2010. ápr. 7.

Foszlós, kakaós kalács, II. próba :)

Emlékeztek pár hete készítettem a Csokitó effektus kalácsot. Ami nagyon finom lett, de elég torz. Most újra nekivágtam a kísérletnek, hiszen itt volt húsvét és nem létezik ünnep kalács nélkül. Nem adom fel, míg nem jön össze egy jóravaló mű.
Családi receptet megtartottam, mert az valóban jó. Csak most lekvár helyett, kakaó masszát raktam bele és nem fontam, hanem csavartam és formába tettem. Nem hagytam ellaposodni, mint a múltkor, hiszen igazából, az volt az egyetlen hibája. Már szebbnek látom a világot.
Na és „voila” itt lenne az új remekmű :)))) ez sem az igazi, de már nagyon ott van a szeren.

Az alap kalács receptjét és elkészítésének menetét a kelesztés végéig az előzőhöz hasonlóan készítettem, ami ITT megtaláltok.

Csokoládé töltelék
8 dkg olvasztott vaj – 2 csomag vaníliás cukor – 5 ek porcukor – 3 púpos evőkanál kakaó – 1 tk rum – 1 mk fahéj

Összekeverjük a hozzávalókat és hűtőbe tesszük, míg kel a kalács tésztánk. Ha megkelt lisztezett felületen egyet gyúrunk rajta, kinyújtjuk és megkenjük a kakaós masszával. Feltekerjük és beletesszük a formánkba pl egy nagyobb kuglófba. Na, én miközben beletettem, csavartam is rajta egyet, hogy hű biztos meglesz a feelingje, de fölösleges. Csak azt értem el, hogy sütésnél egy kicsit megrepedt a teteje.
Visszatesszük még vagy fél órára kelni, majd 180 fokon készre sütjük. Ha túlságosan barnulna a teteje, fedjétek le sütőpapírral vagy kéztörlővel, legvégső esetbe lazán egy fóliával.
Két hét és sütöm a következőt ;)

14 megjegyzés:

Niki írta...

nagyon szép lett...gyönyörűen megkelt abban a formában.:)Bianka,figyi má'...és mit csinálsz a tojásfehérjével?

Bianka írta...

Köszi Niki
Na látod jó kérdés. Megy a kukába. Bár gondoltam a Pavlovára, mert azt úgy sem készítettem ;)
Sokan lefagyasztják. Nem tudom, hogy lehet-e

Kata írta...

Bianka, jól néz ki a kalács, látszik is, hogy foszlós:)
A tojásfehérjét én is le szoktam fagyasztani, különböző mennyiségeket: 2,3,4 fehérjét. Egy csomó más édességnek is alapja, habár mi szeretjük a habcsókot is. Ha másra nem, akkor a panírozáshoz is lehet használni, 1-2 egész tojáshoz jöhet 2-3 tojásfehérje; jönnek a zöldségek, imádom a rántott zöldségeket!

egycsipet írta...

Bianka, fagyaszd le. :) Csomó-csomó habos süti van, amihez el lehet lőni.

A süti csodás, imádom az ilyen tekert-töltött kalácsokat.

Bianka írta...

Köszönöm Kata és Csipet a tanácsot.

Niki olvasod? Akkor fagyasszuk le :) Férjem úgy rántott husis arra is tökéletes lesz

Ami írta...

De gyönyörű lett! Hétvégére megsütöm!

Livi írta...

Nagyon csinos lett! Miért mondod, hogy nem szép?:)

szepyke írta...

Jaj de szép lett!

Ne dobd ki a fehérjét soha! Fagyasztva hónapokig eláll, és iszonyat finom habcsókot, kókuszcsókot, mogyorós és mandulás csókot lehet belőle csinálni, sőt, én használom panírozáshoz is, a sárgája nélkül...
Jah, és a fehérjében nincs zsír, a sárgájában igen!:))

Viki írta...

Bianka! ez gyönyörü. Szinte érezni az ízét. Mindjárt elcsábulok. De ugye ez még nem fér bele a diétámba? :)) A tojás fehérjét meg nyugodtan fagyaszd le. Én évek óta igy teszem. Van egy jó kis jégkocka tartóm, aminek kockáiba éppen fél tojás fér bele, tehát 2 kocka = 1 tojásfehérje.
No nem is osztom tovább az értelmem, hiszen most Látom, hogy Szepyke is leírta.
Ezt a recepted -későbbi időkre- lementem.

Bianka írta...

Köszi Lányok

Ami ok :)

Szepy, úgy is el akarom készíteni a Pavlovádat ;) az gyönyörű volt

Bianka írta...

Köszi Viki. Jégkockatartó, jó ötlet :)

Garffyka írta...

Szia Bianka :)
Nagyon ínycsiklandóan néz ki!

Köszönöm a húsvéti üdvözletet, nálunk nagyon másképp alakult, mint szerettük volna, merő rohanás és stressz; odáig sem jutottam, hogy áldott húsvétot kívánjak.

szép napot :)

Bianka írta...

Garffy, remélem semmi komoly
Köszönöm :)

Latsia írta...

Gyönyörű lett Bianka!:-)