2012. máj. 16.

Túrós darázsfészek


A sima darázsfészek, vajjal és cukorral a kedvenc péksüteményem, de hogy ne váljék unalmassá (hazudnék, ha valaha is megunnám) néha váltogatni szoktam a töltelékeket. Mivel volt itthon fél kiló túró, nem is készíthettem volna finomabbat. 
Tészta: 500g liszt – 1 bögre tej – 0.5 kocka élesztő  (vagy egy csomag szárított) – 2 tojás - 1 kanál cukor
Töltelék: 500 g túró – 2 vaníliás cukor – ízlés szerinti cukor (kb. 5-6 kanál) – negyed citrom reszelt héja – 2 tojás
Tetejére: 1,5 bögre tej – 2 vaníliás cukor – 1 kanál cukor
Mivel csak töltés után kell keleszteni és elég kemény állagú tésztát kapunk bekeverhetjük kézzel vagy kenyérsütőgéppel, de kelesztő program nélkül (vegyük ki előtte).
Ha géppel készítjük, használjuk a száraz élesztőt és egyszerre tegyünk bele mindent, majd hagyjuk dolgozni, ha kézzel, akkor a következő módon járjunk el.
Felfuttatjuk az összemorzsolt élesztőt egy pohár tejben (élesztő, tej, cukor, és két kiskanál liszt + meleg hely), beleöntjük a lisztbe, hozzákeverjük a 2 tojást. Ha kezelhetetlen, tegyünk hozzá még egy kis langyos tejet. Nyújtsuk nagyobb téglalappá, majd töltsük meg a túróval. A túróhoz keverjük össze a hozzávalókat (érdemes robotgépet használni). Tekerjük fel, majd vágjunk 2-2,5 ujjnyi szeleteket. Tegyük egy kikent tepsibe (én a sütőhöz kapott nagy tepsit használom), de érdemes szellősre igazítani, mert nagyon megnőnek. Meleg helyen minimum egy órán át kelesszük.

Ha szép nagyra nőttek 180 fokos előmelegített sütőben kezdjük el sütni. Közben melegítsük meg a tejet és olvasszuk meg benne a cukrokat. Ha már majdnem átsültek a csigák, locsoljuk meg egyenként, két kanál tejjel, majd tegyük vissza. Mire készen van, a tej is felszívódik. Még forrón szedjük tálaló tányérra, majd szórjuk meg porcukorral. Langyosan a legfinomabb. 

5 megjegyzés:

Zitus írta...

Az 500 gr, cukor helyett nem liszt akart lenni?!:)))kerestem mennyi liszt kell hozzá,de nem találtam...:D

Bianka írta...

De igen köszönöm :)

Anazar írta...

Nyálindító!!

Katalin írta...

Nagyon guszták, finom lehet túróval. Én csak diós töltelékkel szoktam hasonlót készíteni.

Blogkonyha írta...

Finom volt a stúdiós süti! :o)