Emlékeztek pár hete készítettem a Csokitó effektus kalácsot. Ami nagyon finom lett, de elég torz. Most újra nekivágtam a kísérletnek, hiszen itt volt húsvét és nem létezik ünnep kalács nélkül. Nem adom fel, míg nem jön össze egy jóravaló mű.
Családi receptet megtartottam, mert az valóban jó. Csak most lekvár helyett, kakaó masszát raktam bele és nem fontam, hanem csavartam és formába tettem. Nem hagytam ellaposodni, mint a múltkor, hiszen igazából, az volt az egyetlen hibája. Már szebbnek látom a világot.
Na és „voila” itt lenne az új remekmű :)))) ez sem az igazi, de már nagyon ott van a szeren.
Családi receptet megtartottam, mert az valóban jó. Csak most lekvár helyett, kakaó masszát raktam bele és nem fontam, hanem csavartam és formába tettem. Nem hagytam ellaposodni, mint a múltkor, hiszen igazából, az volt az egyetlen hibája. Már szebbnek látom a világot.
Na és „voila” itt lenne az új remekmű :)))) ez sem az igazi, de már nagyon ott van a szeren.
Az alap kalács receptjét és elkészítésének menetét a kelesztés végéig az előzőhöz hasonlóan készítettem, ami ITT megtaláltok.
Csokoládé töltelék
8 dkg olvasztott vaj – 2 csomag vaníliás cukor – 5 ek porcukor – 3 púpos evőkanál kakaó – 1 tk rum – 1 mk fahéj
Összekeverjük a hozzávalókat és hűtőbe tesszük, míg kel a kalács tésztánk. Ha megkelt lisztezett felületen egyet gyúrunk rajta, kinyújtjuk és megkenjük a kakaós masszával. Feltekerjük és beletesszük a formánkba pl egy nagyobb kuglófba. Na, én miközben beletettem, csavartam is rajta egyet, hogy hű biztos meglesz a feelingje, de fölösleges. Csak azt értem el, hogy sütésnél egy kicsit megrepedt a teteje.
Visszatesszük még vagy fél órára kelni, majd 180 fokon készre sütjük. Ha túlságosan barnulna a teteje, fedjétek le sütőpapírral vagy kéztörlővel, legvégső esetbe lazán egy fóliával.
Két hét és sütöm a következőt ;)
14 megjegyzés:
nagyon szép lett...gyönyörűen megkelt abban a formában.:)Bianka,figyi má'...és mit csinálsz a tojásfehérjével?
Köszi Niki
Na látod jó kérdés. Megy a kukába. Bár gondoltam a Pavlovára, mert azt úgy sem készítettem ;)
Sokan lefagyasztják. Nem tudom, hogy lehet-e
Bianka, jól néz ki a kalács, látszik is, hogy foszlós:)
A tojásfehérjét én is le szoktam fagyasztani, különböző mennyiségeket: 2,3,4 fehérjét. Egy csomó más édességnek is alapja, habár mi szeretjük a habcsókot is. Ha másra nem, akkor a panírozáshoz is lehet használni, 1-2 egész tojáshoz jöhet 2-3 tojásfehérje; jönnek a zöldségek, imádom a rántott zöldségeket!
Bianka, fagyaszd le. :) Csomó-csomó habos süti van, amihez el lehet lőni.
A süti csodás, imádom az ilyen tekert-töltött kalácsokat.
Köszönöm Kata és Csipet a tanácsot.
Niki olvasod? Akkor fagyasszuk le :) Férjem úgy rántott husis arra is tökéletes lesz
De gyönyörű lett! Hétvégére megsütöm!
Nagyon csinos lett! Miért mondod, hogy nem szép?:)
Jaj de szép lett!
Ne dobd ki a fehérjét soha! Fagyasztva hónapokig eláll, és iszonyat finom habcsókot, kókuszcsókot, mogyorós és mandulás csókot lehet belőle csinálni, sőt, én használom panírozáshoz is, a sárgája nélkül...
Jah, és a fehérjében nincs zsír, a sárgájában igen!:))
Bianka! ez gyönyörü. Szinte érezni az ízét. Mindjárt elcsábulok. De ugye ez még nem fér bele a diétámba? :)) A tojás fehérjét meg nyugodtan fagyaszd le. Én évek óta igy teszem. Van egy jó kis jégkocka tartóm, aminek kockáiba éppen fél tojás fér bele, tehát 2 kocka = 1 tojásfehérje.
No nem is osztom tovább az értelmem, hiszen most Látom, hogy Szepyke is leírta.
Ezt a recepted -későbbi időkre- lementem.
Köszi Lányok
Ami ok :)
Szepy, úgy is el akarom készíteni a Pavlovádat ;) az gyönyörű volt
Köszi Viki. Jégkockatartó, jó ötlet :)
Szia Bianka :)
Nagyon ínycsiklandóan néz ki!
Köszönöm a húsvéti üdvözletet, nálunk nagyon másképp alakult, mint szerettük volna, merő rohanás és stressz; odáig sem jutottam, hogy áldott húsvétot kívánjak.
szép napot :)
Garffy, remélem semmi komoly
Köszönöm :)
Gyönyörű lett Bianka!:-)
Megjegyzés küldése