2010. okt. 19.

Zöldségleves, burgonyagombóccal

Nagyon szeretjük a leveseket. Lehet tartalmas, vagy zöldséges, jöhet bárhogy kivéve a tojásleves :). Ha gombócot is főzünk bele, akkor maga a csúcs. Nagyon szeretem a levesbetéteket, főleg a vajas galuska, burgonyagombóc és grízgaluska áll az első három helyen. És ebben a levesben, amit bárki el tud készíteni a gombóc a lényeg

Leves: 3 sárgarépa – 2 fehérrépa – 1 kisebb zellergumó – 1 kisebb karalábé – 2 fokhagyma – 1 hagyma – 1 paprika – só – bors – pirospaprika – majoránna – liszt – tejföl – babérlevél – csirke farhát (csak ha van)
Gombóc: 2 nagyobb burgonya – 1 púpozott kiskanál vaj – só – 1 tojás – liszt

A zöldségeket (répák, zeller, karalábé, fokhagyma) megpucoljuk, felszeleteljük, majd egy kis olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a majoránnát, borst, kevés pirospaprikát, majd felöntjük vízzel. Sózzuk, vagy ételízesítsük és egészben adjuk hozzá a babérlevelet, hagymát és paprikát, amit a végén, ha nem szeretünk, vegyük ki. Ilyenkor tegyük hozzá a farhátat is. Nekem volt itthon, de ha nincs nélküle is finom lesz a leves. Ha megfőtt adjuk hozzá a gombócokat, majd készítsünk egy ligtos tejfölös habarást és rotyogtassuk még pár percig megszórva egy kis petrezselyemmel.
Miközben feltettük a levest főni egy időben tegyük fel, sós vízbe a felkockázott burgonyát is, amit a gombóchoz fogunk felhasználni. Ha megvan, szűrjük le, pürésítsük, adjuk hozzá a vajat, tojást, sót és annyi lisztet, hogy egy jól formázható tésztát kapjunk. Nem baj, ha puhább, hasonló állaga legyen, mint a túrógombócnak. Dolgozzunk vizes kézzel. Mindenki formázzon ízlés szerinti golyókat. Ha szeretjük, zöldfűszereket is keverhetünk a masszába.

18 megjegyzés:

Mézigörl írta...

Isteni, én is imádom a leveseket! :)

Zsiri írta...

A krumpligombóc a tuti befutó :) Akkor készül nálunk leginkább ilyen leves, ha szilvásgombócot csinálunk, és a krumpli főzőleve ideális alap.

Mary írta...

Guszta nagyon!

családi tűzhely írta...

Jó ötlet ez a krumpligombóc.

Nelli írta...

Tudod mi jutott eszembe?Egyszer főztem már tárkonyos krumpligombóc levest és nagyon fini volt.

Ami írta...

Milyen guszta! És a tál is jó! :)

Bianka írta...

Köszönöm Lányok, nagyon finom volt :)

Cool Chic Style Fashion írta...

Penso che sia molto buona questa tua zuppa di verdure e patate :)

Bianka írta...

Mindenkinek köszönöm

Dia írta...

Nagyot nyeltem!

Krisz írta...

Hahó csajok! :)

Ezt elkészíthetem előre és jó lesz melegítve is? Nem fogja a gombóc nagyon megszívni magát vagy szétesni vagy akármi? :S

köszke

Bianka írta...

Krisz

Igen lehet és semmi baja nem lesz, mert mi is 3 napig ettük :)

Krisz írta...

Köszönöm a választ :) közben elfelejtettem feljönni, így nem mertem megcsinálni, úgyhogy ma fog elkészülni frissen (viszont nagy csapatnak, úgyhogy jó sok teszter lesz, majd beszámolok, hogy debütált nálunk :)).

Krisz írta...

No kész lett... és persze már szinte el is fogyott! :) Hát eeez... isteni lett, tényleg! A gombóckákba raktam jó sok petrezselymet, nagyon fincsi lett tőle. Édesanyámon kívül (picit konzervatívabb gasztronómiai háttérrel megáldott :) ) osztatlan sikert aratott. Köszi -- Ma juhtúrós sztrapacskát csinálunk, viszont én még soha nem próbálkoztam vele - gondoltam, majd tőled "lesek". Hát ez nem jött össze! :( Ha esetleg majd... :)

Bianka írta...

Krisz jaj de örülök, hogy ízlett :)))
Sztrapacskát még én sem csináltam, de jó ötlet próbálkozom majd én is :)

Andi írta...

Megcsináltam, és nagyon finom lett! Köszönöm a receptet!

Névtelen írta...

Köszönöm a finom receptet.. megcsináltam és nagyon nagyon fini lett! :D
Csak így tovább... nagyon szeretem a receptjeidet!

Bianka írta...

Andi, Angyal én köszönöm, hogy elkészítettétek :)