2011. máj. 14.

Kakaós, mascarpones, epres nyamm-nyamm :)

A nagy izgalmakra kellett egy kis boldogsághormon, így elkészült eme, kis tortára hajazó finomság. A férjem az Epres habos piskóta után megjegyezte, hogy szeretne egy olyan sütit amiben az eper nyers, mert ő nincs megbékélve a trutyis sült eperrel. Mivel hamarosan úgy is évfordulókat ünneplünk (na jó egy hónap), meg ez a blogmizéria is borzolta az idegeimet gondoltam meglepem magunkat :) Piskóta (torta): 4 tojás – 4 kanál liszt – 4 kanál cukor – késhegynyi sütőpor – csipet só
Krém: 250g mascarpone – 1 dl habtejszín – 2 kanál cukor + 1 kanál vaníliás cukor – pár csepp vanília esszencia – 1,5 kanál kakaó – fél kiló eper
Tetejére: 2 dl habtejszín – 1 habfixáló – 1 kanál cukor
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük, félidőben hozzáadjuk a sót. Ha kemény a hab lassan adagoljuk a cukrot, majd ugyancsak lassan egyenként a tojások sárgáját és legvégén lassan a sütőporral elkevert lisztet. Miután miden alapanyag belekerül, még legalább 2-3 percig dolgoztassuk a robotgéppel. Egy kikent (én kevés olajjal szoktam), aljában sütőpapírral kibélelt formába öntjük (én hosszú őzgerinc). 180 fokos előmelegített sütőben kezdjük el sütni, majd pár perc múlva visszavesszük 160-170 fokra. Sütési idő kb. 20-30 perc. Csak a legvégén nyissuk ki a sütő ajtaját és tűpróbával ellenőrizzük. Ha kész és kihűlt, vágjuk 3 felé.
A mascarponet, a jó hideg tejszínt (folyékony állapotban), cukrokat és kevés vanília esszenciát robotgéppel nagy fordulatszámon összekeverjük. A legvégén hozzáadjuk a kakaót. Ha még szükséges, cukrot és tejszínt is adhatunk hozzá. A piskótánkat megkenjük a kakaós krémmel, majd ráfektetünk egy sor eperszeletet, majd így sorban folytassuk a műveletet. Az eprekből hagyjunk pár szemet díszítésre.
Ha nem szeretjük, hogy száraz a piskótánk meglocsolhatjuk egy kevés gyümölcslével vagy édesített epres gyümölcsteával.
A legvégén, a leírás alapján felverjük a jó hideg tejszínt és négybe vágott eperrel díszítjük a tortánk tetejét.
Nem lesz nagy torta, min bőven 4 fő, max 6 fő

12 megjegyzés:

Névtelen írta...

Tetszetős

Barbi konyhája írta...

Hú milyen gusztusos, és a külső sem semmi! :D
Szép a fotó, ügyes vagy!

Foodafok írta...

A nagy ijedelemre való tekintettel ezt a sütit, úgy be nyamm-nyamm, hogy csak nyamm.

Gizi írta...

Az én idegeim is borzoltak, így kérhetek egy kis tortácskát??? Nagyon guszta, én is imádom az ilyen süteményeket.

Praliné Zsuzsi írta...

Meseszép lett! Igazi tavaszi édesség!

Éva írta...

Nagyon szépre sikerült!

Liza írta...

Hű de isteni lehet, ebből én is benyammognék egy ilyen szép szeletet!:))

Nelli írta...

Szépséges!Tudom, későn jöttem!De nem maradt egy szeletke?

Ottis írta...

Én is kérek egy szeletkét... :)

Elisabeth írta...

Hű-ha ez aztán nagyon szenzációs piskóta, epres mascarpone, és még csokis krém...de szeretnék én is egy szép kis...vagyis nagy szeletet belőle:DDD

Ditta tortái írta...

Fantasztikusan fincsi lehet,gyönyörű!

Bianka írta...

Mindenkinek nagyon szépen köszönöm