Amióta megláttam Maxnál, tudtam, hogy ezt a receptet ki kell próbálnom, mert nem tudtam elképzelni, hogy milyen lehet a szárazon sütött fánk. Nekem erről mindig a bő olajos változat ugrott be. Szemeim előtt egy száraz, nyögvenyelős valami volt a sütőből, ami elkészülte után egy igencsak kellemes csalódással végződött :) Az illata és íze teljes mértékben hasonló az eredetihez, viszont állagra egy kicsit tömörebb és valóban nem szárad ki másnapra sem, ha letakarva tároljuk. A tetejét csokival bolondítottam meg és lekvárt is tálaltam mellé.
2,5 dl tej + egy kicsi – 10 dkg cukor – 6 dkg vaj – 2,5 dkg élesztő – 2 nagyobb tojás sárgája – egy nagy kanál vanília aroma, kivonat vagy vaníliás cukor – 50 dkg liszt – egy kiskanál citrom aroma vagy egy fél citrom reszelt héja – csipet só
2 kanál kakaópor – 8 kocka csokoládé – 2 nagy kanál margarin – cukor – víz
Az élesztőt megkelesztjük a tejjel (élesztő, tej, egy kiskanál cukor, és két kiskanál liszt + meleg hely). Ha felfutott, beleöntjük a lisztbe, hozzákeverjük a 2 tojássárgáját meg a többi hozzávalót. Én citrom aromát használtam, mert nem volt otthon friss citrom, de szerintem tökéletes választás volt. Nekem kellett még pár korty langyos tejet kevernem a tésztához, ha szükséges mindenki pótolja, hogy majdnem pizza tésztához hasonló alapot kapjunk. Robotgép csavaros, csigás végével dolgoztam. Addig kell keverni, míg el nem válik a tál falától. A végén enyhén szórjuk meg liszttel, takarjuk le és tegyük meleg helyre 1,5 órát kelni. Ha megkelt egy lisztezett felületen nyújtjuk ki kb. egy, másfél ujjnyi vastagra, majd szaggassuk ki a fánkokat. Én vizes poharat használtam hozzá. A visszamaradt tésztát gyúrjuk át, nyújtsuk ki és szaggassuk tovább. Fektessük egy sütőpapíros tepsibe egy kis távolságot hagyva közöttük, mert megnőnek, majd 180 fokos előmelegített sütőben 15-20 perc alatt süssük készre. Aranybarna szín a tökéletes, de próbára kivehetünk egyet.
Olvasszuk meg a vajat, benne a csokoládét, majd keverjük hozzá a kakaót, ízlés szerinti cukrot és annyi vizet, hogy egy sűrűbb, de mégis folyós csokoládékrémet kapjunk.
Még a meleg fánkokat egy kanál segítségével óvatosan egy kicsit magasabbról locsoljuk meg. Majd lekvárral, vagy sodóval tálaljuk.
2,5 dl tej + egy kicsi – 10 dkg cukor – 6 dkg vaj – 2,5 dkg élesztő – 2 nagyobb tojás sárgája – egy nagy kanál vanília aroma, kivonat vagy vaníliás cukor – 50 dkg liszt – egy kiskanál citrom aroma vagy egy fél citrom reszelt héja – csipet só
2 kanál kakaópor – 8 kocka csokoládé – 2 nagy kanál margarin – cukor – víz
Az élesztőt megkelesztjük a tejjel (élesztő, tej, egy kiskanál cukor, és két kiskanál liszt + meleg hely). Ha felfutott, beleöntjük a lisztbe, hozzákeverjük a 2 tojássárgáját meg a többi hozzávalót. Én citrom aromát használtam, mert nem volt otthon friss citrom, de szerintem tökéletes választás volt. Nekem kellett még pár korty langyos tejet kevernem a tésztához, ha szükséges mindenki pótolja, hogy majdnem pizza tésztához hasonló alapot kapjunk. Robotgép csavaros, csigás végével dolgoztam. Addig kell keverni, míg el nem válik a tál falától. A végén enyhén szórjuk meg liszttel, takarjuk le és tegyük meleg helyre 1,5 órát kelni. Ha megkelt egy lisztezett felületen nyújtjuk ki kb. egy, másfél ujjnyi vastagra, majd szaggassuk ki a fánkokat. Én vizes poharat használtam hozzá. A visszamaradt tésztát gyúrjuk át, nyújtsuk ki és szaggassuk tovább. Fektessük egy sütőpapíros tepsibe egy kis távolságot hagyva közöttük, mert megnőnek, majd 180 fokos előmelegített sütőben 15-20 perc alatt süssük készre. Aranybarna szín a tökéletes, de próbára kivehetünk egyet.
Olvasszuk meg a vajat, benne a csokoládét, majd keverjük hozzá a kakaót, ízlés szerinti cukrot és annyi vizet, hogy egy sűrűbb, de mégis folyós csokoládékrémet kapjunk.
Még a meleg fánkokat egy kanál segítségével óvatosan egy kicsit magasabbról locsoljuk meg. Majd lekvárral, vagy sodóval tálaljuk.
23 megjegyzés:
Szépek lettek...nagyon! :-D
Ugye, hogy ugye? :-)
Max receptjeiben még sohasem csalódtam, úgy tökély, ahogy van!
Nagyon guszták!
Ez szuper, ki kell írjam!
Meg kell csináljam, imádom az ilyen fánkokat!!!!
Ez számomra is érdekes lehet :) ! Mentem !
Csábító!
Nagyon szépek lettek!
Hamarabb is felrakhattad volna, lehet, kipróbáltam volna a lángost sütőben sütve!:) Na, majd legközelebb.
Érdekes megoldás de biztos finom!:)
De guszta!!!
Nekem is nagyon tetszenek!!
Nagyon csinosak lettek, jó ötlet az a kis csokiháló rá!
Mindenkinek köszönöm
szia, nézz be hozzám, azt hiszem díjad érkezett:)
Milyen guszták!...így csokisan jöhet is! :)
Ennivalóak!
hűű, tök jól néz ki!
Na, ez a fank most jol jonne ebed utan. :)
Naaagyon gusztak!:)
Hu, de gusztan neznek ki! Nekem is van elmentve egy sutos fank receptem, eppen a heten gondoltam arra, hogy kiprobaljam.
Csodajol nez ki megcsurgatva a csokival!
Jaj Bianka de jo néz ki!!!Ezt tényleg probálni kel!!!
Igaz, hogy igy kicsit kesobb lett kesz az ebed, de mar kel a fank. :)
Remelem finom lesz. :)
Nagyon guszta kis fánkocskák, én is szemezek a recepttel. Kb. én is azt gondoltam róla mint te, de Viki is megsütötte, most meg te, hát én sem szeretnék kimaradni a jóból.:))
Ez nagyon jol nezki, es egeszsegesebb is, mint az olajban sult, ki foigom probalni, koszi !!!!
Nagyon szépek lettek!
Megjegyzés küldése