2010. nov. 27.

Csabai karaj


Nem is tudom, miért készítem ilyen ritkán mikor pofon egyszerű művelet. És nem mellékesen nagyon finom. Sokkal zamatosabb marad a karaj, ami alapjáraton egy elég száraz hús. A disznó eme részét valójában csak bundás ételként preferálom. Nem azt mondom, hogy egy hús tocsogjon a zsírban, de legyen szaftos. Így viszont tényleg lehet kompenzálni, mennyei benne a kolbász. Most a mi adagunkat írom le, két főre, két napra.

Másfél arasznyi karaj – ugyanannyi kolbász (ízlés szerint csípős vagy csemege, de ne legyen nagyon száraz) – húsfűszer – 6 gerezd fokhagyma – 1 nagy paprika – 1 nagy hagyma

A húsban egy szép hosszú éles késsel készítünk egy lukat. Egy vastag fakanállal tágítsuk. Ha antitalentumok vagyunk és félünk, hogy inkább a kezünket nyársaljuk fel a hentes is elkészíti nekünk. Beleigazítjuk a kolbászt, amit érdemes előtte beolajozni, hogy jobban csússzon. Azt tudni kell, hogy a hús össze fog menni, így egy darabka kolbász ki fog majd lógni, de az a legjobb rész, amikor szépen megpirul :)
A külső részét jól dörzsöljük be húsfűszerrel és tegyük egy kiolajozott vagy zsírozott tepsibe. Vegyük körbe a fokhagymával, a négybe vágott hagymával és ugyancsak négybe vágott nagy paprikával. Locsoljuk meg a tetejét is zsiradékkal, hogy a fedő ne ragadjon hozzá. Öntsünk hozzá egy kis vizet, majd fóliázzuk be és 180 fokon bő másfél órát hagyjuk párolódni. Közben legalább egyszer fordítsuk meg. Óvatosan a fólia alól kicsapó párával. Majd vegyük le a takarást és süssük készre, de mindig locsoljuk, hogy ne száradjon ki.
Melegen körettel, vagy hidegen, hidegtálon is tökéletes étel.

12 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Jaj, de nagyon szép lett!

Ami írta...

Valóban gyönyörű! És csak elképzelni tudom, milyen finom! :)

Mézigörl írta...

Bianka! Ez ZSE-NI-Á-LIS!!! És, ahogy az a kolbász kikandikál...ajajjjjajjj :-D

Praliné Zsuzsi írta...

Hogy en ezt hogy szeretem! Leginkabb hidegen, valamilyen majonezes salataval! Gyonyoru lett!

Brigitta írta...

Nagyon szép,és felettébb finom,imádom!!

Raindrop írta...

Ajaj...
Megint beletaláltál!
Imádom, és az ubikra teljesen rágerjedtem! :D

sara & Miki írta...

Minunat arata. Si eu am o reteta asemanatoare. Week-end minunat!

Mary írta...

Nagyon guszta! Elég rég készítettem!

Bianka írta...

Mindenkinek nagyon szépen köszönöm

családi tűzhely írta...

Nagyon szeretem:)

Dia írta...

Kívánatos nagyon. Kérek

Nelli írta...

Az egyik kedvencem, hidegen nagyon szeretem majonézes salátával.:-)