2010. ápr. 6.

Túrós batyu

Nagyon sötét húsvét hétfőre ébredtünk. Egész nap esett az eső, ki sem lehetett mozdulni. Ég borongós, család elutazott, tv-ben semmi. Valamivel fel kellett vidítani lelkünket. Volt itthon túró. Pénteken vettem egy fél kilóval, hogy biztos jó lesz valamire. A többi hozzávaló, meg mindig van a raktáron :) Így megleptem magunkat egy túros batyuval.

Tészta: 50dkg liszt – 3dl tej – 1 csipet só – 2 kanál cukor – 7,5 dkg margarin – 2 tojás sárgája – fél kockaélesztő – 1 tojás kenéshez

Túró: 500g túró – 4-6 evőkanál cukor – 2 van cukor – 1 citrom reszelt héja – 2 tojás – 2 ek. tejföl – 2 ek. búzadara (nem volt otthon, én így lisztet tettem bele, legközelebb is így készítem)


Egy fél bögre langyos tejben 1 kk. cukorral, 2 kk. liszttel, meleg helyen felfuttatom az élesztőt. Én mindig minimálisra veszem fel a sütőt, amint melegszik lekapcsolom és ideális kelesztő hely.
A liszthez adjuk a tojások sárgáját, a sót, az olvasztott margarint, a maradék tejet és cukrot, majd felöntjük a felfutatott élesztővel és nekiállunk dagasztani a robotgép csigás végű keverőjével.
Ha, már kezd levegősödni, valamint elválni az edény falától, meglisztezzük a tetejét és letakarva betesszük egy órára kelni.


Addig elkészítjük a túrót. Minden hozzávalóját elkeverjük :) és ízlés szerint cukrozzuk
Ha megkelt a tésztánk, lisztezett felületen egyet gyúrunk rajta, majd kinyújtjuk és nagyobb kockákat vágunk belőle. Vagy 2 kanálnyi túrót tegyünk mindegyik közepébe. Ne sajnáljuk, ne legyen olyan, mint a bolti :) Majd körbe a tészta széleit megkenjük a kenő tojással és a szembe lévő sarkokat egymásra fektetjük, mint egy batyut. Egy kiolajozott-lisztezett, vagy sütőpapíros tepsibe tesszük és újra egy fél órát kelesztjük.
Ha megvan, megkenjük a tetejét és előmelegített sütőben 180 fokon készre sütjük. Ha a teteje túl gyorsan pirulna, fedjük le egy sütőpapírral vagy egy papír kéztörlővel. Ha kész szórjuk meg van. porcukorral.
Nekem, bár jó nagyokat formáztam 6 db. Készült el

18 megjegyzés:

Gál Edith írta...

Nagyon jól néz ki!! Kérhetek belőle egyet meg még egyet magamnak? :))
Köszönöm :)

Nadji írta...

Tes brioches au cottage cheese semblent très bonnes.
Je note ta recette.
A bientôt.

egycsipet írta...

Szépségesek! :) És milyen méretesek! :))

Bianka írta...

Köszönöm nektek.

Szeretem ha jó nagyok és sok benne a túró :)

Judy (Erzsébet Iudith Fat) írta...

Bianka,micsoda szepseg!!!!!!
Ep a tegnap gondoltam valami jo turos valamire!!!!
Jaj de jo volna egy darab....plane ha sok turo van benne!!!!!!!!
Puszillak!!!!

Chef Viki írta...

Úúúúúúú, az a telekelt tál!!!

Gyönyörűek! Ebéd utáni desszertként jöhetne egy példány :-)))

Bianka írta...

Köszönöm Lányok

Nagyon sok van benne :)

Imádom a kelt tésztát és szeretem készíteni

Niki írta...

Bianka!
Ez nagyon csodásan néz ki,gyönyörű:)Mesés...Nekem is van még a hűtőben egy fél kg túró,de holnap készítek belőle túrógombócot erdei gyüm.öntettel:)Valami kiadósabb leves mellé...Ezekből a gyönyörűségekből pedig vettem kettőt,a gyerekeknek uzsira:-DDDD

Gizi írta...

Csodaszépek!!! Én is kérek, na persze ha még van belőle, amit azért kétlek!!:))

Andi írta...

Hogy Te milyen ügyes vagy....na jó ezt eddig is tudtam! Nagyon szépek!

Mary írta...

Nagyon szépek Bianka! Jó rájuk nézni! Látszik,hogy nagyon szeretsz sütni főzni!

Ami írta...

Aztaaa, ez valami fantasztikus lett!

Bianka írta...

Köszönöm!

Jó hírem van még van két darab :) Kinek sorsoljam ki?

Névtelen írta...

ÚÚÚhh!Nekem!:) cserébe küldöm a tésztát!:D
nagyon jól néz ki!!!!Gratula hozzá!

pitypang írta...

Imádom a kelt tésztát,dolgozni is vele!!!
Nagyon szépek a batyuk:D

Latsia írta...

Ez pont úgy néz ki, ahogy a nagykönyvben meg van írva....fotózva!:-)

Tündér írta...

Nagyon guszta! Egyetértek latsiával!

Bianka írta...

Köszönöm :) Imádom a kelt tésztát