2010. dec. 9.

Karácsonyi harcsapaprikás, kapros-juhtúros puliszkatekerccsel

Mint már egyszer ITT írtam róla, a Kifőztük csapat, gondolt egy nagyot és 115 blogger segítségével megszerkesztett egy Karácsonyi példányt, amivel gyermekétkeztetést lehetett és még most is lehet támogatni.
Mivel szeretem az ilyesfajta megmozdulásokat, a következő recepttel járultam hozzá eme remek kiadvány alakulásához.

Paprikás: fél kiló harcsa (lehet afrikai is) – 2 ujjnyi szalonna – 2 nagy fej hagyma – 1 paprika – 1 paradicsom – 3 gerezd fokhagyma – só – bors – majoránna – pirospaprika – 1,5 kanál liszt – 2 kanál tejföl – víz – olaj
Puliszka: 1l víz – 18 dkg kukoricadara – 1 csapott kiskanál só – 30 dkg juhtúró – 3 kiskanál kapor (lehet szárított is) – alufólia – olaj A puliszkát érdemes egy nappal előre vagy pár órával korábban elkészíteni, hogy legyen ideje összeállni.
Feltesszük forrni a sós vizet. Ha lobog folyamatos kevergetés mellett, hozzáadjuk a kukoricadarát. Nem lehet magára hagyni, mert vulkánként fortyog. Legalább 15 perc szükséges, de kóstolással is ellenőrizhetjük, hogy készen van-e. Egy kásánál sűrűbb masszát kell, hogy kapjunk. Akkor jó, amikor az edényen egy hártya keletkezik, de maga a puliszka elválik tőle. Ne ijedjünk meg, ha folyós, mert a puliszka pár percen belül megkeményedik. Egy alufóliát fektessünk el, majd ecsettel vékonyan kenjük meg olajjal. Arra öntsük ki a puliszkát és szétkenjük, mint egy tésztát, hogy tekerhető legyen. Megszórjuk az előzőleg kaporral elkevert juhtúróval. Nem kell sózni, mert maga a túró is sós. Hagyjuk pár percet dermedni, majd a fólia segítségével óvatosan feltekerjük és hűtőbe tesszük. Fontos, hogy hidegen szeleteljük és fogyasztás előtt, mikróban vagy gőz fölött magát a szeleteket melegítsük át.
A paprikáshoz készítünk egy pörkölt alapot. A szalonnát zsírjára pirítjuk, rádobjuk a kockákra szelt hagymát, amit üvegesre dinsztelünk, majd sorban a fokhagymát, paprikát és paradicsomot. Szórjuk meg bőven borssal, majoránnával és pirospaprikával. Öntsük fel egy fél bögre vízzel, hogy a paprika ne égjen oda. Hagyjuk legalább fél órát lassú tűzön sűrűsödni, mert a harcsának elég 15-20 perc és az alapunk nem lenne elég ízes. Ha szükséges pótoljuk a vizet. Közben halunkat felkockázzuk, az alaphoz adjuk és sózzuk. Ha kész, keverünk egy tejfölös habarást ( habaráshoz a lisztet, tejföl hideg vízzel csomómentesre keverjük), amivel főzzük még vagy 2-3 percet. Ételünket óvatosan kevergessük, hogy a halhús ne törjön össze.
A paprikást a felmelegített puliszkatekercsekkel tálaljuk.

Bár ez egy másik megmozdulás de én most készítem a cipős doboz ajándékokat. Szerintem erre is érdemes felfigyelni és a neten utánanézni :)

12 megjegyzés:

Nelli írta...

De finom lehet!A férjem kedvence a puliszka!:-)
A cipő doboz ajándékozási akció is egy kedves gesztus ami már évek óta tart.:-)

Juci írta...

De ki tud várni Karácsonyig, rögtön elkészítem!
Az uram nagy kedvence ez az étel.
S puliszkával yamy, yamy...

Andrea írta...

Nagyon finom lehet... :-)

Ami írta...

Húúúú, ez nagyon guszta! :)

családi tűzhely írta...

Jöhet ebédre:)

Zsiri írta...

Nem semmi karácsonyi főétel :) És Bianka, az a köret... hihetetlenül guszta és ötletes!

Raindrop írta...

Hát ezzel karácsonyi receptversenyre nevezhetnél. :) Én pl. még sosem hallottam erről a párosításról. Zseniális!

Juhtúró, juhtúró, juhtúró! :D

Foodafok írta...

Fantasztikus! És valóban, igazi karácsonyra való étel a sok rántott hal és majonézes burgonya után. Jó ötlet. Én is, ezért váltogatom a különböző hal és pulyka ételeket karácsonykor. Külön öröm számomra, hogy a „divatgasztro” őrültekkel ellentétben, nem polentának hívod azt, amit végre ildomos volna, oda visszahelyezni a magyar kulináris palettára, ahová való, aminek a neve: PULISZKA! Gratula! 5* Olvassátok! http://usubufood.blog.hu/2010/11/15/puliszka

Tücsök Bogár írta...

Nálunk is lesz karácsonykor harcsapaprikás , igaz , hogy csak mezei mokedlivel :) !

Bianka írta...

Mindenkinek nagyon szépen köszönöm

Mézigörl írta...

Remek étel! Nagyon szeretem a harcsapaprikást, de csak túrós csuszával kóstoltam. A puliszka szuper ötlet! Viszem is a receptedet! Ügyi vagy! :-))

Dia írta...

Még mindig nagyon tetszik ez a recept!