2010. okt. 6.

Sütőben sült fánk

Amióta megláttam Maxnál, tudtam, hogy ezt a receptet ki kell próbálnom, mert nem tudtam elképzelni, hogy milyen lehet a szárazon sütött fánk. Nekem erről mindig a bő olajos változat ugrott be. Szemeim előtt egy száraz, nyögvenyelős valami volt a sütőből, ami elkészülte után egy igencsak kellemes csalódással végződött :) Az illata és íze teljes mértékben hasonló az eredetihez, viszont állagra egy kicsit tömörebb és valóban nem szárad ki másnapra sem, ha letakarva tároljuk. A tetejét csokival bolondítottam meg és lekvárt is tálaltam mellé.

2,5 dl tej + egy kicsi – 10 dkg cukor – 6 dkg vaj – 2,5 dkg élesztő – 2 nagyobb tojás sárgája – egy nagy kanál vanília aroma, kivonat vagy vaníliás cukor – 50 dkg liszt – egy kiskanál citrom aroma vagy egy fél citrom reszelt héja – csipet só
2 kanál kakaópor – 8 kocka csokoládé – 2 nagy kanál margarin – cukor – víz
Az élesztőt megkelesztjük a tejjel (élesztő, tej, egy kiskanál cukor, és két kiskanál liszt + meleg hely). Ha felfutott, beleöntjük a lisztbe, hozzákeverjük a 2 tojássárgáját meg a többi hozzávalót. Én citrom aromát használtam, mert nem volt otthon friss citrom, de szerintem tökéletes választás volt. Nekem kellett még pár korty langyos tejet kevernem a tésztához, ha szükséges mindenki pótolja, hogy majdnem pizza tésztához hasonló alapot kapjunk. Robotgép csavaros, csigás végével dolgoztam. Addig kell keverni, míg el nem válik a tál falától. A végén enyhén szórjuk meg liszttel, takarjuk le és tegyük meleg helyre 1,5 órát kelni. Ha megkelt egy lisztezett felületen nyújtjuk ki kb. egy, másfél ujjnyi vastagra, majd szaggassuk ki a fánkokat. Én vizes poharat használtam hozzá. A visszamaradt tésztát gyúrjuk át, nyújtsuk ki és szaggassuk tovább. Fektessük egy sütőpapíros tepsibe egy kis távolságot hagyva közöttük, mert megnőnek, majd 180 fokos előmelegített sütőben 15-20 perc alatt süssük készre. Aranybarna szín a tökéletes, de próbára kivehetünk egyet.
Olvasszuk meg a vajat, benne a csokoládét, majd keverjük hozzá a kakaót, ízlés szerinti cukrot és annyi vizet, hogy egy sűrűbb, de mégis folyós csokoládékrémet kapjunk.
Még a meleg fánkokat egy kanál segítségével óvatosan egy kicsit magasabbról locsoljuk meg. Majd lekvárral, vagy sodóval tálaljuk.

23 megjegyzés:

Mézigörl írta...

Szépek lettek...nagyon! :-D

Chef Viki írta...

Ugye, hogy ugye? :-)

Max receptjeiben még sohasem csalódtam, úgy tökély, ahogy van!

családi tűzhely írta...

Nagyon guszták!

kempfcandi írta...

Ez szuper, ki kell írjam!
Meg kell csináljam, imádom az ilyen fánkokat!!!!

Tücsök Bogár írta...

Ez számomra is érdekes lehet :) ! Mentem !

Nelli írta...

Csábító!

Ildy írta...

Nagyon szépek lettek!
Hamarabb is felrakhattad volna, lehet, kipróbáltam volna a lángost sütőben sütve!:) Na, majd legközelebb.

Mary írta...

Érdekes megoldás de biztos finom!:)

chriesi írta...

De guszta!!!

Gál Edith írta...

Nekem is nagyon tetszenek!!

Moha írta...

Nagyon csinosak lettek, jó ötlet az a kis csokiháló rá!

Bianka írta...

Mindenkinek köszönöm

ginko írta...

szia, nézz be hozzám, azt hiszem díjad érkezett:)

Csibe írta...

Milyen guszták!...így csokisan jöhet is! :)

Ottis írta...

Ennivalóak!

Doctor Pepper írta...

hűű, tök jól néz ki!

Boroka írta...

Na, ez a fank most jol jonne ebed utan. :)
Naaagyon gusztak!:)

Jade írta...

Hu, de gusztan neznek ki! Nekem is van elmentve egy sutos fank receptem, eppen a heten gondoltam arra, hogy kiprobaljam.
Csodajol nez ki megcsurgatva a csokival!

Judy (Erzsébet Iudith Fat) írta...

Jaj Bianka de jo néz ki!!!Ezt tényleg probálni kel!!!

Boroka írta...

Igaz, hogy igy kicsit kesobb lett kesz az ebed, de mar kel a fank. :)
Remelem finom lesz. :)

Gizi írta...

Nagyon guszta kis fánkocskák, én is szemezek a recepttel. Kb. én is azt gondoltam róla mint te, de Viki is megsütötte, most meg te, hát én sem szeretnék kimaradni a jóból.:))

Reka írta...

Ez nagyon jol nezki, es egeszsegesebb is, mint az olajban sult, ki foigom probalni, koszi !!!!

egycsipet írta...

Nagyon szépek lettek!