!
Igazán szép első torta!!!!
Hú de jól néz ki! Gratulálok!
Jaj de szép!!!
Gratulálok!
Gyönyörű lett! És milyen finom lehetett... nyami
Kérlek nézzél be hozzám, vár ott rád egy kis ajándék!!:)
Ügyes vagy! Első tortának igazán szép munka!!! :)
Köszönöm lányok :)
De mivel a benne lévő krémmel vonta be a külsejét is emiatt egy kicsit rusztikus lett :)))))
Gyönyörű! Gratulálok! Egyre gondoltunk a hétvégén, én is epres tortát sütöttem!
Ha ilyen gyonyoru lett az elso, bizton allitom, hogy latunk mi meg sok gyonyoru tortat errefele. Szivbol gratulalok!
Csodaszép,gratulálok!:-))
Nagyon szép szerintem is!
Gyönyörűen díszítetted, és biztos fincsi is!
Azta,nagyon szép,és milyan fini lehet!Imádom az epres sütiket!
Óóó én is késő este tévedek ide nyáladzani :D Csodásan néz ki!
Nagyon szép lett a tortád, és látom nem sajnáltad ki a tölteléket sem. Szemezek még egy kicsit vele.:))
Nagyon szépen köszönöm
Ha nem annyira vajas és édes én sok-sok töltelékkel szeretem, hogy ne legyen száraz :)
Első torta? És ilyen szép?!
Őstehetség vagy. :)
hú én is elkóstolgatnám.
Ájulat! :D
Annyira ügyes vagy, kész!
Jesszusom, ez csodaszép lett!
Mindenkinek köszönöm :)))
Megjegyzés küldése